Episodios

  • FAAR Verrekijkers - Stefan Hertmans
    Feb 23 2024

    Welke tendensen die ons mogelijk ontgaan spelen vandaag in de maatschappij? FAAR vraagt aan enkele kritische geesten om hun blik scherp te stellen. Inzoomen op een ontwikkeling en vervolgens uitzoomen. Het essay van Stefan Hertmans  zoomt in op de moeilijk te ontcijferen actualiteit – en de verschuivingen die we elke dag voelen zonder ze te kunnen duiden.

    Más Menos
    14 m
  • FAAR Verrekijkers - Thomas Hertog
    Feb 23 2024

    Welke tendensen die ons mogelijk ontgaan spelen vandaag in de maatschappij? FAAR vraagt aan enkele kritische geesten om hun blik scherp te stellen. Inzoomen op een ontwikkeling en vervolgens uitzoomen. Het essay van Thomas Hertog is een reflectie die voortkomt uit zijn werk met Stephen Hawking. Hawking en Hertog kwamen tot het revolutionaire inzicht dat er in de oerknal een diepere evolutionaire laag schuilgaat waarin de natuurwetten zelf mee veranderen en evolueren met het universum dat ze vormgeven. 

    Más Menos
    15 m
  • FAAR Verrekijkers - Lieke Marsman
    Feb 23 2024

    Welke tendensen die ons mogelijk ontgaan spelen vandaag in de maatschappij? FAAR vraagt aan enkele kritische geesten om hun blik scherp te stellen. Inzoomen op een ontwikkeling en vervolgens uitzoomen. Het essay van Lieke Marsman gaat over geloof in de moderne wereld en of daar nog plaats voor is.

    Más Menos
    11 m
  • FAAR Trailer
    Dec 11 2023

    Welkom bij FAAR - De podcast van het gelijknamige non-fictieboekenfestival aan zee. Hier draait alles rond denken over morgen. Een thema, een boek en een gesprek met de auteur. Licht uit. Spot aan. FAAR op interessante onderwerpen. 


    Más Menos
    1 m
  • 4. FAAR op de kledingindustrie met Sarah Vandoorne en Tine Hens
    Dec 11 2023

    Journaliste Sarah Vandoorne onderzocht de kledingindustrie en onthult schokkende feiten in haar boek 'Kleerkastvasten'. Gemiddeld wordt een kledingstuk slechts 7 keer gedragen, en voor de productie zijn vaak 85 paar handen nodig. In een interview met Tine Hens bespreekt Sarah de impact van ons consumptiegedrag op klimaat, mensenrechten en milieuproblemen. Ze gaat in op de opkomst van naailessen, het herstellen van kledingstukken, de vernietiging van ongedragen kledij, en de complexiteit van labels zoals 'Made in Belgium'. Het gesprek biedt geen kant-en-klare oplossingen, maar stimuleert vooral tot nadenken over een bewustere benadering van kledingconsumptie.



    Más Menos
    43 m
  • 3. FAAR op lichaamssappen met Ruben Verwaal en Ronald Verhaegen
    Dec 11 2023

    Historicus Ruben Verwaal onderzoekt in zijn boek 'Bloed, zweet en tranen. Een geschiedenis van de vloeibare mens' de evolutie van onze kijk op lichaamssappen. In een interview met Ronald Verhaegen bespreekt hij waarom deze vloeistoffen taboe zijn, waar de gevoelens van walging en schaamte vandaan komen, en waarom we ze verbergen in wc-hokjes en kolfruimtes. Het gesprek behandelt onderwerpen als bloedtransfusies, menstruatiebloedmythes, uroscopisten, de chemie van oorsmeer en de etymologische betekenis van de 'melkweg'. 

    Más Menos
    43 m
  • 2. FAAR op public health met Sam Proesmans en Tine Hens
    Dec 10 2023

    Sam Proesmans, medisch directeur ZNA en specialist public health, stelt prikkelende vragen in zijn boek 'Wat maakt het uit? Waarom jouw gedrag iedereen gezonder maakt'. Spoiler: Het maakt wel degelijk veel uit; 25 van de 30 extra levensjaren die we sinds de vorige eeuw hebben gewonnen, zijn te danken aan public health. In een interview met Tine Hens verkent Proesmans de verbinding tussen individuele en collectieve gezondheid. Deze aflevering onthult hoe zaken als de uitvinding van de koelkast, voedingspatronen, hygiëne, verbeteringen in de verkeersinfrastructuur en zelfs onze darmflora bijdragen aan een gezondere samenleving.



    Más Menos
    44 m
  • 1. FAAR op inclusief opvoeden met Eva Dierickx en Lies Poignie
    Dec 10 2023

    Vaak wimpelen we vragen van jonge kinderen af, zoals "Kunnen meisjes brandweer worden?" of opmerkingen als "Waarom is die meneer zo dik?" Nochtans zijn het doodgewone vragen, waarmee ze onze complexe wereld proberen te begrijpen. Door over deze thema’s open met hen in gesprek te gaan, kunnen we veel vooroordelen voorkomen. In deze aflevering gaat Lies Poignie in gesprek met Eva Dierickx, die inzichten deelt uit haar boek 'Sssst… Dat mag je niet zeggen', gericht op het opvoeden van jonge kinderen zonder vooroordelen. Wat is diversiteitsstilte? Hoe kunnen we kinderen leren om hun eigen stem te laten horen als ze iets vaststellen wat niet eerlijk is? Toewerken naar inclusief opvoeden is een marathon, geen sprint. Deze aflevering van FAAR – De podcast zet je alvast een eind op weg.



    Más Menos
    33 m