Episodios

  • Η Κλείσοβα στο Πανηγύρι του Αη Συμιού: Το Θείο της Ιστορικής Μνήμης
    Jun 18 2024

    Στο 8ο επεισόδιο του podcast “Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας" ο Νίκος Λύρος υποδέχεται τον πρόεδρο της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου, Ιωάννη Μακρή , τον πανηγυριστή του Αη Συμιού Γιώργο Αλεξανδράτο και το ιστορικό μέλος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» Ελένη Χριστογιάννη. Οι τρεις καλεσμένοι υφαίνουν την ιστορική σημασία του μικρού νησιού της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, της Κλείσοβας και τη θέση που κατέχει στο Πανηγύρι του Άη Συμιού. Η ιστορία της μάχης της Κλείσοβας και η μέγιστη συμβολή της στον μεσολογγίτικο αγωνα περνά μέσα από τα δημοτικά άσματα των πανηγυριστών του Αη Συμιού και φτάνει στο σήμερα, με την διατήρηση εθιμοτυπικών εκδηλώσεων στις οποίες ο σύλλογος “Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας” στέκει περήφανα παραστάτης.

    Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης, Μαρία Τσιμέκα, Νίκος Λύρος
    Μίξη ήχου: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day

    Más Menos
    52 m
  • Μέριμνα για την τρίτη ηλικία: Θεοδώρα Κουτσαγγέλη, η διευθύντρια του Σελίβειου Γηροκομείου Μεσολογγίου
    May 25 2024

    Στο 7ο επεισόδιο του podcast "Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας" η Μαρία Νικολοπούλου υποδέχεται την διευθύντρια του Σελίβειου Γηροκομείου Μεσολογγίου Θεοδώρα Κουτσαγγέλη.
    Κινητήριος δύναμη του γηροκομείου, η ίδια πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του ιδρύματος ως επισκέπτρια στην ηλικία των 3 ετών, για να αναλάβει τελικά το 2002 τη διεύθυνση του. Σε μια τρυφερή αφήγηση αναφέρονται οι προκλήσεις και η ευθύνη που αντιμετωπίζει η ομάδα των εργαζόμενων για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα αναλύεται το μελλοντικό όραμα της διεύθυνσης για συστηματική και οργανωμένη επαφή των τροφίμων με τη νεολαία της πόλης καθώς και η δημιουργία μιας ανοικτής δομής διημέρευσης στο κέντρο του Μεσολογγίου για ηλικιωμένους με άνοια.

    Επιμέλεια: Μαρία Νικολοπούλου
    Ηχοληψία και μίξη ήχου: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day

    Más Menos
    22 m
  • Η Βίκυ Φλέσσα συνομιλεί με τον Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι: Η παρακαταθήκη του Λόρδου Βύρωνα
    Apr 20 2024

    Το έκτο επεισόδιο του podcast "Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας" είναι αφιερωμένο στον μεγάλο φιλέλληνα και ρομαντικό ποιητή Λόρδο Βύρωνα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το θάνατο του.

    Η Βίκυ Φλέσσα δημοσιογράφος και κλασική φιλόλογος συνομιλεί ζωντανά παρουσία κοινού με τον Ιωάννη Χουντη ντε Φάμπρι, σύμβουλο της Βουλής των Λόρδων, ιστορικό και συγγραφέα.

    Η ηχογράφηση έγινε στις 17 Απριλίου του 2024, στην Δημοτική Πινακοθήκη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

    Ηχοληψία Δημήτρης Τσιγαρίδας
    Επιμέλεια και μίξη ήχου: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day


    Más Menos
    52 m
  • Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: γιορτάζοντας μαζί με την "Πράξη 12".
    Mar 26 2024

    Ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» ανακοινώνει την ενσωμάτωση της θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας ΠΡΑΞΗ 12 στους πολιτιστικούς κόλπους του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου διαβάζουν κείμενα και λόγια ανθρώπων που η συμβολή τους στο παγκόσμιο θεατρικό γίγνεσθαι υπήρξε καταλυτική και κομβική, αλλάζοντας πολλές φορές τον καλλιτεχνικό ιστορικό ρου. Τα αποσπάσματα που ακούγονται είναι των Χαρά Μπακονικόλα, Μήτσου Λυγίζου, Κονσταντίν Στανισλάφσκι, Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κάρολου Κουν, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γιέρζι Γκροτόφσκι, Αριάν Μνούσκιν και Άντον Τσέχοφ ("Γλάρος" σε μετάφραση του Λυκούργου Καλλέργη).

