Episodios

  • Chirurgie: Verslag 50ste editie Chirurgenweek AvL
    Jul 16 2024

    Verslag van de 50ste editie van de Chirurgenweek vanuit het Antoni van Leeuwenhoek.

    In deze aflevering van Met het Mes aan Tafel doen we verslag van de 50ste editie van de Chirurgenweek vanuit het AvL.

    Een compilatie van 4 dagen waarin we de laatste stand van zaken geven met betrekking tot de chirurgische oncologie met focus op niet eerder uitgezonden oncologische onderwerpen. We hebben het over de impact van artificial intelligence en de invloed van het Integraal Zorg Akkoord op ons vakgebied. We horen wat beeldgeleide chirurgie inhoudt én we doen live verslag vanaf de OK!

    Kortom, een gevarieerde aflevering waarbij we ons helemaal onderdompelen in de chirurgische oncologie.

    Más Menos
    1 h y 9 m
  • Neurologie: Auto-immuun encefalitis, met Maarten Titulaer
    Jul 16 2024

    Per jaar krijgen ongeveer 150 nieuwe patiënten in Nederland de diagnose auto-immuun encefalitis. Een zeldzame en mysterieuze aandoening, die regelmatig lastig te herkennen is. De ziekte is over het algemeen goed te behandelen en een tijdige behandeling leidt tot betere uitkomsten.
    In deze aflevering spreken we met Maarten Titulaer, neuroloog in het ErasmusMC, specifiek binnen het expertisecentrum voor auto-immuun encefalitis. We bespreken bij welke symptomen je een auto-immuun encefalitis moet overwegen. Daarnaast gaan we uitgebreid in op liquordiagnostiek: zet je antistoffen in op liquor of serum, kun je beter gericht een antistof aanvragen of direct het gehele pakket antistoffen, hoeveel liquor heb je nodig voor onderzoek naar antistoffen? En is beeldvorming, een EEG of tumorscreening altijd geïndiceerd? Ook de behandeling met o.a. immuunsuppresiva komt aan bod.

    En kun je Maarten beter vragen voor een pubquiz of de wielerploeg? Zou hij naar de Mayo Clinic gaan als hij daar professor kan worden? We bespreken het allemaal!

    Voor direct intercollegiaal overleg met de collega’s van het expertisecentrum auto-immuun encefalitis ErasmusMC:
    - Encefalitis telefoon: 06-29659257
    - Mailadres: encefalitis.neurologie@erasmusmc.nl

    Más Menos
    1 h y 26 m
  • Rob Oudkerk, Over de Combinatie Arts en Politiek
    Jul 11 2024

    In deze aflevering spreken we met Rob Oudkerk over zijn ervaringen in zijn duo-carrière als arts én politicus.


    Oudkerk begon zijn carrière als huisarts en combineerde dit later met de politiek toen hij in 1994 voor de PvdA werd verkozen tot lid van de Tweede Kamer. In 2002 werd hij wethouder van Amsterdam, verantwoordelijk voor volksgezondheid en werkgelegenheid. Na een onstuimige periode trok hij zich in 2004 terug uit de politiek.

    Wij bespreken het verloop van zijn carrière en hoe het is om de functie als arts te combineren met de politiek. Wat zijn de overeenkomsten? Welke invloed heeft de politiek op een mens als persoon? En als arts? Hoe kom je eigenlijk als arts in de politiek terecht!?
    Verder bespreken we de controverses en de huidige politiek, praten we over Amsterdam en bespreken we tips voor artsen met politieke ambities.

    Naast Anne Kuijer en Victor Alberts schuift vandaag ook Maurits de Brauw aan als gast-interviewer. Maurits is psychiater in Amsterdam.

    Más Menos
    1 h y 4 m
  • Longgeneeskunde: De vape-epidemie, met Frank Borm
    Jul 9 2024

    In deze podcast van longartsen, voor longartsen en andere geïnteresseerden, zijn wij vandaag te gast bij Frank Borm, longarts in het LUMC. In deze aflevering belichten wij de vape-epidemie. Alle feiten (en fabels) over vapen komen aan bod. Frank gaat in op de meest actuele cijfers, recente studies, en invloed van de tabaksindustrie. Daarnaast bespreken we ook zijn aanwezigheid op sociale media zoals TikTok en Instagram, als tegengeluid gezien de huidige stroom aan medische desinformatie.


