• Το Ολοκαύτωμα Της Κάσου 1824

  • Aug 7 2024
  • Duración: 14 m
  • Podcast

Το Ολοκαύτωμα Της Κάσου 1824

  • Resumen

  • Η Καταστροφή της Κάσου:

    Το 1824, ο Σουλτάνος Μαχμούτ συμμάχησε με τον Μοχάμετ Άλι της Αιγύπτου για να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Ο γιος του Μοχάμετ Άλι, Ιμπραήμ, συγκέντρωσε μια μεγάλη εκστρατευτική δύναμη και στόλο. Αφού κατέπνιξε την επανάσταση στην Κρήτη, οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν εναντίον της Κάσου, ένα στρατηγικά τοποθετημένο θαλάσσιο νησί που είχε βοηθήσει την εξέγερση των Κρητών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να στείλει τον στόλο της λόγω έλλειψης πόρων, αφήνοντας το νησί απροστάτευτο.


    Τη νύχτα της 28ης προς 29η Μαΐου, οι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν μια προσποιητή επίθεση στη βόρεια ακτή του νησιού, ενώ μια μικρή δύναμη αποβιβάστηκε απαρατήρητη σε άλλο σημείο. Οι Κασιώτες πολέμησαν ηρωικά αλλά, αναπόφευκτα, ηττήθηκαν. Ακολούθησε μια φοβερή σφαγή. Το νησί καταστράφηκε, πάνω από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή σκλαβώθηκαν. Η καταστροφή της Κάσου ήταν ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.


    Μαζί με την καταστροφή των Ψαρών που ακολούθησε, ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τους Έλληνες, οι οποίοι τώρα έπρεπε να πολεμήσουν και το αιγυπτιακό ναυτικό.


    Μετά την καταστροφή του νησιού των Ψαρών τον Ιούνιο και την αποχώρηση προς τη Λέσβο, ο Μεγάλος Ναύαρχος Χουσρέφ Πασάς οδήγησε τον οθωμανικό στόλο εναντίον της Σάμου, αποπλέοντας στις 28 Ιουλίου. Με δύο μοίρες, με επικεφαλής τον Γεώργιο Σαχτούρη και τον Ανδρέα Μιαούλη, ο ελληνικός στόλος κινήθηκε να εμποδίσει την προέλασή τους.


    Μετά από αψιμαχίες για αρκετές ημέρες, οι δύο στόλοι πολέμησαν την αποφασιστική μάχη στις 5 Αυγούστου, ανοικτά του νησιού της Σάμου. Τα ελληνικά πυρπολικά, υπό τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Κανάρη, κατάφεραν να κάψουν τρία εχθρικά πλοία. Υπό βαρύ κανονιοβολισμό από τα ελληνικά πλοία, ο Χουσρέφ Πασάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η Ναυμαχία της Σάμου, μαζί με τη Ναυμαχία του Γέροντα που ακολούθησε στις 29 Αυγούστου, έσωσαν τα νησιά της Σάμου και της Ικαρίας και ήταν μια σημαντική νίκη για τους Έλληνες.


    Ένας από τους Κασιώτες ναύτες του Γεώργιου Σαχτούρη, ένας άνδρας με το όνομα Γεώργιος Ζίσης, απέκτησε έναν γιο κατά τη διάρκεια αυτών των μαχών, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο Άρχων Θεόδωρος "Χατζής" Κασώτης, ηγεμόνας των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων και ιδρυτής του ικαριακού κλάδου των Κασωτάτων.


    Έτσι, η οικογένειά μας γεννήθηκε από τις στάχτες της Κάσου και της Ελληνικής Επανάστασης.

    Más Menos

Lo que los oyentes dicen sobre Το Ολοκαύτωμα Της Κάσου 1824

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.