Episodios

  • 105. Ålderdomligt odlingslandskap med Pär Connelid
    May 28 2024

    Nu ska vi ut på en lång promenad!

    Vi ska ta rygg på en av landets absolut bästa historiska geografer Pär Connelid och med hans hjälp få lära oss mer om det ålderdomliga odlingslandskapet.

    Detta gör vi i Halland, just intill Ätran i naturreservatet vid Yttra Berg.

    VI kommer att studera terrasser, röjningsröse, leta efter medeltida gårdar och så ska vi följ John med en hängnadsvall som nästan en kilometer lång!

    Det och mycket annat kommer att dryftas i detta avsnitt. Förutom jag och Pär så kommer du även att höra en annan röst i bakgrunden, det är Jenny Nord från Länstyrelsen i Halland som var med ute i landskapet.

    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland.

    Bilder hittar du på Instagram och Facebook.

    Länk länsstyrelsen:

    https://www.lansstyrelsen.se/halland/om-oss/vara-tjanster/publikationer/2020/yttra-berg.html

    Más Menos
    1 h y 30 m
  • 104. Pryssgården Norrköping - 20 ha arkeologi!
    May 22 2024

    I det här avsnittet stannar vi till vid en av alla arkeologiska utgrävningar som just nu pågår i vårt avlånga land. Men denna är nog den största av dem alla! Under två år ska arkeologerna gräva ut närmare 20 hektar!!!

    I tusentals år har människor byggt sina hus på sluttningarna ner mot Motala Ström vid Pryssgården i Norrköping. De första slog ner sina bopålar under bondestenåldern för cirka 6000 år sedan. Mycket har förändrats genom årtusendena men vid Pryssgården har det bott folk hela tiden!

    Vi träffar arkeolog och projektledare Marcus Asserstam, projektledare vid Pryssgården och arkeolog vid Arkeologerna, Statens historiska museer, i Linköping. Han tar oss runt den vid vårt besök nyss påbörjade arkeologiska utgrävningen.

    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland

    Länkar:

    Arkeologerna i Linköping:

    https://arkeologerna.com/pryssgarden-manniskor-och-gardsmiljoer-under-6000-ar/

    Östergötlands museum:

    https://ostergotlandsmuseum.se/aktuellt/arkeologisk-undersoekning-i-pryssgaarden/

    Más Menos
    34 m
  • 103. Överallt vilar en annan historia - Ronneby
    May 14 2024

    Allt är inte guld som glimmar, och visst är det ofta bling-blinget som får rubrikerna. Men vad är viktigast, stora rubriker eller ännu en puzzelbit till vår historia?

    I det här avsnitt besöker vi en helt vanlig utgrävning, där ben och lite keramik berättar platsens historia.

    För snart ett år sedan brann en fastighet i centrala Ronneby ner till grunden. Nu är det dags för snickarna att börja bygga ett nytt hus, men innan de får sätta igång sitt arbete måste arkeologerna undersöka en liten del av området under den gamla grunden.

    Under en vecka i april var bland annat Johan Åstrand och Ulrika Söderström från Museiarkeologi Sydost på plats för att genomföra en arkeologisk utgrävning. Vad skulle de hitta? Häftiga fynd eller några meningar till vår historia?

    Podden besökte utgrävningsplatsen på den sista grävdagen för att se vad som gömde sig under askan.

    I avsnittet läser jag även upp en text från en uppsats som skrevs 1982 av Stefan Flöög, Ronneby gevärsfaktori 1679-1780. Den visar på en del av markens historia i Ronneby.

    Avsnittet är producerat med bidraga från Länsstyrelsen i Blekinge.

    Bilder hittar du på poddens Instagram och Facebook.

    Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.

    Más Menos
    27 m
  • 102. En mesolitisk vandring i Motala - Östergötland
    Apr 29 2024

    I det här avsnittet ska vi till Motala!

    Motala ligger vid Göta kanal och Motala ström mellan sjöarna Vättern och Boren i Östergötland. Och som det verkar är det inte en tillfällighet att Motala ligger precis just här! För här har människor bott i tusen och åter tusen år!

    Vi ska ta oss långt tillbaka i tiden. Under tågbroar, bilar och cykelbanor ligger en helt fantastisk plats med lämningar som stäcker sig tillbaka till mesolitikum! Och det är dit vi ska ta oss i det här avsnittet!

