Episodios

  • Vremea concluziilor
    Oct 27 2022

    În finalul sezonului „Adolescent în ficțiune”, e vremea concluziilor. Eticheta de „literatură pentru adolescenți” pe o carte este un reper și o unealtă pentru toți cei din jurul acesteia: cititori, educatori, scriitori și editori. După temele și cărțile discutate cu adolescenții, începând din luna iunie și până acum, încheiem cu un episod de podcast în care invitați sunt profesioniști ai pieței de carte și cu un articol în care echipa proiectului relatează impresii și gânduri despre literatura pentru adolescenți și experiența de lucru.

    În episodul de podcast Vremea concluziilor, am stat de vorbă cu:
    Cătălina Nicolau — director executiv la Editura Nemira
    Radu Băieșu — muzeograf și redactor la Muzeul Național al Literaturii Române din București
    Corina Anton — italienistă, scriitoare, traducătoare
    Iulia Dromereschi — traducătoare literară și fondatoarea Asociației AIVI
    Măriuca Munteanu — librar Cărturești
    Diana Petruț — PR la Librăriile Cărturești
    Radu Pavel — achizitor la Librăriile Cărturești
    Dan Pavelescu — redactor-șef și traducător la Editura Paladin
    Loredana Voicilă — traducătoare literară din limba engleză
    Adina Popescu — scriitoare

    --
    Ilustrația sonoră a acestui episod de podcast a fost realizată cu ajutorul băncii de sunete freesound.org.
    --
    fata-verso.ro

    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    38 m
  • Adolescent în FestivalYA
    Oct 13 2022

    Există un festival dedicat exclusiv literaturii pentru adolescenți: FestivalYA, organizat de librăriile Cărturești și Editura Trei, îi invită anual pe cei mai în vogă scriitori la discuții online cu cititorii, direct în limba engleză. FestivalYA este un spațiu de întâlnire foarte animat, unde fanii întreabă autorii de ce nu au fost mai blânzi cu personajele favorite sau le spun cum i-a ajutat povestea sau își fac declarații de dragoste în direct unii altora. Festivalul este o dovadă în plus a puterii de comunicare cu care ne încarcă literatura.
    Episodul de podcast Față/Verso, „Adolescent în FestivalYA”, zumzăie festiv de vocile unora dintre scriitorii invitați — Adam Silvera, Ruta Sepetys, Caroline O’Donoghue și Gayle Forman —, ale organizatorilor (am stat de vorbă, din partea lor, cu Măriuca Munteanu, Diana Petruț și traducătoarea Iulia Dromereschi) și ale publicului curios și energic.
    Imaginea de Festival este completată cu un interviu scris, preluat pe site-ul nostru de pe blogul Cărturești, cu Clara El Jisr, adolescenta care a câștigat concursul de afișe pentru ediția de anul acesta a Festivalului YA.
    --
    fata-verso.ro

    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    28 m
  • Adolescent în rol de podcaster
    Sep 29 2022

    Din rolul de intervievați, adolescenții preiau microfoanele, își aleg invitații și pun ei întrebări despre cărți și cititori binedispuși. Au acceptat provocarea noastră Ștefania Chertes din Târgu-Jiu, Rami Cristescu din Hunedoara, Maria Gavrilă, Mihai Drugă și Catinca Bărbulescu din București. Aflați ce se mai citește, de ce și — mai ales — de ce nu din discuțiile gândite, conduse și înregistrate chiar de adolescenți. Rolurile sunt inversate și în cazul articolului scris, pe care îl găsiți pe fata-verso.ro: Adina Popescu, scriitoare și coordonatoarea textelor scrise de adolescenți în cadrul proiectului, este cea invitată să descrie experiența colaborării cu participanții de la „Adolescent în ficțiune”.

    În ordinea apariției, vă invităm să îi ascultați pe:
    Rami Cristescu în rol de podcaster discută cu prietenul lui, Sam, despre cum se citește semi-hipsterește.
    Maria Gavrilă îl ia la întrebări pe fratele ei Matei despre cărțile preferate și foloasele lecturii.
    Mihai Drugă află de la Alina Preda, profesoară de română, ce titluri ar înlocui în bibliografia școlară și că socoteala profesorilor nu e tocmai și cea elevilor.
    Ștefania Chertes și prietena ei Natalia ne spun că stare contează în alegerea cărților și că mai există speranță și pentru lectura școlară obligatorie.
    Catinca Bărbulescu și-a convocat la un microfon de vorbă gașca veselă: Ilinca, Iulia, Tudor, Emma, Daria și Vlaicu.

    --
    fata-verso.ro

    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    22 m
  • Scriitor în lumea adolescenților
    Sep 15 2022

    Scriitor și cititor se întâlnesc la jumătatea drumului, în tema nouă de la „Adolescent în ficțiune”: „Scriitor în lumea adolescenților”. Punctul de întâlnire este chiar cartea - scrisă anume pentru adolescenți sau nu, echilibrată între arta povestitorului și responsabilitatea față de cititori în formare. Alexandra Sarik, din Cluj-Napoca, o cititoare energică și optimistă, ne spune despre vacanțe, nemuritorul joc „elasticul” și profilul psihologic al personajului Adina, protagonista din volumul „Vine vacanța cu trenul din Franța” de Adina Popescu (Ed. Young Art). La rândul ei, Adina Popescu propune în discuție conceptul de „cărți de familie” și ancore pentru planeta îndepărtată pe care trăiesc generațiile anterioare. Contextualizăm statutul și intențiile scriitorilor de literatură pentru adolescenți cu situația din Grecia și Polonia, de unde aflăm detalii despre responsabilitatea cărților și a autorilor de literatură pentru adolescenți. Alexandra încheie sezonul de vacanță cu textul entuziast „O zi cu Adina Popescu, la Cluj”, de găsit pe site-ul nostru, fata-verso.ro.

