• Resumen

  • La datafília no és quelcom de nerds. És la passió per buscar, analitzar i compartir #dades per tal d’entendre millor la realitat del món. És una cosa a l’abast de qualsevol que s’ho proposi.

    He creat aquest #podcast perquè sóc un enamorat de descobrir dades que avalen hipòtesis, i dades que refuten falses veritats. Quan escolto afirmacions sobre el món que fan olor de vaguetat, de prejudici, d’ignorància, de propaganda o de mite, intento buscar fonts d’informació que aportin llum sobre l’assumpte.

    Les dades no són només números, també les dates són dades, els fets històrics, les hipòtesis comprovades però sobretot les refutades. Tot allò que ens aporti coneixement CONTRASTABLE és una dada interessant.

    Acompanya’m en aquest viatge. Pretenc publicar petites càpsules informatives (d’1-5 minuts) compartint dades impactants que considero que la gent hauria de conèixer: sobre #demografia, #economia, #ciència, #sociologia, #geografia, #educació, etc. Vaja, allò que tota la vida hem anomenat “cultural general”.

    Qualsevol comentari que em facis arribar serà benvingut. Ja sigui d’ànim, de crítica o de suggeriment. Gràcies per endavant.

    Web oficial: https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

    Telegram: https://t.me/datofils

    Facebook: https://www.facebook.com/datofils

    Versión en castellano: https://podcast.imasdeweb.com/@Datofilos

    CC BY SA
    Más Menos
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodios
  • S01 E39 - Els titulars de premsa amb càrrega emocional negativa creixen fins a un 150% en 20 anys
    Jul 10 2023

    En un vídeo del youtuber Adrián Díaz, que resideix a la Xina des de fa 15 anys i el seu canal és una joia per entendre què és la Xina des de dins, d’on ve i cap on va, em va cridar poderosament l’atenció unes gràfiques que va mostrar sobre la “càrrega emocional en els titulars de premsa”. Així que em vaig dedicar a buscar l’estudi darrere d’aquestes gràfiques, i en trobar-lo vaig decidir dedicar-li aquest episodi.

    Aquest estudi analitza l’evolució del sentiment i l’emoció en els titulars de notícies dels Estats Units entre 2000 i 2019. Es van analitzar 23 milions de titulars publicats en 20 anys. Es va trobar que els titulars es van tornar més negatius amb el temps, i els mitjans de tendència conservadora van presentar més negativitat que els de tendència liberal. A més, es va observar un augment en els titulars que expressaven ràbia, por, disgust i tristesa, i una disminució en els titulars neutres al llarg dels anys. Els mitjans conservadors van mostrar una major prevalença de titulars amb ràbia en comparació amb els mitjans liberals.

    Vegem tot això amb números. Només comentarem els 5 casos més extrems de l’estudi.

    El que crida més l’atenció és la càrrega emocional relacionada amb la “por”. Els titulars d’aquest tipus han crescut un 150%. Van passar del 6% l’any 2000 al 14% el 2019. És a dir, el 14% dels titulars estan tenyits de por, per dir-ho d’alguna manera.

    No menys preocupants són els titulars tenyits d’“ira”, que han crescut un 104%, és a dir, s’ha duplicat el seu nombre. Passant del 6% l’any 2000 a més del 12% el 2019.

    En tercer lloc venen els titulars carregats de “tristesa”, que han crescut un 54%. Van passar del 8% el 2000 al 12% el 2019.

    En quart lloc hi ha els titulars que expressen “repugnància”, que han crescut un 29%. Van passar del 5% l’any 2000 al 7% el 2019.

    I en cinquè lloc hi ha els titulars tenyits d’“alegria” que gairebé només han crescut un 14% però oscil·lant avall i amunt en els últims 20 anys al voltant del 4% i el 6%.

    L’última dada és la més rellevant i va en perfecta consonància amb l’anterior: els titulars considerats “neutres” en quant a la seva càrrega emocional han disminuït un 30% en una caiguda imparable. Passant del 70% l’any 2000 a menys del 50% el 2019.

