• 247. Kyrkohistoria med Niclas Svensson, del 5.

  • Jul 22 2024
  • Duración: 55 m
  • Podcast

247. Kyrkohistoria med Niclas Svensson, del 5.  Por  arte de portada

247. Kyrkohistoria med Niclas Svensson, del 5.

  • Resumen

  • Idag pratar vi om unika svenska kyrkor samt dess historia. Men också om länder kopplade till kristendomen, protestantismen, judendomen och katolicismen.


    Ni som kör förbi kyrkor i Sverige... tänk på att om en kyrkvaktmästaren klipper buskar på kyrkogården, är kyrkan oftast ÖPPEN. I andra fall kan den vara stängd, då vi nu har en stöldvåg från kyrkorna. Tyvärr!!!


    Idag ska vi börja med en kyrka som uppförs i en tid då kristendomen ännu inte fått fäste i hela riket. En kyrka på västgötaslätten, alldeles intill Varnhems klosterkyrka. Och där ingen mindre än riksbyggaren Birger Jarl har sin gravplats.

    Miljön runt Varnhem är en fantastisk historisk plats i Sveariket! Det är uppenbart att kontinentens kristnandes med Frankerriket och Karl den Store i spetsen.

    Kata Gård och Varnhem

    Kata Gård, utgör lämningar av en storgård och en kristen kyrka från 900-talet i Varnhem. Namnet Kata gård är nutida och baserat på den troliga gårdsägarinnan Kata, som troligen levt i brytningen mellan 900-tal och 1000-tal. Katas påkostade grav har återfunnits på området, utmärkt av en runristad kristen gravsten. I de tusentals gravar som finns runtomkring den gamla stenkyrkan har de döda begravts utan kremering och med huvudet i väster och fötterna i öster, enligt kristen tradition. De äldsta påträffade gravarna har daterats till slutet av 800-talet. Överbyggnaden över lämningarna invigdes 2017. Byggnaden är ritad av arkitekten Magnus Silfverhielm och konstruerad av limträbalkar. Hela platsen är värd ett besök. I Varnhems klosterkyrka ligger som sagt Birger Jarl begravd, och kyrkan är begravningskyrka för den Eriksska ätten. Birger var ju jarl till Erik ”den läspe och halte” Eriksson, (kung i två omgångar 1222-29 och 1234-1250.)

    Vi fortsätter med att ta oss från Västra Götaland ned till Blekinge, en gång den östra delen av Danmark. Och så klart har den en handling som tar sin utgångspunkt i den ständiga konflikt vi i Sverige hade med Danmark under århundraden. Och en kyrka i en intressant ort på gamla gränsen mellan Småland i Sverige och Blekinge i Danmark.


    Vi ska faktiskt börja med den högintressanta orten Christianopel i östra Blekinge vid kusten. Det är egentligen ett mirakel att orten vid kusten fortfarande bär det namnet. Och här finns både en spännande historia, kryddad med dramatik och ond, bråd död.


    Cristianopel är idag en liten idyllisk ort vid Blekinges kust på gränsen till Småland. Här bor 107 personer…

    Kyrkan är emellertid oproportioneligt stor och bär vittnesbörd om en helt annan historia. En gång var Christianopel danskt gränsfäste och Nordens första renässansstad grundad av Christian IV 1599-1606. Det fanns storslagna danska planer för staden och år 1601 blev staden residensstad för Kristianopels län. Från denna tid är den 3 km långa stadsmuren med bastioner, uppförd efter italienska förebilder.


    Glöm inte allt annat vi hinner prata om i denna intervju


    Intervjuad Niclas Svensson


    Producent/Intervjuare Thomas Gjutarenäfve


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
activate_primeday_promo_in_buybox_DT

Lo que los oyentes dicen sobre 247. Kyrkohistoria med Niclas Svensson, del 5.

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.