• De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts

  • Sep 13 2024
  • Duración: 1 h
  • Podcast

De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts

  • Resumen

  • Dit is de 194e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts

    INLEIDING:

    Duik in de wetenschap van trainingsmonitoring met Rob Lamberts, de ontwikkelaar van de LSCT. Ontdek hoe je optimaal kunt presteren en overtraining kunt voorkomen in deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

    Als we de media moeten geloven worden er tegenwoordig krankzinnige vermogens in het profpeloton getrapt. Hoe betrouwbaar zijn deze data eigenlijk?

    En hoe kun je je vermogens gebruiken om erachter te komen dat je training wel aanslaat maar dat je niet teveel doet?

    We vragen het aan wieler-wetenschapper en grondlegger van de befaamde LSCT, Rob Lamberts.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is de Lamberts Submaximal Cycling Test (LSCT)?

    De LSCT is een submaximale fietstest die atleten helpt om hun trainingsprogressie te monitoren en overtraining te voorkomen. Het meet de reactie van het lichaam op een standaard prikkel door vermogensoutput en hartslag te analyseren.


    2. Hoe vaak moet ik de LSCT uitvoeren?

    Rob Lamberts adviseert om de test wekelijks of tweewekelijks uit te voeren om consistent inzicht te krijgen in je trainingstoestand, zonder dat het te belastend wordt.


    3. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wielrenners in grote rondes?

    De studie van Rob toont aan dat vrouwen vaak een hoger basistempo aanhouden in vlakke ritten om ontsnappingen te voorkomen, terwijl mannen vaak rustiger beginnen. In bergetappes en tijdritten zijn de verschillen echter minimaal.


    4. Waarom kiezen sommige atleten ervoor om zonder vermogensmeter te rijden?

    Vermogensmeters kunnen atleten waardevolle data geven, maar soms kan het mentale aspect doorslaggevend zijn. In wedstrijden kan het vertrouwen op gevoel in plaats van data atleten helpen om hun limieten te verleggen.


    5. Hoe kan de LSCT bijdragen aan het herstel en voorkomen van overtraining?

    De test helpt om op een objectieve manier te meten hoe het lichaam reageert op trainingsbelasting. Zo kan tijdig worden bijgestuurd om overbelasting te voorkomen en optimaal te herstellen.


    6. Is de LSCT alleen voor wielrenners geschikt?

    Nee, de test wordt ook aangepast voor andere duursporten zoals hardlopen en roeien, waarbij vergelijkbare principes worden gebruikt om belasting en herstel te monitoren.


    Handige bronnen en links:

    De LSCT website met alle informatie over de test: http://www.scienceandcycling.com/lsct/


    Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicatie die Rob Lamberts samen met Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten schreef: https://jurgenvanteeffelen.nl/van-vleuten-versus-dumoulin-wat-zeggen-de-data/


    Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicaties die Rob Lamberts samen met Marcel Kittel schreef: https://www.cyclingopinions.nl/2021/02/14/succesvol-sprinten-een-inkijk-in-de-data-van-marcel-kittel/


    Aflevering 1 over de vermogensmeter bij het fietsen: Dit is de allereerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over 'De Vermogensmeter: zorg of zegen?'

    Más Menos
activate_Holiday_promo_in_buybox_DT_T2

Lo que los oyentes dicen sobre De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.