    Du såg säker det första avsnittet i SVT serien Historien om Sverige där de lyfter fram Motala ström och de skallarna som satt på pålar i en grund sjö. Vi kommer såklart att beröra dem i det här avsnittet men framförallt ska vi att göra en mesolitisks vandring! Vi kommer att besöka jägar/samlar-boplatserna; Kanaljorden, Verkstadsvägen, Strandvägen och Stenavadet. De ligger som ett pärlband med några 100 meters mellanrum längs Motala ström och Vättern i Motala, Där vi har Kanaljorden längs i norr och Stenavadet längs i söder.

    Men vi kommer inte bara att vandra i landskapet, vi avslutar med att besöka utställningen på Charlottenborgs slott där vi hittar de häftigaste fynden från grävningarna!

    Med oss har vi arkeolog Linus Hagberg som jobbar vid Arkeologerna i Linköping och han är en av de arkeologer som grävt allra mest i området! Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König

    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen Östergötland.

    Bästa länken för den vetgiriga är:

    https://arkeologerna.com/uppdrag/stenalder-vid-motala-strom/

    https://www.motala.se/uppleva-och-gora/kultur/museer-och-kulturarv/charlottenborgs-slott/

    Más Menos
    1 h y 21 m
  • 101. När tusentals arkeologiska fynd ska flytta... Kalmar läns museum
    Apr 25 2024

    Just nu pågår Kalmar läns museums största projekt någonsin. De ska flytta sitt föremålsmagasin med en miljon föremål, från våning 5 i museibyggnaden inne i Kalmar till Volvofabrikens gamla lokaler en bit utanför stan.

    Just nu ligger fokus på de arkeologiska fynden och då passar podden på att få sig ett snack och få pilla på lite roliga fynd. Vi träffar Frida Ateva Antikvarie Föremålssamlingarna, som håller i projektet, men vi träffar också Karin Adriansson som är konservator.

    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län

    Vill du se lite bilder så hänvisar jag till poddens Instagram och Facebook där vi heter Arkeologi och Historia.

    Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.

    Más Menos
    39 m
  • 100. SKEDEMOSSE med Jan-Henrik Fallgren
    Apr 4 2024

    I det här avsnittet besöker vi Skedemosse! Tillsammans med Jan-Henrik Fallgren tar vi oss en promenad längs Ancylussvallen till den välkända offerplatsen. På vår väg mot offerplatsen avhandlar vi både hästkapplöpning, Karl X och sånglärkan. Häng med på berättelsen om Skedemosse!

    Avsnittet avslutas i Skedemosse Museum, där vi träffar Elna-Brith af Wåhlberg - Skedemosse Gård och museum som firar 30 år!

    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.

    Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook, där vi heter Arkeologi & Historia. Vill du se lite bilder! Kolla in våra sociala medier!

    Más Menos
    1 h y 13 m
  • 99. TEMA: Metalldetektering
    Mar 29 2024

    I det här avsnittet ska vi prata om ett hjälpmedel inom bland annat arkeologin som många av poddens lyssnare efterfrågat; metalldetektering!

    Podden har besökt Kristianopel i nordöstra Blekinge, där det under några dagar, inför kommande arkeologiska utgrävningar, genomfördes metalldetektering för att kartlägga lite hur det ser ut under gräset. Podden åkte dit för att träffa Jonas Paulsson, arkeolog med expertis inom metalldetektering.

    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge

    TIPS! Lyssna gärna på avsnittet om Kristianopel! https://www.podbean.com/ew/pb-pv952-128fad2

    Más Menos
    39 m
  • 98. Hagbards galge Halland
    Mar 8 2024

    VÄLKOMMEN till en ny era av podden!! Från och med det här avsnittet tituleras podden kort och gott "Arkeologi & Historia"! Nu kommer du inte bara att kunna höra om kulturmiljöer i sydöstra delen av landet utan vi kommer under året även att besöka en rad andra län och dess kulturmiljöer.

    I det här avsnittet tar vi oss till västra delen av landet, närmare bestämt till Asige i Halland! Där finns ett par otroligt spännande och mytomspunna fornlämningar - Hagbards galge!

    Hagbards galge är två gravar från bronsåldern som saknar nationella och internationella paralleller. Det unika med gravarna är inte bara att var och en av dem består av två stora resta stenar utan det finns även hällristningar på ett par av stenarna.

    Just nu pågår ett forskningsprojekt som syftar till att sammanställa och publicera en mängd nya resultat som framkommit under de senaste åren, och när podden var på plats tidigare i höstas så var de i full gång med en markradar. Med oss i avsnittet har vi professor Peter Skoglund från Linnéuniversitetet.

    Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland. Vill du se bilder från Hagbards galge så hittar du det på vår Instagram och på Facebook, arkeologiochhistoria!

    Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.

    Länkar:

    Projektet: https://lnu.se/forskning/forskningsprojekt/projekt-hagbards-galge/

    Más Menos
    50 m