Episodios

  • S3B3: Zaman Makinesi (1895) / H. G. Wells
    Jun 28 2024

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Metaverse Araştırma Grubu Podcast Serisi programımız kapsamında, Bilimkurgu edebiyatında saygın bir yeri olan vizyoner yazar H. G. Wells'in, içinde bulunduğu 19. yy'da, git gide sanayileşen ve yenilikçi bilimsel gelişmeler ile değişim gösteren yüzyılının kaygılarını zamanda yolculuk teması ile sorguladığı bir eserden konuşuyoruz. Bugünün ilerlemiş teknoloji çağında sizin de bu tip kaygılarınız var mı? Aynı zamanda, "entropi" gibi fiziksel kavramlar üzerine de beyin fırtınası yapmaya çalıştık. Keyifli dinlemeler diliyoruz!


    Bizi dinlemeye devam edin.


    Más Menos
    46 m
  • S3E2: "Aydaki İlk İnsanlar" (1901) / H. G. Wells
    Feb 10 2024

    Merhaba!

    Bu haftaki podcastimizde vizyoner bilimkurgu yazarı H. G. Wells'in Jules Verne'in izinden giderek kaleme aldığı Ay'daki ilk insanların maceralarını konuşuyoruz. Eseri irdelerken metin içerisinde geçen bilimsel öğeleri açımlıyor, güncel gelişmeler ile ilişkilendiriyor ve tartışıyoruz.

    Keyifli dinlemeler!

    Takipte kalınız.

    Más Menos
    41 m
  • S3E1: Toz (1994) / Greg Egan
    Jan 11 2024

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Metaverse Araştırma grubunun 2024 yılında sürdüreceği bilim-kurgu podcastlerinin ilkine hoşgeldiniz! Bu bölümümüzde bellek aktarımı, yapay zeka ve dijital hafıza konularında beyin fırtınası yapıyor ve düşünüyoruz.


    Keyifli dinlemeler dileriz. Takipte kalınız.


    Más Menos
    28 m
  • S2E1: Başlat (2011) / Ernest Cline
    Oct 1 2022

    2. sezonumuzun ilk bölümünde Ernest Cline’ın çıkış romanı olan “Başlat” / Ready Player One hakkında konuşuyoruz. Metaverse çalışmalarının ve teknolojilerinin özellikle son yıllarda ivme kazandığı 21. yy’in ilk yarısında, bir bilim-kurgu eserinde oyunlaştırma yöntemi ve kurgu evren unsurlarının nasıl birleştirildiğine şahit oluyoruz. Hepinize keyifli dinlemeler diliyoruz.

    Más Menos
    27 m
  • S1E8: R.U.R. / Rossum'un Evrensel Robotları (1920) Karel Čapek
    Aug 28 2022

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde, geleceğin internetini ve teknolojisini disiplinlerarası bir şekilde araştırmak üzere yola çıkan Metaverse Araştırma Grubu’nun, Bilim Kurgu mu Bilim gelecek Mi? podcast serisinin sezon finalinde, “robot” kelimesini literatüre kazandıran Çek yazar Karel Çapek’in Rossum’un Evrensel Robotları oyununu konuşuyoruz. Tabii ki, robotların fikirsel olarak tarihsel gelişimini de analiz etmeden duramazdık. Alex Garland’in yönettiği ‘Ex Machina’ filminin de mutlaka izlenmesini önerip, hepinizi yeni podcastimizi dinlemeye davet ediyoruz.

    Más Menos
    42 m
  • S1E7: 'Mantık' (1941) / Isaac Asimov
    Jul 24 2022

    Bu bölümümüzde Isaac Asimov'a ait 'Mantık' kısa hikâyesini konuşuyoruz. Kurguda yer alan 3 Robot Yasası robotlarda sağlanırsa teknolojik yapay zekâ makinelerinden insanlar olarak korkmamıza gerek var mıdır konusunda beyin fırtınası yapıyoruz.

    Keyifli dinlemeler!

    https://linktr.ee/mvrg


    Más Menos
    33 m
  • S1E5: Prof. Dr. Celâl Şengör ve Kaptan Nemo / 2. Kısım
    Jul 3 2022

    Bu bölümümüzde kıymetli bilim insani Prof. Dr. Celâl ŞENGÖR hoca ile Jules Verne'i ve Kaptan Nemo’yu heyecanla konuşmaya devam ediyoruz. Keyifli dinlemeler.

    Bizi dinlemeye devam edin!

    Más Menos
    15 m
  • S1E6: 'Sizin İçin Toptan Hatırlayabiliriz' (1966) / Philip K. Dick
    Jul 2 2022

    Bu bölümde Philip K. Dick'e ait 'Sizin İçin Toptan Hatırlayabiliriz' kısa hikâyesini konuşuyoruz. Kurguda yer alan "yapay anı yerleştirme" günümüzde mümkün müdür? Teknoloji aracılığıyla, anılar, beyin ve nöronlara sonradan yerleştirilebilir mi? Bu soruları, kurgu el verdiğince konuştuğumuz bir podcast oldu. Herkese keyifli dinlemeler!

    Más Menos
    32 m