Episodios

  • Capítol 6. El parlar més autèntic
    Jul 1 2024
    En aquest últim capítol especial, pugem fins a l'Alta Garrotxa per conèixer en Joan i en Llorenç Callís i la Dolors Juanola, masovers de Can Gustí de Riu. Joaquim Monturiol, autor del llibre 'El parlar de la Garrotxa', acompanya la presentadora del pòdcast, Laia Bosch, fins a casa seva per conversar-hi una tarda de març, al menjador de casa seva, vora el foc. Parlant i parlant, amb alguna anècdota de regal, descobrim els orígens i la història d'aquests tres masovers —que van néixer i créixer a Talaixà i van baixar a la Vall del Riu fa més de quaranta anys— i ens adonem de com ha canviat la vida en aquest indret muntanyenc en només poques dècades. A través d’aquest reportatge sonor, coneixem uns dels últims autòctons que habiten la zona. I, per consegüent, també sentim un dels parlars més purs d’aquesta comarca.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    32 m
  • Capítol 5. Recollir l'essència d'un poble
    Jun 17 2024
    Els autors del llibre que va inspirar el pòdcast 'De part de bo' mereixien el seu propi capítol. Aquesta setmana, Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez ens conviden a conèixer tot el que hi ha darrere de la versió ampliada i revisada d’'El parlar de la Garrotxa', editada per Edicions El Bassegoda, a través d’una conversa amena i reposada. Ens expliquen com van recollir l’essència del nostre parlar, l’essència de tot un poble, i es paren a reflexionar sobre tot el que ha canviat des de la primera publicació d'aquesta obra, el 2000. És evident que el parlar de la Garrotxa, com molts altres parlars, s'està perdent. Ho sap la gent que trobem a mercat i també ho saben els autors. Però la pregunta que ens hauríem de fer és: "Quin n'és el motiu?". I encara més important, "què hi podem fer?".

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    38 m
  • Capítol 4. Jo ho dic així
    Jun 3 2024
    En el quart capítol, la presentadora de 'De part de bo', Laia Bosch, es retroba amb tres amigues de la universitat per parlar del parlar de la Garrotxa. Com perceben el garrotxí la Maria, del Pallars Jussà, l'Anna, del Pla d'Urgell, i la Joana, d'Eivissa? Què és el que més els va sorprendre al principi? Quines paraules han après durant aquest temps? Juntes també compararan cadascun dels seus parlars i sortiran els inevitables "jo ho dic així". Se senten orgulloses del seu parlar o dialecte? S'hi identifiquen? Creuen que s'està perdent? A més de respondre totes aquestes preguntes, anirem al mercat d'Olot amb el llibre 'El parlar de la Garrotxa' a sota del braç per comprovar si els garrotxins coneixen algunes de les paraules que s'hi recullen. Què és un 'entetoi'? I una 'lilaina'? I una 'gresala'?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    39 m
  • Capítol 3. Aprendre el català amb accent garrotxí
    May 20 2024
    En el tercer episodi, coneixem la Vera, d’Alemanya, i l'Andrea, de Costa Rica, dues garrotxines d’adopció que han après català a través dels cursos del Servei de Català d’Olot-la Garrotxa del Consorci per a la Normalització Lingüística. Va ser en el transcurs de les classes que es van adonar que el que s’ensenyava a l’aula era un pèl diferent de com la gent ho deia al carrer. Això, lluny d’espantar-les, va fer que s’encuriosissin més pel nostre original parlar, el garrotxí. 'Pixar fora de test', 'perdre la xaveta', 'trobar-se romegueres', portar uns 'keds', tenir un 'barrig-barreig' de coses, fer servir un 'xiu-xiu'... Són algunes de les expressions que han anat introduint en els seus discursos. Aquestes dues nouvingudes saben que, a més dels mateixos garrotxins, elles tenen un paper fonamental en la conservació d’aquest parlar. Abans de conèixer la seva interessant història, a més, sortim com cada dilluns a mercat i, en aquesta ocasió, juguem a veure si saben continuar unes quantes frases fetes i locucions que es troben al llibre 'El parlar de la Garrotxa'. Algunes són d’ús força general i d’altres són més específiques de la Garrotxa.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    31 m
  • Capítol 2. El garrotxí a les xarxes
    May 6 2024
    En el segon capítol, ens traslladem fins a Can Putades. Allà hi viuen l'Ona, la Núria i la Joana, un grup d'amigues de la Garrotxa que s'han convertit en creadores de contingut a les xarxes socials. Van començar a fer vídeos sobre el parlar de la Garrotxa i continuen fent-los encara ara, amb molts de seguidors al darrere. Mostren el seu garrotxí amb orgull i a través dels seus vídeos ens conviden a conèixer-lo. Abans d'anar al seu pis, a Barcelona, ens aturem de nou al mercat d'Olot per escoltar la pronunciació d'alguns topònims de la zona. Els garrotxins diuen 'Bosc de Tosca' o 'Boratosca'? 'Camprodon' o 'Cambordon'? 'Olot' o 'Aulot'?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    32 m
  • Capítol 1. Entre dues generacions
    Apr 22 2024
    En el primer capítol, comencem amb la història de Maria Costa i Mireia Suñer; són àvia i neta i amb elles tractarem la diferència entre dues dones que, tot i ser de la mateixa família, han viscut realitats molt diferents. La primera té 81 anys i la segona, 27. Una ha dedicat tota la seva vida a la pagesia, l’altre s’està obrint camí al món de la medicina. Ens desplacem fins al veïnat dels Arcs, a Santa Pau, per descobrir l’essència del seu parlar, el canvi generacional que hi ha entre elles dues. Abans d’arribar-hi, també aprofitem per anar al mercat d’Olot a fer algunes preguntes. Els garrotxins diuen ‘palla’ o ‘paia’, ‘podall’ o ‘podai’, ‘vell’ o ‘vei’?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    30 m