    Ilustrația sonoră a acestui episod de podcast a fost realizată cu ajutorul băncii de sunete freesound.org.

    --
    fata-verso.ro


    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    35 m
  • Adolescent în repovestiri
    Sep 1 2022
    Repovestirile sunt un gen de literatură de inițiere în lumea clasicilor, de la antichitate până aproape de secolul XX. Se adresează celor aflați la începutul carierei de cititor (8-10 ani), pentru a le îmboldi curiozitatea. L-am invitat pe Rami Cristescu să ne ajute cu un experiment literar: să citească în paralel originalul Divinei Comedii de Dante, la o vârstă la care îl poate parcurge ca atare, și repovestirea Corinei Anton într-o versiune pentru copii. Dezbatem importanța călăuzei în literatură, scara de valori a lui Dante și noile păcate ale generației noastre. Corina Anton completează cu provocarea de a citi și cărți grele, un antrenament pentru minte și o cale sigură pentru o medalie de cititor.
    Rami face un exercițiu de lectură și repovestire în scris, interpretând în cheie proprie poemul Plumb de George Bacovia - de citit pe fata-verso.ro.

    Ilustrația sonoră a acestui episod de podcast a fost realizată cu ajutorul băncii de sunete freesound.org.

    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    31 m
  • Adolescent în trecut
    Aug 18 2022

    Cărțile scrise pentru adolescenți, deși mult mai bine reprezentate azi, existau și erau apreciate și înainte. Curioși să aflăm care era oferta în alte vremuri, am coborât pe timp în jos și ne-am oprit la un bestseller al generației sale: "Cișmigiu & Comp." de Grigore Băjenaru. Dragoș Irimescu, din Iași, pune trecutul și prezentul alături și ne sesizează asemănări și deosebiri cu toată seriozitatea — mai puțin când vine vorba de năzbâtii de prin școală. Radu Băieșu, muzeograf al Muzeului Național al Literaturii din București, și Irina Borțoi, fostă lăzăristă, împărtășesc din reperele diferitor generații.

    Inspirat de lectură, Dragoș se hotărăște să discute direct cu lăzăriștii interbelici într-un text plin de suspans: "Douăzeci și patru de ore", pe care îl găsiți pe fata-verso.ro, alături de mai multe detalii despre invitații episodului.

    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    32 m
  • Adolescent în filosofie
    Aug 4 2022

    Filosofia începe cu întrebările, cu mirarea, așa că nici nu avea cum să lipsească dintre temele discutate la sezonul „Adolescent în ficțiune”. Fie că e văzută ca un cheat code care te ajută să capeți abilități noi în viață, fie ca un digestiv pentru asaltul de informații căruia suntem nevoiți să-i facem față, filosofia poartă în ziua de azi multe nume și are multe fețe.
    Pornind de la cartea Socrate în blugi de Laurențiu Staicu (Editura Trei), mai puțin încruntați — și mai puțin bărboși — decât filosofii, disecăm chestii și chestiuțe cu Mihai Drugă, de la Liceul „Tudor Vladimirescu” din București, și cu Nona Rapotan, profesor și jurnalist cultural.

    Vă invităm să vă mirați la rândul vostru ascultând un episod de podcast cu schepsis și citind eseul scris de Mihai : Despre libertate șiSocrate în blugi” pe pagina noastră, fata-verso.ro .


    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    30 m
  • Adolescent în fantasy
    Jul 21 2022

    Din cărțile fantasy, lumile în care magia e posibilă și muritorilor li se amintește mereu de puterea lor limitată, Ștefania a învățat că, dacă știi să te bucuri de viață, poți avea un trai liniștit și într-o lume grea. Romanul Vraja corbilor de Margaret Rogerson i-a dat emoții și i-a confirmat că trebuie să știi să supraviețuiești și să te descurci cu puținul pe care-l ai. Țineți mereu la îndemână un pic de magie și fantezie — ne îndeamnă și traducătoarea Iulia Dromereschi și scriitoarea irlandeză Caroline O’Donoghue —, ajută să facem o lume mai luminoasă.
    _________

    Invitați la discuția despre literatura fantasy: Ștefania Chertes, elevă din Târgu-Jiu, Iulia Dromereschi, traducătoare, și Caroline OʼDonoghue, jurnalistă și scriitoare.
    _______

    Cartea care a stat la baza discuției pe această temă a fost:
    Vraja corbilor de Margaret Rogerson, traducere din engleză de Simona Ștefana Stoica, Storia Books, 2020
    --
    fata-verso.ro

    fata-verso.ro
    Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat.

    Más Menos
    35 m