Episodios

  • 12 Galemys i el regne dels rius
    Jul 5 2024

    Sabem que els rius són els hàbitats més malmesos del nostre país. I és que en un passat no gaire llunyà, era costum d’abocar-hi la brossa, runa, matalassos, neveres, tot allò que feia nosa i que el riu s’engolia i feia desapareixia de forma màgica.

    No només hem contaminat rius. Hem gestionat els boscos de ribera sense cap criteri ambiental, s’han modificat les estructures facilitant l’erosió i augmentant la capacitat destructiva de l’aigua.

    Però no només hem modificat els boscos de riu i els cabals d’aigua. Hem introduït espècies, les quals ens ajudaven a la nostra pesca, al nostre instint recol·lector, sense control. Amb la qual cosa hem perjudicat les espècies autòctones.

    I és que dels nostres rius han desaparegut moltes espècies, però encara n’hi ha algunes i considerades molt rares, les quals, segurament, sobreviuen amb un gran esforç per part d’entitats. Perquè de no ser així ja haurien desaparegut. Espècies molt, molt curioses. Animals que són dels més estranys de la fauna del país. Tot i que assegurar això és molt arriscat, el d’avui, és l’animal més estrany, únic i es troba al final de tot. Al darrer tram del riu per a la seva extinció.

    ___________________

    Sabemos que los ríos son los hábitats más estropeados de nuestro país. Y es que en un pasado no muy lejano, era costumbre de verter la basura, escombros, colchones, neveras, todo lo que molestaba y que el río se engullía y hacía desaparecía de forma mágica.

    No sólo hemos contaminado ríos. Hemos gestionado los bosques de ribera sin criterio ambiental alguno, se han modificado las estructuras facilitando la erosión y aumentando la capacidad destructiva del agua.

    Pero no sólo hemos modificado los bosques de río y los caudales de agua. Hemos introducido especies, las cuales nos ayudaban en nuestra pesca, en nuestro instinto recolector, sin control. Con lo que hemos perjudicado a las especies autóctonas.

    Y es que de nuestros ríos han desaparecido muchas especies, pero todavía hay algunas y consideradas muy raras, las cuales, seguramente, sobreviven con gran esfuerzo por parte de entidades. Porque de no ser así habrían desaparecido. Especies muy, muy curiosas. Animales que son de los más raros de la fauna del país. Aunque asegurar esto es muy arriesgado, el de hoy, es el animal más raro, único y se encuentra al final de todo. En el último tramo del río para su extinción.

    __________

    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    "Kingdom Of Atlantis" - Rupert Gregson Williams

    Efectes especials: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    41 m
  • 11 Austropotamobius Del Riu
    May 7 2024

    Encara no fa 200 anys, Charles Darwing, en arribar del seu viatge amb el Beagle, va aconseguir explicar la teoria de l’evolució de les espècies i la selecció natural. Tot una base científica per entendre la biologia evolutiva.

    Després d’entendre la complexitat en aquest equilibri de les espècies exòtiques, explicarem una història on dues subespècies competeixen per fer-se més forts, resilients i sobreviure a l’altre. O potser entendre-ho així és un error, i senzilament l’espècie autòctona aprèn de l’al·lòctona per sobreviure a les seves “imposicions”.

    En tot cas podríem dir que aquesta és una autèntica història de superació.

    ________________

    Aún no hace 200 años, Charles Darwing, al llegar de su viaje con el Beagle, logró explicar la teoría de la evolución de las especies y la selección natural. Todo una base científica para entender la biología evolutiva.

    Después de entender la complejidad en este equilibrio de las especies exóticas, contaremos una historia donde dos subespecies compiten por hacerse más fuertes, resilientes y sobrevivir al otro. O quizás entenderlo así es un error, y sencillamente la especie autóctona aprende de la alóctona para sobrevivir a sus “imposiciones”.

    En cualquier caso podríamos decir que ésta es una auténtica historia de superación.

