Episodios

  • Οι φόβοι της Ευρώπης για το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης
    Oct 17 2024

    Η Ευρώπη προβληματίζεται για την περίπτωση μιας νίκης Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές εκτιμά η κύρια ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις διατλαντικές σχέσεις Έλενα Λαζάρου. Αυτό συμβαίνει, εκτιμά η κυρία Λαζάρου, γιατί έχει την προηγούμενη εμπειρία της περιόδου 2016-2020 όταν ο Τραμπ είχε μεταξύ άλλων αμφισβητήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, είχε επιβάλει δασμούς και ποσοστώσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και επίσης η εκλογή Τραμπ είχε συμπέσει με μια στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ανάπτυξη ενώ την ίδια στιγμή ο Τραμπ αμφισβητούσε τις επιστημονικές θέσεις για το κλίμα.

    Η κυρία Λαζάρου τονίζει επίσης ότι η Καμάλα Χάρις μέχρι τώρα δεν έδωσε σαφή στίγμα για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που θα εκλεγεί. Τα πιθανά σενάρια είναι να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον Μπάιντεν – ο οποίος ήταν ο πλέον ευρωατλαντιστής πρόεδρος που πέρασε τα τελευταία χρόνια - σε θέματα Ρωσίας, άμυνας, κλίματος και εμπορίου ενώ ένα άλλο σενάριο που συζητείται είναι ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Ασία την Αφρική και περιοχές του πλανήτη που μέχρι τώρα ήταν χαμηλότερα στην ατζέντα των ΗΠΑ.

    Más Menos
    25 m
  • Οι πόλεμοι σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, υπό προϋποθέσεις ευνοούν τον Τραμπ
    Oct 7 2024

    Οδεύοντας προς τις εκλογές οι Δημοκρατικοί θα επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το ερώτημα αν ο Τραμπ θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την τοξική διχόνοια που επικρατεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, υποστηρίζει μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Δεσποτόπουλος. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία θα μπορούσε να ευνοήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει πει ότι επί των ημερών του δεν έγινε κανένας πόλεμος και ότι θα σταματήσει τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφορικά με τις διεθνείς αγορές, ο κ. Δεσποτόπουλος υποστηρίζει ότι είναι μάλλον αδιάφορο το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές καθώς οι αγορές ενδιαφέρονται πρωτίστως στο να τελειώσουν οι εκλογές και να επανέλθει η κανονικότητα στην πολιτική ζωή. O κ. Δεσποτόπουλος υποστηρίζει ότι η δυτική βοήθεια στην Ουκρανία έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά της αλλά οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν ακόμη και με Τραμπ να έχουν μια σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας.

    Más Menos
    20 m
  • Η αμερικανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη
    Sep 23 2024

    Η αμερικανική κοινωνία είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία τονίζει η γενική διευθύντρια ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια στη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη. Η ανάδειξη του προέδρου Τραμπ ήταν το αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών τα προηγούμενα χρόνια γιατί εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, αφενός με το δημογραφικό και αφετέρου με το γεγονός ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει χάσει το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. Η αλλαγή στο μοντέλο συνεργασίας Ευρώπης- ΗΠΑ έχει ήδη δρομολογηθεί εκτιμά η κυρία Γαβουνέλη, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών και το μόνο που μένει να δούμε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.

    Más Menos
    24 m