Achter de Duinen  Por  arte de portada

Achter de Duinen

De: GroenLinks Den Haag
  • Resumen

  • We nemen je mee door Den Haag en gaan in gesprek met mensen die de stad duurzamer, socialer, en inclusiever maken. GroenLinksers praten in deze podcast met mensen van diverse achtergronden die op hun eigen manier bijdragen aan oplossingen voor de uitdagingen die Den Haag ons biedt.


    Abonneer je op de podcast via je favoriete app om geen afleveringen te missen, en volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven.


    GroenLinks Den Haag is de afdeling van GroenLinks voor de gemeente Den Haag. Wij staan voor een duurzaam, sociaal en betrokken Den Haag. Waar iedereen schone lucht kan ademen, eerlijke kansen krijgt, en waar je kan zijn wie je bent.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    GroenLinks Den Haag
    Más Menos
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodios
  • Anna Koolstra, kandidaat-Europarlementariër
    May 28 2024

    Welkom bij deze speciale aflevering van Achter de Duinen! Deze staat in het teken van de Europese verkiezingen op 6 juni.


    Schrijver Dilara Bilgiç praat met Kamerlid Lisa Westerveld en kandidaat Europarlementariër Anna Koolstra (plek 20) over de Europese verkiezingen, het risico op verdere verrechtsing, jongeren, mensen in de marges en vrouwen die de doorslag kunnen geven.


    Politiek is vaak hectisch en Anna zit vol in de campagne, die een get out the vote-campagne is. 80% van de mensen zegt te gaan stemmen voor het Europees parlement, maar er komt maar ongeveer 40% opdagen.


    Lisa en Anna vinden het allebei belangrijk om de politiek dichter bij de mensen te brengen, maar hoe doe je dat? Niet alleen door mensen op te zoeken, maar ook door zelf online te reageren op vragen, vertelt Lisa, hoewel dat soms lastig kan zijn door de grote hoeveelheid berichten. Desondanks reageert ze vrijwel altijd zelf.


    Hoe zorg je als politicus dat je de signalen uit de samenleving omzet in je werk? Het is volgens Lisa belangrijk dat je je niet laat leiden door de waan van de dag. Daarbij helpt het dat GroenLinks en duidelijke inhoudelijke lijn heeft, mede gevormd door betrokken leden die gebruik maken van de interne democratie.


    Naast het vasthouden aan je principes en eigen waarden, is het volgens Anna heel waardevol is om in gesprek te blijven met de mensen die je vertegenwoordigt. Het is belangrijk om te weten water leeft en waar mensen tegenaan lopen. Daartoe kan je de straat op gaan, online mensen spreken en gesprekken organiseren. Daarbij is het een speerpunt van Anna en Lisa om jongeren te betrekken bij de politiek.


    Ga jij 6 juni stemmen? Zorg dat je gehoord wordt en maak gebruik van je stemrecht!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    34 m
  • Mariëlle Vavier, GroenLinks Den Haag, over campagne voeren, betaalbaar wonen, successen van GroenLinks Den Haag
    Mar 14 2022



    Mariëlle vertelt als eerste over de campagne, die is anders dan normaal. De oorlog in Oekraïne brak uit, daardoor is het minder uitbundig. Maar ze heeft veel werkbezoeken gedaan met kandidaat-raadsleden, onder andere met de boswachter van het Haagse Bos, het Jongeren InformatiePunt JIP en stichting Yasmin die zich bezighoudt met vrouwenemancipatie.


    Er zijn een aantal redenen om GroenLinks te stemmen. GroenLinks heeft in Den Haag veel verschillende kandidaten met verschillende expertises op de lijst, uit alle hoeken van Den Haag. Bovendien zijn dit de woonverkiezingen—de wooncrisis is het grootste thema van deze verkiezingen. GroenLinks heeft de beste oplossingen voor de wooncrisis, waarvan de meeste mensen voordeel hebben.


    GroenLinks heeft veel bereikt voor groen in de stad. Onder andere met een gratis boom voor iedereen. Mariëlle wil door met vergroening en verduurzaming. Met name in kwetsbare wijken waar veel mensen de energierekening niet kunnen betalen.


    De afgelopen jaren heeft GroenLinks veel bereikt op het gebied van werk en inkomen en armoedebeleid. Den Haag heeft meteen ouders getroffen in de toeslagenaffaire geholpen. Zo hebben we laten zien dat we mensen centraal hebben gesteld, niet het systeem of de regels. Daarnaast heeft onze wethouder recentelijk een plan gemaakt om kostendelersnorm te schrappen. En de Haagse Sinterklaasintocht zonder Zwarte Piet is er voor een groot deel dankzij GroenLinks-raadslid Serpil Ates.


