2050 Plus

De: Fakta o klimatu
  • Resumen

  • Bonusové epizody podcastu 2050 (https://2050podcast.cz) . V tomto kanálu najdete krátké komentáře a podcastové jednohubky k aktuálnímu dění ve světě klimatické změny. Mimo to zde zveřejňujeme nesestříhané rozhovory s našimi hosty, které jsme do podcastu nepoužili celé, ale jen jejich úryvky. Pokud vás ale host zaujal, máte zde možnost si poslechnout rozhovor celý, bez našich zásahů.
    Fakta o klimatu
    Más Menos
activate_Holiday_promo_in_buybox_DT_T2
Episodios
  • Kolik emisí produkuje zemědělství a odkud pocházejí?
    Oct 2 2024
    V této epizodě se podíváme na emise v zemědělství – odkud pocházejí, kolik jich je a jaký mají dopad na naše klima. Hostkou je analytička projektu Fakta o klimatu Andy Snováková, která vysvětluje, jaké jsou hlavní zdroje emisí, jako jsou metan z chovu dobytka a oxid dusný z obhospodařování půdy. Diskutujeme také o tom, jak mohou inovace a změny v zemědělských postupech pomoci snížit tyto emise a co to znamená pro budoucnost českého zemědělství.
    Más Menos
    11 m
  • Proč jsou ekonomické externality zásadní pro ochranu klimatu?
    Aug 19 2024
    Nesestříhaný rozhovor jako bonus k 71. epizodě podcastu 2050.

    S hostem Janem Zápalem z CERGE-EI se bavíme o environmentální ekonomii a zaměříme se na klíčový pojem „ekonomické externality“ a jaký je jejich význam pro ochranu klimatu. Externalitou se rozumí dopad na lidi, přírodu nebo společnost, který je způsobený jednáním aktérů na trhu. Pokud například vlastním uhelnou elektrárnu, z prodeje elektřiny mám zisk, ale dopad znečištění nese celá společnost – to je právě externalita. Na příkladech si vysvětlíme, jak vypadají pozitivní i negativní externality, objasníme, jak v základu fungují trhy a proč v některých případech klasické ekonomické poučky neplatí.

    Důležitým aspektem práce s externalitami je jejich internalizace – tedy pokud bereme v potaz potenciální důsledky našeho jednání na někoho jiného. Řešení problémů externalit pak do určité míry spočívají právě v jejich internalizaci. Tedy jak zajistit, aby (zejména firmy) nesly náklady, které jejich externality způsobí.

    Jak lze s externalitami pracovat, jak je internalizovat a jaký dopad to má na udržitelný rozvoj a klimatickou politiku? I to je součástí naší diskuze.


    Más Menos
    50 m
  • Evropský trh s emisemi expanduje: Co přináší nové zpoplatnění emisí v dopravě a budovách?
    Aug 14 2024
    Rozšíření zpoplatnění emisí by nemělo být vnímáno jen jako zdražení, ale především jako výzva k zavádění nízkoemisních technologií, jako jsou tepelná čerpadla, elektrické topení, zateplení budov nebo elektromobily. Hostkou je Kateřina Kolouchová, analytička projektu Fakta o klimatu, která podrobněji přiblíží, jaké výzvy i příležitosti tato změna přináší pro dekarbonizaci budov, dopravy, domácností a malých firem. Diskutujeme také o postoji české vlády k této problematice a o tom, jak komunikuje své kroky veřejnosti.

    Celý článek na webu najdete zde.

    Más Menos
    18 m

Lo que los oyentes dicen sobre 2050 Plus

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.