    ______________

    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    James Horner "Pure Spirits Of The Forest"

    Efectes especials: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    45 m
  • 10 El Fantasma Del Bosc
    Mar 21 2024

    Perseguim fantasmes d'extrem a extrem de Catalunya amb el grup Felis i Aran per a natura. El Felis Silvestris, el gat fer, és el protagonista. Una espècie molt desconeguda i poc estudiada. Però en tenim a Catalunya? Quin treball s'està fent al voltant de l'únic felí que existeix als nostres ambients.
    I és que, recentment l'han trobat en zones on ningú sospitava, al Montseny. Esquívol i misteriós el gat és el fantasma dels anells. ______________

    Perseguimos fantasmas de extremo a extremo de Cataluña con el grupo Felis y Aran Per a Natura. Felis Silvestris, el gato silvestre, es el protagonista. Una especie muy desconocida y poco estudiada. ¿Pero tenemos en Cataluña? Qué trabajo se está haciendo en torno al único felino que existe en nuestros ambientes.

    Y es que, recientemente le han encontrado en zonas donde nadie sospechaba, en el Montseny. Esquívolo y misterioso el gato es el fantasma de los anillos. ___________________________

    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    James Newton Howard "Waterworld"

    Efectes especials i ambients: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    42 m
  • 9 La Llista Negra EXOCAT
    Feb 15 2024

    Aquest Planeta blau és com un gran taulell de vetes i fils, ple de calaixos tancats i hermèticament protegits. Així ho han estat sempre, més o menys, des que tot va començar, ara farà uns 4.600 milions d’anys.

    El temps és un dels factors importants. Per què si tenim en compte que fa –aproximadament-, 50 milions d’anys es van formar els Pirineus, que fa uns 10 milions d’anys es van formar els pols, el primer homínid bípeda, la Lucy, només té 4 milions d’anys.

    Però en una contemporaneïtat , de gran desenvolupament econòmic i industrial, en aquest efímer espai de temps de només 200 anys... Hem trencat els calaixos del taulell. Hem abocat els continguts damunt la taula.  I  Ara, totes aquestes espècies han quedat desordenades sense el criteri dels seus hàbitats primigenis.

    ______________________

    Este planeta azul es como un gran mostrador de vetas e hilos, lleno de cajones cerrados y herméticamente protegidos. Así lo han sido siempre, más o menos, desde que todo empezó, ahora cumplirá unos 4.600 millones de años.

    El tiempo es uno de los factores importantes. Por qué si tenemos en cuenta que hace –aproximadamente-, 50 millones de años se formaron los Pirineos, que hace unos 10 millones de años se formaron los polos, el primer homínido bípeda, Lucy, sólo tiene 4 millones de años.

    Pero en una contemporaneidad, de gran desarrollo económico e industrial, en este efímero espacio de tiempo de sólo 200 años... Hemos roto los cajones del mostrador. Hemos volcado los contenidos sobre la mesa. Y  Ahora, todas estas especies han quedado desordenadas sin el criterio de sus hábitats primigenios. __________________________


    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    Hans Zimmer "Mountains"

    Efectes especials i ambients: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    46 m
  • 8 Trenta Papallones
    Jan 15 2024

    A Catalunya hi ha poblacions i espècies molt grans d’insectes. La majoria d’elles pol·linitzadores.

    Quan pensem en pol·linitzadors, segurament ens ve la imatge de les abelles de la mel, però també hi ha abelles silvestres, que viuen al sòl, a la fusta, però també hi ha les papallones, dípters, coleòpters (escarabats).

    El 90% de les nostres plantes depenen la seva existència de la pol·linització feta per aquests insectes.

    Si ens imaginem un escenari on els pol·linitzadors desapareixen, quin és el futur que ens quedaria?

    I és que aquest escenari ja s’ha iniciat. _______

    En Cataluña existen poblaciones y especies muy grandes de insectos. La mayoría de ellas polinizadoras.

    Cuando pensamos en polinizadores, seguramente nos viene la imagen de las abejas de la miel, pero también hay abejas silvestres, que viven en el suelo, en la madera, pero también están las mariposas, dípteros, coleópteros (escarabajos).

    El 90% de nuestras plantas dependen de su existencia de la polinización hecha por estos insectos.

    Si imaginamos un escenario donde los polinizadores desaparecen, ¿cuál es el futuro que nos quedaría?

    Y es que ese escenario ya se ha iniciado.

    ___________


    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    Justin Hurwitz "Crater"

    Efectes especials i ambients: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    39 m
  • 7 En Companyia De Llops
    Dec 23 2023

    Les fades, els follets, les bruixes i els monstres han habitat sempre els nostres boscos. La fantasia, la por, el món imaginari forma part de la cultura del bosc, de les profunditats oceàniques d’allò que és desconegut.