    Jarre en Lisa vragen naar verschillen met andere partijen, bijvoorbeeld D66. Mariëlle vertelt dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. GroenLinks en D66 willen allebei de klimaatcrisis en wooncrisis aanpakken. Maar een verschil is dat volgens D66 een betaalbare woning €450.000 kost en betaalbare huur is voor hen €1.200 per maand. GroenLinks vindt dat niet betaalbaar. In het verkiezingsprogramma D66 wil men de klimaatcrisis aanpakken door woningeigenaren te stimuleren te verduurzamen. Maar met alleen stimuleren red je het niet. Dan laat je huisjesmelkers vrij en mensen in energiearmoede en slechte woningen vallen.


    Een verschil met Partij voor de Dieren is dat GroenLinks de afgelopen vier jaar veel voor elkaar heeeft gekregen op het vlak van duurzaamheid. PvdD vraagt vaak naar meetbare doelen, maar voor GroenLinks tellen vooral de resultaten.


    Het grote doel van Mariëlle, over vier jaar: een klimaatneutraal Den Haag in 2030 binnen handbereik. Het moet en het kan. Mariëlle wil daarnaast meer de mens centraal stellen en minder de regels of het systeem.


    Bekijk ook ons actieplan voor betaalbare woningen in Den Haag.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    15 m
  • Neele Boelens, Jongeren Milieu Actief, over jongeren in de klimaatbeweging, kritisch zijn op duurzaamheidsplannen en actief worden voor het klimaat
    Mar 1 2022

    In deze aflevering van onze podcast praten Jarre en Lisa met Neele Boelens van Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerenorganisatie van Milieudefensie. Wat doen jongeren in de strijd tegen de klimaatcrisis? Waar moeten we kritisch op zijn als het gaat om klimaatplannen? Hoe kan je zelf actief worden in de klimaatbeweging? Je hoort het in Achter de Duinen.


    Jongeren Milieu Actief voert campagne voor klimaatrechtvaardigheid. Het gaat hen daarbij om een systeemverandering waarbij klimaatverandering zo eerlijk mogelijk wordt opgelost. Ze kijken daarbij naar hoe de klimaatcrisis verschillende groepen mensen raakt—dat is namelijk niet voor iedereen gelijk. En niet iedereen heeft dezelfde verantwoordelijkheid. Grote bedrijven hebben namelijk een extra grote verantwoordelijkheid. Daarom stuurde Milieudefensie dit jaar een brief naar 29 bedrijven met als eis dat ze concrete plannen maken tegen klimaatverandering.


    Neele groeide op op Schiermonnikoog, een waddeneiland. Daar bepaalt de zee het leven en zie je direct hoe klimaatverandering het eiland bedreigt, bijvoorbeeld door zeespiegelstijging.


    Als we kijken naar de nieuwe regering kan Neele positief zijn over het feit dat er meer aandacht is voor het klimaat. Maar het blijft vaak bij ambities zonder concrete plannen, net als bij de doelstellingen van bedrijven. Geld dat bedoeld is als subsidies voor bedrijven voor duurzaamheid, gaat vaak toch naar fossiele energie of bonussen voor CEO’s. Daarom moeten we kritisch blijven.


    In Nederland staan we vaak nog niet stil bij de gevolgen van de klimaatcrisis, maar die zijn nu al merkbaar. JMA probeert de stemmen van de mensen die nu al worden getroffen te versterken. Mensen in sommige, veelal armere, landen moeten nu al hun huizen verlaten. Daarom is klimaatrechtvaardigheid belangrijk. Die landen kunnen geen dure maatregelen betalen, wij wel. En historisch gezien zijn wij relatief grotere veroorzakers van klimaatverandering.


    Er zijn meerdere manieren om aandacht te vragen voor het klimaat. Zo vinden sommige klimaatactivisten dat burgerlijke ongehoorzaamheid nodig is om je stem te laten horen. Zo deden we eerder een podcast met Casper van Extinction Rebellion en Rozemarijn van ’t Einde van de Klimaatwakers. JMA voert op een andere manier actie, die zo laagdrempelig mogelijk is.


    Neele vertelt ook dat het belangrijk is om niet de hoop te verliezen en niet te verwachten dat je zelf alles perfect kan doen. Als je 100% duurzaam wil leven, zou je er een 40-urige werkweek aan hebben. De overheid zou de duurzame keuzes juist gemakkelijker moeten maken.


    De grote droom van Neele: over vijf jaar veel meer duinen en grote stappen gemaakt met vergroening op een manier die voor iedereen werkt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    21 m

Lo que los oyentes dicen sobre Achter de Duinen

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.