    L’anàlisi de càrrega emocional d’aquests 23 milions de titulars de premsa en anglès de 47 mitjans de premsa estatunidencs es va realitzar gràcies a un algorisme d’intel·ligència artificial entrenat justament per a l’avaluació de càrrega emocional en textos. A la descripció de l’episodi et deixo l’enllaç a l’estudi, que està publicat amb accés lliure.

    Font 1: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0276367 Música: AudioNautix.com Programari: Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva, chatGPT Veu: Azure Speech Studio

    Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

    https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

    Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

    https://t.me/datofils

    També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

    https://youtube.com/@datofils

    O a Facebook:

    https://www.facebook.com/datofils

    Más Menos
    3 m
  • 01 E38 - El 80% de la població menys rica posseeix només la tercera part de la riquesa
    Jan 18 2023

    En aquest episodi parlarem de la desigualtat al món, quant a riquesa o ingressos de diners. Ens basarem en dades de la “World Inequality Database” (base de dades de la desigualtat mundial, en anglès). Que és una organització dedicada a l’estudi d’aquest fenomen a nivell mundial. Tot i que com veurem a continuació, és més acusat en uns països que altres.

    Et deixo els enllaços a la descripció per si vols anar a investigar la metodologia en què s’han basat per a obtenir aquests números. També he inclòs a la descripció de l’episodi el mapa del món pintat segons el grau de desigualtat de cada país.

    La mètrica que farem servir és: el percentatge de riquesa nacional que posseeix el 80% menys ric de la població. És a dir, que si un país fos totalment igualitari, aquest 80% de la població hauria de tenir el 80% d’aquesta riquesa generada al país en un any.

    Bé, doncs abans de dir el següent, pren seient, perquè la dada que et donaré ara és la més impactant: a cap país del món aquest 80% de la població posseeix més del 35% de la riquesa. Tal com ho sents. I t’ho diré d’una altra manera que potser impacte més: encara al país amb més repartiment de la riquesa, el 20% més ric dels seus ciutadans posseeixen dues terceres parts de la riquesa generada al país.

    L’altra gran sorpresa és veure quins països són els millor repartits i quins són els pitjor repartits.

    Entre els més ben repartits hi ha els països d’Europa Occidental (incloent Espanya), Canadà, Austràlia, Argentina, Equador i una llista llarga de països africans. Això darrer no m’ho esperava. El país més ben repartit és Països Baixos amb un 35% per al 80% de la població menys rica. Espanya, el 80% de la població menys rica gaudeix del 28%, que és més que a païssos com França (26%) o Alemanya (25%). Jo no ho haguès endevinat.

    I entre els països que tenen més desigualtat, tenim casos com la regió Sud d’Àfrica, el Brasil, Xile i Mèxic. En aquests darrers, el 80% menys ric de la població només gaudeix el 10% de la riquesa nacional. Aquesta dada tampoc no m’ho imaginava.

    Entremig hi ha tots els altres països. Amb un Estats Units d’Amèrica on el 80% menys ric gaudeix de tot just el 15%, i a la Xina el 21%. També és una dada curiosa.

    Com sigui, si alguna cosa queda clara i innegable és que al 100% dels nostres països la majoria (el 80% de nosaltres) ens estem barallant per sobreviure. Això fa pensar molt, i crec que no calen gaires dades estadístiques per saber-ho amb certesa.

    També m’entristeix força, pensar quina part de tota aquesta riquesa, li queda al 20% més pobre de la població. Possiblement aquesta dada sí que sigui 100% depriment, i ens sorprendria malgrat tot.