    Avui, la ciència ens ha situat al llindar d’aquests dos mons.

    És clar que és necessari el món de les il·lusions, però mai sense perdre de vista  el fil de la ciència, l’ecologia: la biologia dels ecosistemes per conèixer-les i entendre’ls. Ens aporta la informació contrastada a través de grans treballs de recerca.

    Amb l’emissió dels capítols 4, 5 i 6 de “El Pas Dels Llops”, han succeït molts esdeveniments en l’àmbit de l’actualitat: Hem observat que la polèmica sobre la convivència amb el llop es pot encendre amb una guspira;

    Com la ramaderia ha exclamat a ple pulmó les dificultats per les quals passen;

    Com el llop es mou amb rapidesa i genera un contrast d’emocions entre por i alegria.

    Tot plegat ens ha de fer pensar que, ara més que mai, no es pot parlar d’una reintroducció estratègicament planificada. El llop ha superat carenes i valls de manera natural per recolonitzar un ecosistema malmès, descompensat i malalt.

    Segurament, ha tornat per revertir els danys d’una manera natural D’aquesta gran comunitat ecològica del bosc. O si preferiu: Tot orquestrat per una “Mare Terra”  que  al final de tot, tot ho controla i tot ho equilibra.

    Però, sigui com sigui, aquesta és la funció dels superdepredadors, com el llop. Que, tot i estar perseguit, “en recerca i captura” constant, sempre busca la manera de desenvolupar el seu paper.

    És la seva naturalesa en aquest final de conte agredolç entre les persones i els llops.

    _____________________

    Las hadas, los duendes, las brujas y los monstruos han habitado siempre en nuestros bosques. La fantasía, el miedo, el mundo imaginario forma parte de la cultura del bosque, de las profundidades oceánicas de lo desconocido.

    Hoy, la ciencia nos ha situado en el umbral de estos dos mundos.

    Está claro que es necesario el mundo de las ilusiones, pero nunca sin perder de vista el hilo de la ciencia, la ecología: la biología de los ecosistemas para conocerlas y entenderlos. Nos aporta la información contrastada a través de grandes trabajos

    de investigación.

    Con la emisión de los capítulos 4, 5 y 6 de “El Pas dels Llops”, han sucedido muchos acontecimientos en el ámbito de la actualidad: Hemos observado que la polémica sobre la convivencia

    con el lobo se puede encender con una chispa;

    Como la ganadería ha exclamado a pleno pulmón las dificultades

    por las que pasan;

    Cómo el lobo se mueve con rapidez y genera un

    contraste de emociones entre miedo y alegría.

    Todo ello debe hacernos pensar que, ahora más que nunca, no puede hablarse de una reintroducción estratégicamente planificada. El lobo ha superado crestas y valles de forma natural para recolonizar un ecosistema dañado, descompensado y enfermo.

    Seguramente, ha vuelto para revertir los daños de forma natural De esta gran comunidad ecológica del bosque. O si prefiere: Todo orquestado por una “Madre Tierra”  que  al final de todo, todo lo controla y todo lo equilibra.

    Pero, sea como sea, ésta es la función de los superdepredadores, como el lobo. Que, pese a estar perseguido, “en búsqueda y captura” constante, siempre busca la forma de desarrollar su papel.

    Es su naturaleza en este final de cuento agridulce entre las personas y los lobos.

    ______________


    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    George Fenton "The Story Of The Bride And Groom"

    Efectes especials: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    51 m
  • 6 En Companyia De Llops
    Dec 21 2023

    La Ramaderia a Catalunya i els llops.

    A “El Pas dels Llops” continuem interessant-nos pel nostre territori. Això no vol dir únicament flora i fauna. Un bosc és molt més que dos conceptes verds.

    Prestem molta atenció a aquests paisatges on els grans depredadors havien desaparegut. Els ecosistemes han estat oberts, sense salut, ni equilibri. És clar, que s’hauran de fer canvis. L’ós i el llop, ara més que mai, tornen a estar entre nosaltres. I això no es pot obviar!

