• Κύπρος 1974-2024. Το τραύμα της εισβολής

  • De: CNN Greece
  • Podcast

Κύπρος 1974-2024. Το τραύμα της εισβολής

De: CNN Greece
  • Resumen

  • Έχουν περάσει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το νησί παραμένει διχοτομημένο αναζητώντας μάταια όλα αυτά τα χρόνια μια λύση μέσω της διπλωματικής οδού. Το άνοιγμα των σημείων ελέγχου πριν από 21 χρόνια ήταν μια καθοριστική στιγμή. Οι δύο κοινότητες άρχισαν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να έχουν οικονομικές συναλλαγές. Η επαφή, σταδιακά σπάει την προκατάληψη και σε πολλούς ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους την πεποίθηση ότι οι δύο κοινότητες δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμβιώσουν μέσα στο ίδιο κράτος. Είναι όμως αυτό αρκετό; Η κυπριακή κοινωνία σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 1974. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το τραύμα έχει ξεπεραστεί. Ίσως δεν είναι όμως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κυπριακής κοινωνίας. Ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι η ασυνείδητη αποδοχή του υπάρχοντος status quo. Οι δύο κοινότητες έμαθαν να ζουν χωριστά και να έχουν αυτή την περιορισμένη επαφή που σε τελική ανάλυση δεν επηρεάζει και πολύ τις χωριστές ζωές τους. Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή το ερώτημα είναι, πού βαδίζει η Κύπρος σήμερα και πώς διαγράφεται το μέλλον της. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο, με το CNN Greece ταξιδέψαμε στην Κύπρο για τις ανάγκες ενός μεγάλου αφιερώματος. Σε αυτή τη σειρά των podcasts σας παρουσιάζουμε συνεντεύξεις που σκιαγραφούν τη σημερινή Κύπρο, τους προβληματισμούς για το κοινό, ή όχι κοινό μέλλον αλλά και το τραύμα του 1974.
    © 2024 CNN Greece
    Más Menos
activate_WEBCRO358_DT_T2
Episodios
  • Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου της ομοσπονδιακής λύσης
    Aug 26 2024

    Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μενέλαος Μενελάου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης από το πλαίσιο που έχει οριστεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τον συμβιβασμό που προκρίνει τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
    Ο κ. Μενελάου μιλάει για «αναμενόμενες δυσκολίες και εμπόδια» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και δεν συμφωνεί με το θέση ότι το Κυπριακό έχει πέσει χαμηλότερα στην ατζέντα ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός και εντός Κύπρου που θα ήθελαν μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια ομοσπονδιακή λύση και θα πρέπει να απομονωθούν αυτοί οι παράγοντες γιατί ενδεχομένως να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο.

    Más Menos
    22 m
  • Οι ελπίδες που για λύση στο Κυπριακό, στηρίζονται στην κοινωνία των πολιτών.
    Aug 22 2024

    Ο Μάριος Ι. Ηλία είναι διεθνούς φήμης Κύπριος μουσικοσυνθέτης και το έργο του έχει παρουσιαστεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ανήκει όμως και στην κατηγορία των θυμάτων της τουρκικής εισβολής του 1974. Η οικογένειά του όχι μόνο είναι από τους εκτοπισμένους της Κυρήνειας αλλά έχει και δυο αγνοούμενους. Είναι επομένως φυσικό το κυπριακό δράμα να έχει επηρεάσει το έργο του. Τα δυο τελευταία συμφωνικά του έργα αντλούν τη θεματολογία τους από το τραύμα της εισβολής και έχουν παρουσιαστεί στην Κύπρο, και στην Ελλάδα το ένα από αυτά, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «Οι καμπάνες θα ηχήσουν και πάλι» θα παρουσιαστεί σύντομα και στην Αθήνα. Ο Μάριος Ι. Ηλία ανήκει στη νέα γενιά Ελληνοκυπρίων που δεν έζησαν τα γεγονότα του 74. Σαφώς κουβαλά το τραύμα αλλά ανήκει σε αυτούς που προσπαθούν να δουν με μια διαφορετική ματιά το μέλλον και τις πιθανότητες συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους μέσα στο ίδιο κράτος. Μιλά για το ρόλο της τέχνης, το «ευγενές όπλο» όπως το αποκαλεί, στην προσπάθεια συμφιλίωσης των δυο κοινοτήτων και εύχεται να μπορέσει να παρουσιάσει κάποια στιγμή το έργο του στις περιοχές που σήμερα είναι κατεχόμενες. Σε αυτή τη συζήτηση, ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης μιλά δημόσια για πρώτη φορά όχι τόσο για τη μουσική, αλλά για το ατομικό του και το συλλογικό τραύμα του κυπριακού ελληνισμού όπως το βίωσε και το βιώνει η επόμενη γενιά μετά το ‘74.

    Más Menos
    17 m
  • Ο χρόνος δημιουργεί δεδομένα στο Κυπριακό που δύσκολα θα ανατραπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
    Aug 16 2024

    O Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο Κύπρου και επί εφτά χρόνια ήταν μέλος της ομάδας νομικών συμβούλων της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece τονίζει ότι το πέρας του χρόνου δημιουργεί δικαιώματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το περιουσιακό, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφορικά με τα σχέδια επίλυσης του κυπριακού που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι οι θετικές προβλέψεις του Κραν Μοντανά υπερτερούσαν σε σχέση με τα σχέδια του παρελθόντος για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη τα δυσκολότερα θέματα προς επίλυση είναι η ασφάλεια και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το θέμα της διακυβέρνησης λόγω της ανισορροπίας του πληθυσμού των δύο κοινοτήτων.

    Αναφορικά με το μέλλον του κυπριακού θεωρεί ότι η θέση που έχει αυτή τη στιγμή η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν συντρέξουν μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη διεθνή κατάσταση στην περιοχή.

    Más Menos
    21 m

Lo que los oyentes dicen sobre Κύπρος 1974-2024. Το τραύμα της εισβολής

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.