    Font 1: https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/10eriqj/oc_of_national_wealth_owned_by_the_bottom_80/

    Font 2: https://wid.world/

    Música: Audionautix.com

    Programari: Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

    Veu: Azure Speech Studio

    Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

    https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

    Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

    https://t.me/datofils

    També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

    https://youtube.com/@datofils

    O a Facebook:

    https://www.facebook.com/datofils

    Más Menos
    4 m
  • S01 E37 - Xile és el país hispanoparlant amb més bandes de Heavy Metal per habitant
    Jan 14 2023

    A l’episodi anterior vam veure que la gent és més feliç en aquells països europeus on hi ha més bandes de Heavy Metal per habitant. Així que en aquest episodi he anat a veure quantes bandes de heavy hi ha als països de parla hispana.

    Les dades les he tornat a prendre de l’Enciclopèdia del Heavy Metal. És un directori en línia que van muntar el 2002 una parella de canadencs, amants del preat metall. I a la pràctica és el millor i més extens cens a nivell mundial. Cada DIA s’hi afegeixen noves bandes. Perquè et facis una idea del seu volum, només d’Espanya tenen registrades més de 4 mil bandes de heavy. Et deixo l’enllaç a la descripció.

    Al gràfic que poso a la descripció pots veure que he manejat dues mètriques: el nombre total de bandes a cada país, i el nombre de bandes per cada milió d’habitants, que crec que és la mètrica més oportuna per comparar països.

    Xile és el país amb més bandes per habitant. En concret, tenen 156 bandes de Heavy Metal per cada milió d’habitants. En valor absolut estem parlant de més de 3 mil bandes xilenes.

    En segon lloc, molt més avall hi ha Espanya, amb exactament 100 bandes per cada milió d’habitants. Que en valor absolut vol dir: gairebé 4800 bandes de Heavy Metal. De fet, és el país amb més bandes d’aquesta llista.

    Després segueixen molt empatats amb unes 70 bandes per milió d’habitants aquests països: Andorra, Argentina, Uruguai i Costa Rica. Andorra és un cas peculiar, un petit país amb només 80 mil habitants, però ni més ni menys que amb 6 bandes de Heavy Metal.

    Mèxic, el país més habitat d’aquesta llista (uns 127 milions) és a la meitat del rànquing, amb 30 bandes per cada milió d’habitants. És a dir, un total de 3900 bandes, molt aprop d’Espanya.

    Al final, per sota de les 10 bandes per cada milió d’habitants hi ha: Guatemala, Nicaragua, Hondures, i República Dominicana.

    Serà interessant analitzar en un episodi futur el nombre de bandes per gènere i per país.

    Xile: 3071 (156.7 / Mill.)

    Espanya: 4770 (100.3 / Mill.)

    Andorra: 6 (75.0 / Mill.)

    Argentina: 3168 (69.6 / Mill.)

    Uruguai: 238 (69.6 / Mill.)

    Costa Rica: 352 (68.0 / Mill.)

    Puerto Rico: 190 (58.5 / Mill.)

    Colòmbia: 2156 (41.6 / Mill.)

    Equador: 673 (37.4 / Mill.)

    Paraguai: 237 (35.0 / Mill.)

    Mèxic: 3908 (30.7 / Mill.)

    Bolívia: 360 (29.5 / Mill.)

    El Salvador: 179 (28.2 / Mill.)

    Panamà: 97 (22.0 / Mill.)

    Perú: 689 (20.2 / Mill.)

    Veneçuela: 536 (18.9 / Mill.)

    Cuba: 129 (11.5 / Mill.)

    Guatemala: 164 (9.2 / Mill.)

    Nicaragua: 54 (7.8 / Mill.)

    Hondures: 79 (7.6 / Mill.)

    Rep. Dominicana: 52 (4.6 / Mill.)

    Font: https://www.metal-archives.com/label/country

    Música: Audionautix.com

    Programari: LibreOffice Calc, Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

    Veu: Azure Speech Studio

    Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

    https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

    Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

    https://t.me/datofils

    També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

    https://youtube.com/@datofils

    O a Facebook:

    https://www.facebook.com/datofils

    Más Menos
    3 m

Lo que los oyentes dicen sobre Datòfils

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.