    El sector primari, la ramaderia, el principal afectat per la modificació del paisatge, és una part molt, molt important de la nostra economia de país, on trobem l’alimentació propera i on es dinamitza l’economia al territori. I és que , culturalment, ha estat, des de fa molts anys, el sistema de manteniment de comunicacions del territori, entre pobles, trepitjant camins, netejant-los i segant-los, minimitzant incendis i afavorint la comunicació entre viles.

    Els estats membres de la UE, debaten –actualment-, la protecció del llop. I és que atorgar-li un paper en els ecosistemes, o no, no és únicament un problema de la PI. Si no una qüestió global d’estats. EL COM, es gestiona, trobar solucions viables, factibles i reals respondrà la gran pregunta de quin entorn saludable volem i si som capaços de posar un final a aquest etern conte agredolç entre les persones i els llops.

    _______________________

    La Ganadería en Cataluña y los lobos.

    En “El Pas dels Llops” seguimos interesándonos por nuestro territorio. Esto no significa únicamente flora y fauna. Un bosque es mucho más que dos conceptos verdes.

    Prestamos mucha atención a estos paisajes en los que los grandes depredadores habían desaparecido. Los ecosistemas han estado abiertos, sin salud, ni equilibrio. Claro, que habrá que realizar cambios. El oso y el lobo, ahora más que nunca, vuelven a estar entre nosotros. ¡Y esto no se puede obviar!

    El sector primario, la ganadería, el principal afectado por la modificación del paisaje, es una parte muy, muy importante de nuestra economía de país, donde encontramos la alimentación cercana y donde se dinamiza la economía en el territorio. Y es que, culturalmente, ha sido, desde hace muchos años, el sistema de mantenimiento de comunicaciones del territorio, entre pueblos, pisando caminos, limpiándolos y segándolos, minimizando incendios y favoreciendo la comunicación entre villas.

    Los estados miembros de la UE, debaten -actualmente-, la protección del lobo. Y es que otorgarle un papel en los ecosistemas, o no, no es sólo un problema de la PI. Si no una cuestión global de estados. EL CÓMO, se gestiona, encontrar soluciones viables, factibles y reales responderá a la gran pregunta de qué entorno saludable queremos y si somos capaces de poner un final a este eterno cuento agridulce entre las personas y los lobos.

    ____________________


    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    Marc Streitenfeld "The legend begins"

    Efectes especials: El Refugi Escola de Natura i Muntanya


    Más Menos
    37 m
  • 5 En Companyia De Llops
    Dec 21 2023

    El llop havia estat, fins als anys 70, una mala bèstia, un dimoni, una “alimanya”. L’educació ambiental, els reportatges i persones com Félix Rodríguez de la Fuente, van significar un punt d’inflexió per generar canvis per aquests animals perseguits fins a la mort. Pràcticament fins al seu extermini.

    Pensem que avui, més que mai, l’udol del llop traspassa els boscos i les muntanyes. És el seu clam perquè l’escoltem i fem un esforç per comprendre’l. El Canis Lupus, el llop no és un animal que respongui a una sola necessitat. Són moltes. Tantes com siguin imprescindibles perquè aquest cànid pugui sobreviure, adaptar-se i resistir com sigui.

    És el seu regne assalvatjat, el qual reclama cada nit sota la lluna. És la crida salvatge del bosc.

    ________________

    El lobo había sido, hasta los años 70, una mala bestia, un demonio, una "alimana". La educación ambiental, los reportajes y personas como Félix Rodríguez de la Fuente, significaron un punto de inflexión para generar cambios por estos animales perseguidos hasta su muerte. Prácticamente hasta su exterminio.

    Pensamos que hoy, más que nunca, el aullido del lobo traspasa los bosques y las montañas. Es su clamor para que le escuchemos y hagamos un esfuerzo por comprenderlo. Canis Lupus, el lobo no es un animal que responda a una sola necesidad. Son muchas. Tantas como sean imprescindibles para que este cánido pueda sobrevivir, adaptarse y resistir como sea. Es su reino asalvajado, quien reclama cada noche bajo la luna. Es la llamada salvaje del bosque.

    ______________


    BSO Harry Gregson "The Legend of the seven seas"

    George Fenton "The Story Of The Bride And Groom"

    FX Signatus

    Efectes especials: El Refugi Escola de Natura i Muntanya

    Más Menos
    30 m