• DİNİ GÜNDEM - DR. YÜKSEL ÇAYIROĞLU

  • De: Raindrops Tv
  • Podcast

DİNİ GÜNDEM - DR. YÜKSEL ÇAYIROĞLU

De: Raindrops Tv
  • Resumen

  • Dini gündemlere uygun cevaplar
    Raindrops Tv
    Más Menos
activate_Holiday_promo_in_buybox_DT_T2
Episodios
  • NEDENSELLİK PROBLEMİ NEDİR - DR. YÜKSEL ÇAYIROĞLU
    Sep 29 2024
    Raindrops TV'de yayınlanan 'Dini Gündem' programında bu hafta Dr. Yüksel Çayıroğlu, nedensellik konusunu derinlemesine inceliyor. Nedensellik, Aristo'dan günümüze kadar felsefeciler, İslam alimleri ve bilim insanları arasında tartışılan ve hiçbir zaman güncelliğini yitirmeyen bir mesele olarak karşımıza çıkıyor.

    Dr. Yüksel Çayıroğlu, bu önemli konuyu bilimden çok metafizik ve dinî açıdan ele alıyor. Determinizm ve sebeplilik gibi kavramlar üzerinde durarak, batı dünyasındaki tartışmaları İslam dünyasının bakış açısıyla da değerlendiriyor. Özellikle İmam Gazali'nin 'Tehafütü'l-Felâsife' eseri üzerinden filozoflara cevapları ve tevhid perspektifinden nedenselliğin önemini vurguluyor.

    Bu program, bilim ve din arasındaki ilişkiyi ve özellikle tevhid inancının pratiğe nasıl yansıdığını tartışırken, sebeplere aşırı güç atfetmenin (esbap perestlik) dinî bakış açısından neden sakıncalı olduğunu açıklıyor.

    Raindrops TV'de her hafta farklı dinî ve felsefî konuları derinlemesine işleyen 'Dini Gündem' programını kaçırmayın. Dr. Yüksel Çayıroğlu'nun sunumuyla nedensellik konusunu daha yakından keşfetmek için bu önemli yayını izlemeyi unutmayın!"
    Más Menos
    17 m
  • HER ŞEYİN BİR SEBEBİ VAR MIDIR - DİNİ GÜNDEM - DR. YÜKSEL ÇAYIROĞLU
    Sep 29 2024
    Dr. Yüksel Çayıroğlu DİNİ GÜNDEM programının yeni bölümünde Nedensellik konusu üzerinde durmaya devam ediyor. "Her Şeyin Sebebi Var mıdır?" başlıklı videoda, nedensellik kavramı üzerine derinlemesine bir analiz yapılmıştır. Videoda Aristo'nun dört nedensel kavramı detaylı bir şekilde ele alınmıştır:
    1. **Maddi Neden:** Bir olayın nedeni olarak maddenin veya maddi unsurların rolü incelenmiştir. Örneğin, bir heykelin yapımında kullanılan mermer bloğun maddi neden olduğu söylenebilir.
    2. 2. **Şekil Nedeni (Formel Neden):** Bir nesnenin veya olayın şekli, yapısı veya formu üzerine odaklanılmıştır. Bu kavram, bir şeyin nasıl oluştuğunu veya niteliklerini belirleyen nedensel bir faktördür.
    3. 3. **Fail Neden:** Bir eylemin gerçekleşmesinde etkin olan kişi veya varlık üzerine odaklanır. Örneğin, bir heykelin yapılmasında sanatçı veya heykeltıraşın rolü fail neden olarak değerlendirilebilir.
    4. 4. **Etki Neden:** Bir olayın gerçekleşmesine yol açan etken veya sebep üzerinde durulmuştur. Örneğin, bir heykelin yapımında kullanılan aletler veya teknikler etken neden olarak değerlendirilebilir. Aristo'nun bu dört nedensel kavramı, olayların veya fenomenlerin arkasındaki nedensel ilişkileri anlamak için önemli bir teorik çerçeve sunar. Video ayrıca determinizm kavramını da ele almıştır.
    5. Determinizm, her olayın önceden belirlenmiş bir zorunlulukla gerçekleştiğini savunan bir felsefi görüştür. Bu bağlamda, determinizmin her olayın önceden belirlenmiş bir sonucu olduğunu iddia ettiği vurgulanmıştır. Ancak, kuantum fiziği gibi alanlar determinizmin sorgulanmasına yol açmıştır.
    6. Kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi ve kuantum dolanıklığı gibi kavramlar, mikro düzeyde determinizmin geçerliliğini sorgulayan unsurlar olarak tartışılmıştır. Bu tartışmalar, nedensellik kavramının karmaşıklığını ve modern fiziğin bu konudaki katkılarını gözler önüne sermektedir.
    Más Menos
    24 m
  • İSLAM ALİMLERİ VE NEDENSELLİK PROBLEMİ - DR. YÜKSEL ÇAYIROĞLU - DİNİ GÜNDEM
    Sep 29 2024
    Dr. Yüksel Çayıroğlu ''nedensellik problemi'' serisine devam ediyor. Bu yeni bölümde, İslam felsefesinin derinliklerine inerek nedensellik kavramını keşfediyoruz. İslam filozoflarının nedenselliği nasıl anladıkları ve bu kavramı İslami inançlarla nasıl uyumlu hale getirdiklerini ele alıyoruz.

    Al-Ghazali, Al-Farabi, ve İbn Sina gibi İslam alimleri nedensellik konusunda çok geniş çalışmalar yapmışlardır. Sudur Teorisi: Evrenin Allah'tan zorunlu olarak türediği fikrini içeren sudur teorisini ve bu teorinin İslam metafiziğindeki yerini keşfediyoruz. Cahız'ın Kumun ve Zuhur Teorisi: Cahız'ın, Allah'ın evrendeki her şeyi aynı anda yarattığını ancak bu varlıkların zamanla ortaya çıktığını savunan teorisini inceliyoruz.

    Al-Ghazali'nin Nedensellik Eleştirisi: Al-Ghazali'nin, nedenselliğin sadece bir zihinsel alışkanlık olduğu ve gerçek nedenselliğin Allah'a dayandığı görüşünü ve bu konudaki eleştirilerini ele alıyoruz.
    Más Menos
    23 m

Lo que los oyentes dicen sobre DİNİ GÜNDEM - DR. YÜKSEL ÇAYIROĞLU

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.