    Επιμέλεια: Κατερίνα Στρατηγάκη
    Μίξη ήχου: Χριστογιάννης Κωνσταντίνος
    Μουσική: Dim Day

    Más Menos
    29 m
  • "Εκ πεποιθήσεως και κατ' επιλογήν Μεσολογγίτης" - ο ξεναγός Γιώργος Αποστολάκος
    Mar 10 2024

    Στο τέταρτο επεισόδιο του podcast "Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας" ο Νίκος Λύρος υποδέχεται τον διπλωματούχο ξεναγό και καθηγητή φωνητικής και ορθοφωνίας, Γιώργο Αποστολάκο. Με διάθεση να μας "ξεναγήσει" σε άγνωστες πτυχές της πόλης του Μεσολογγίου, ο καλεσμένος μιλά για την επαγγελματική σχολή ξεναγών, που λειτούργησε στη πόλη και από την οποία αποφοίτησε τη δεκαετία του '90, ιστορίες για το Ιερό Ταφείο από την εποχή δημαρχίας Χρήστου Ευαγγελάτου, αλλά και το πώς θα μπορούσε η πόλη να εκμεταλλευτεί προς μεγαλύτερη προβολή και όφελός της την ιστορία της. Η αγάπη του Γιώργου Αποστολάκου για το Μεσολόγγι δικαιολογεί και εξηγεί πώς ένας Μανιάτης κάτοικος Αττικής επιλέγει να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην ιστορική πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

    Επιμέλεια: Κατερίνα Στρατηγάκη, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης, Νίκος Λύρος
    Μίξη ήχου: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day

    Más Menos
    39 m
  • Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ομάδας μπάσκετ στην Α1: το ταξίδι της Βασιλικής Μπελέκου
    Feb 12 2024

    Στο τρίτο επεισόδιο του podcast “Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας" ο Κωνσταντίνος Χριστογιάννης υποδέχεται την πρόεδρο του Χαρίλαου Τρικούπη, Βασιλική Μπελέκου. Για πρώτη φορά η πρόεδρος μιλά για το θαύμα της πορείας της ομάδας μπάσκετ του Χαρίλαου Τρικούπη, που κάνοντας επανεκκίνηση από μια μικρή παρέα φίλων από το Μεσολόγγι, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια και υπό την προεδρία της Βασιλικής να παίζει στην Α1 κατηγορία. Επίσης μαθαίνουμε για την εμπειρία της ως γυναίκας προέδρου σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, για τον σπουδαίο ρόλο του φίλαθλου κόσμου στην επιτυχία της ομάδας, αλλά και τους μελλοντικούς στόχους.

    Επιμέλεια: Κατερίνα Στρατηγάκη, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μίξη ήχου: Μαρία Τσιμέκα, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day



    Más Menos
    41 m
  • Η παρακαταθήκη της Βάσως Κατράκη: η Μαριάννα Κατράκη σε μια κατάθεση ψυχης
    Jan 17 2024

    Στο δεύτερο επεισόδιο του podcast “Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας” η Κατερίνα Στρατηγάκη υποδέχεται την Μαριάννα Κατράκη σε μια σπάνια συνέντευξη, όπου ξετυλίγει με λόγο τρυφερά συγκλονιστικό γεγονότα και αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια, για το παλιό Αιτωλικό, τον γιατρό πατέρα της αλλά και την μητέρα της Βάσω Κατράκη: την μάνα, την καλλιτέχνη, την ιδεολόγο, την εξόριστο. Μας μιλάει επίσης για το όραμα του Μουσείου Χαρακτικής της Βάσως Κατράκη και το μέλλον του.

    Επιμέλεια: Κατερίνα Στρατηγάκη, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Ηχοληψία και μίξη ήχου: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day

    Más Menos
    39 m
  • Εν τω μέσω των λιμνών: Ο φωτογράφος Γιώργος Ντέκας μας ταξιδεύει
    Dec 21 2023

    Στο πρώτο επεισόδιο η Μαρία Τσιμέκα καλωσορίζει τον Μεσολογγίτη φωτογράφο Γιώργο Ντέκα, σε μια συζήτηση για φωτογραφία, λιμνοθάλασσα, ουρανό, άστρα, ποίηση και πολύ πολύ φως!

    Επιμέλεια: Μαρία Τσιμέκα, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μίξη ήχου: Κωνσταντίνος Χριστογιάννης
    Μουσική σήματος: Dim Day

    Más Menos
    21 m