    Frank is tevens mede ontwikkelaar van het lespakket vapenjouwkeuze.nl. Door hieraan mee te doen kan je als (long)arts meedoen in de preventie in de vape-epidemie. Alle hulp is welkom!

    https://vapenjouwkeuze.nl

    Bijlage: Letter to the Editor in The New England Journal of Medicine (rond minuut 10:00)

    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2403709

    Más Menos
    34 m
  • Radiologie: Acute (trauma)radiologie, met Wouter Foppen en Falco Hietbrink
    Jul 9 2024

    Acute (trauma)radiologie!


    In deze tweede aflevering van Tegen het licht zitten we aan tafel met acute en MSK radioloog Wouter Foppen en traumachirurg Falco Hietbrink. Wat is een acuut radioloog en hoe word je dit? Wat is de rol van de acute radioloog op de traumakamer?


    Wouter Foppen vertelt over zijn fellowship acute radiologie, zijn werkzaamheden als acuut radioloog en we gaan in op veel voorkomende diagnostiek op de traumakamer. Falco Hietbrink sluit in het tweede deel van de aflevering aan om te spreken over de interdisciplinaire samenwerking, het belang van de beoordeling van de radioloog, en een unieke situatie in Nederland, namelijk het Calamiteitenhospitaal.

    Más Menos
    49 m
  • Proctologie: Anale Intraepitheliale Neoplasie, Met Thijs Siegenbeek van Heukelom
    Jul 4 2024

    Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN) is een zeldzaam ziektebeeld en een voorstadium van anuskanker. In deze aflevering spreken we hierover met dermatoloog Thijs Siegenbeek van Heukelom. We hebben het over de duidelijke risicopopulatie en de kansen die screening en preventie hiervoor bieden. Verder gaan we uiteraard uitgebreid in op de pathogenese, diagnostiek en behandeling.

    Hierbij ook de links naar de relevante wetenschappelijke artikelen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27561134/
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35704479/
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38297406/
    https://www.iansoc.org/

    Más Menos
    49 m
  • Cardiologie: Artificial intelligence en cardiologie, met Folkert Asselbergs
    Jun 25 2024

    Artificial intelligence (AI) is een techniek die heden ten dage haast niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. Maar wat is er mogelijk met deze techniek binnen de cardiologie?

    In de 8e aflevering van hart op de tong” zijn we te gast bij prof. Folkert Asselbergs uit het AmsterdamUMC. Na zijn opleiding tot cardioloog in het UMCG is hij werkzaam geweest tot 2022 in het UMCU. Vanaf 2022 is prof. Asselbergs hoogleraar translationele data-science en hoofd van het AmsterdamUMC hartcentrum. Daarnaast is hij een autoriteit op het gebied van AI.

    In deze aflevering bespreken we wat AI is en hoe AI ons nu al helpt in de kliniek. We spreken over waar in de nabije toekomst kansen liggen op gebied van AI en welke stappen moeten worden doorlopen voor een zorgvuldige implementatie. Verder komen we erachter dat AI nog geen goede introductie kan schrijven voor een podcast.

    Más Menos
    1 h y 3 m
  • Longgeneeskunde: Longembolie, met Josien van Es
    Jun 19 2024

    In deze aflevering zijn we te gast thuis bij Josien van Es, longarts met als aandachtsgebied longembolieen. Zij is werkzaam in het OLVG en Amsterdam UMC. Zij is onderzoeker en clinicus. Haar onderzoek draagt bij aan wereldwijde aanvullingen op longembolieen. Wat zijn nou de richtlijnen over medicatiegebruik tijdens zwangerschap of trombose tijdens de zwangerschap?
    Wat moet je doen als je een DOAC hebt gestart op de SEH en de patient gaat onderuit en heeft eigenlijk plots heparine nodig? Mag dit samen? Als je een longembolie patient met intermediate risk opneemt zonder bewaking, is dat verstandig? Hoeveel mensen overlijden dan eigenlijk?
    Waar moeten wij beducht op zijn? Dit, en meer, komt aan bod in deze aflevering!

    Zij vertelt ook over haar persoonlijke leven over haar vader die de cola’s in de lokale kroeg moest betalen en wat zij geworden was als zij geen medisch specialist was geworden. Ook tips hoe je gelukkig kan blijven werken. Volg ons en veel luisterplezier!

    Addendum:
    Vanaf de 30e minuut wordt gesproken over de behandeling van subsegmentele longembolieën. Een van de onderzoeken waar collega van Es aan refereert gaat over subsegmentele vs segmentele longembolieën in plaats van segmentele vs proximalere longembolieën.

    Más Menos
    40 m