Episodios

  • İnternet: Bir Tehdit Algısıyla Başlayan Devrim
    Oct 6 2024

    Bugün hayatımızı şekillendiren, İnternet gibi sonradan devrime dönüşen teknolojileri üretmemize hangi saikler sebep oluyor?

    İnternet soğuk savaşta bir tehdit algısıyla başlayan bir düşünce devrimidir aslında. Bizim için tehdit, aynı zamanda yeni bir teknolojidir. Eğer yakınımızda bir tehlike varsa yeni bir teknolojinin arefesindeyiz demektir. Bu, internet gibi daha sonra büyük bir devrime de dönüşebilir.

    Soğuk Savaşın başlarında, bir top büyüklüğünde olan Sputnik'i Sovyetler Birliği 1957'de uzaya gönderdiğinde, kimse insanlığı farklı bir yere götürecek bir devrimin başladığını bilemezdi. İnsanlık, sanal bir dünyanın temelini, o dönem bir fenomen olan uzayla ilk teması sayesinde atmış oldu. Yüce bir amaç, çok daha büyük ve farklı bir vizyona taşıdı insanlığı.

    İnternetin tarihini, bunu tasarlayan insanların neden merkeziyetsiz bir yapı kurduğunu ve yapay zekayla internetin entegrasyonunu öğrenmek için podcasti dinleyin.. Daha fazla ayrıntı için www.monologblg.com u ziyaret edin

    Más Menos
    21 m
  • Cinsiyet Eşitliğine Her İki Cins de Hazır mı?
    Oct 2 2024

    Bugün bizi yöneten yasalar erkeğin doğasını yansıtsa da bu düzen gittikçe yerini başka bir yapıya bırakıyor. Öyle ki zaman, cinsiyet ayrımcılığını daha fazla taşıyamıyor. Binlerce yıl erkeğin üstün bir cins olduğu gibi bir propaganda, teknoloji çağında kadınların öne çıkmasıyla çöküyor.

    Bugün kadının öne çıkmasında onların mücadelesi ve kararlılıklarının payı çok büyük. Ancak çağın doğasının da onları daha atak ve kavrayışı geniş yaptığı bir gerçek. Yeni ekonomik modelin de artık yeni bir bakış açısına ihtiyacı var. Bu anlamda kadınlar da bazı gerçeklerle yüzleşmek zorunda. Belki de sorun eşitlik kelimesinde.

    Más Menos
    17 m
  • Veri, Ayaklarımızı Yerden Kesiyor, Bulutlara Yükseliyoruz
    Sep 28 2024

    Veri her zaman vardı ama yaşadığımız boyut çoğaldıkça varlığını daha çok hissetmeye başladık. Veri çoğaldıkça cansız olan tüm maddeye bir akıl yüklüyoruz. Üstelik bunun yönetimini de makinelere bırakıyoruz.

    Más Menos
    20 m
  • Yapay Zekayı Açıklamanın Basit Bir Yolu Var mı?
    Sep 25 2024

    Bir evrimi yaşıyoruz. Üstelik milyonlarca yıl süren ama teknolojiyle bu süreci yüz yıllar belki de on yıllara kadar indirdiğimiz hızlı bir evrim bu. Ancak başka ve çok önemli bir fark daha yaratıyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz teknolojilerden farklı olarak düşünen, konuşan ve yaratıyoruz. Belki de ona hükmedemeyeceğimiz bir teknoloji üretiyoru

    Más Menos
    19 m
  • Veri Çağı: İpler Kimin Elinde?
    Sep 21 2024

    Verinin çok önemli olduğunu biliyoruz ama öneminin nereden geldiğini bilmiyoruz. Kişisel verilerimizin sadece bizi değil insanlığı da ilgilendiren bir tarafı var

    Más Menos
    19 m
  • Cinsiyet Eşitliği Olmadıkça Erkekler Ağlamaz
    Sep 18 2024

    Erkek, toplumun ona yüklediği aşırı yüklerden kurtulmaya çalışıyor. Ağlayarak rahatlamak değil özgür olmak istiyor.

    Más Menos
    14 m
  • Beyin: Evrimin Kara Kutusu
    Sep 14 2024

    Doğayı anlamak istiyorsak içimize bakalım çünkü onun gizemi beyinde olabilir. Tabiatın işleyişine baktığımızda, o da tutarlı bir düzenin devamı için aynı algoritmayı kullanıyor

    Más Menos
    19 m
  • Zihin Karmaşası: Söyleyecek Bir Şeyim Var
    Sep 6 2024

    Basit bir hayatımız olduğunu düşünürüz ama susmayan zihnimiz öyle olmadığını söylüyor. Bize çok uzak görünen dünyanın yakıcı sorunlarından günlük işlerimize kadar birçok etki, zihnimizde yeni düşünceler yaratır. Hatta üzerinde hiç kontrolümüzün olmadığı olaylar da zihnimizin daha çok karışmasına neden olur. Farkında olmadan iki kişinin konuşmasına kulak misafiri olmamız, bir koku ya da rüzgardan ürpermemiz bizde bambaşka fikirler uyandırır. Biz sakin kaldığımızı düşünürüz ama zihnimizdeki dağınıklık, bizi anlamlı bir hayattan uzaklaştırır. Kısacası bir karmaşada yaşarız..

    Más Menos
    25 m