Grote Vragen  Por  arte de portada

Grote Vragen

De: Rijksmuseum Boerhaave
  • Resumen

  • In ‘Grote vragen’, de podcastserie van Rijksmuseum Boerhaave, hoor je waar wetenschappers wakker van liggen en hoe de wetenschap zoekt naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. ‘Wat is bewustzijn?’ en ‘Hoe groot is het heelal?’ Maar ook: ‘Hoe gaan we om met klimaatverandering?’ en ‘Hoe blijven we gezond?’ Om antwoorden te vinden moeten wetenschappers uit bijvoorbeeld de 'beta science' samenwerken met deskundigen met een achtergrond in de filosofie, sociologie of techniek en andersom.
    2022
    Más Menos
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodios
  • Grote vragen aflevering 10: Hoe komt het heelal aan zijn einde?
    Jan 10 2024

    Hoe komt het heelal aan zijn einde? Dat is de grote vraag van astronaut André Kuipers. Theoretisch natuurkundige Jan Pieter van der Schaar legt uit dat we met de kennis die we nu hebben de toekomst van het heelal over miljarden jaren kunnen voorspellen. Maar uitspraken doen over hoe het heelal eindigt is veel moeilijker. Volgens wetenschapsfilosoof Henk de Regt roept theoretisch onderzoek naar het lot van het heelal vragen op over waar de grens ligt wat we met wetenschappelijk onderzoek kunnen doen.

     

    Más Menos
    22 m
  • Grote vragen aflevering 9: Hoe laat je iets zien dat niemand ooit heeft gezien?
    Nov 24 2023

    Hoe laat je iets zien dat niemand ooit heeft gezien? Antoni van Leeuwenhoek maakte in zijn tijd de microwereld zichtbaar. Hoe doen wetenschappers dat nu? Hoe maak je het allerkleinste zichtbaar? Willem Noteborn laat zien waarom wetenschappers in de rij staan om met twee Leidse elektronenmicroscopen te werken. Viroloog Ruben Hulswit gebruikt deze om erachter te komen hoe het spike-eiwit van het coronavirus bindt aan cellen. John van der Oost blikt terug op welke rol microscopie speelde in de CRISPR-revolutie.

     

    Más Menos
    20 m
  • Grote vragen aflevering 8: Wat is een embryo?
    Oct 17 2023

    Wetenschappers bootsen met embryo-modellen de vroege ontwikkeling van een embryo na. Maar als we embryo’s kunnen maken in het lab, wat is dan een embryo? Stamcelonderzoeker Susanne van den Brink maakte het eerste embryo-model van een muis en was betrokken bij het eerste embryo-model van een mens. Ontwikkelingsbioloog Niels Geijsen gebruikt embryo-modellen om erachter te komen wat er misgaat bij patiënten met een spierziekte. Ethicus Nienke de Graeff bestudeert de vragen die je bij dit onderzoek kunt stellen.

     

    Más Menos
    25 m

Lo que los oyentes dicen sobre Grote Vragen

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.