Episodios

  • Vicky García Martín i la mirada optimista sobre la capacitat humana de superar situacions complexes
    Jul 15 2024

    Són dues professions diferents però molt relacionades entre si, no sempre prou valorades i conegudes, i amb una importància cabdal pel progrés personal i col·lectiu. Avui les hem descobert una mica més, a través de Vicky García Martín, educadora social i treballadora social especialitzada en abusos sexuals i maltractaments infantils, treball professional en Xarxa i en la supervisió i direcció d'equips. Vicky inverteix també bona part del seu temps a la docència, a la Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull, i té una mirada optimista i confiada sobre la capacitat de l'ésser humà en superar situacions complexes.

    A la secció #donesambhistòria hem recuperat la figura i trajectòria de Jane Goodall, primatòloga, etòloga i antropòloga britànica.

    Per cloure el programa, amb els #momentsregalats Vicky ha recomanat dos llibres que comparteixen un tema central: la pèrdua i la supervivència en situacions d'extrema adversitat. És l'Assaig sobre la Ceguera, de José Saramago, i "El Infierno de los Jemeres Rojos: Testimonio de una superviviente"

    Más Menos
    53 m
  • Gisela Navarro Fuster, la il·lustradora que dóna color a la vida i a les paraules
    Jul 8 2024

    Va aprendre a dibuixar abans que a jugar i la seva mirada al món passa pels seus dibuixos, amb els que interpreta i s'interpreta donant llum a la paraula escrita i viscuda. Ha fet de la il·lustració una manera de viure i triomfa amb un estil de realisme oníric, desitjat per portades, llibres de clàssics, revistes d'història i molts altres. Amb dotze anys ja va crear el seu nom artístic, "Giselfust" amb un gest reivindicatiu cap al cognom de la mare, que socialment acaba perdent-se per motius històrics.

    Durant l'entrevista hem conegut millor la professió d'il·lustradora, hem parlat de la mirada igualitària en aquest àmbit, de les dones artistes i dels silencis.

    També hem descobert que Gisela s'està obrint camí també com a escriptora amb el projecte d'una biografia il·lustrada, amb l'editorial Lumen, que veurà la llum a la primavera i que té com a protagonista la pintora Maruja Mallo. A ella li he dedicat la secció #donesambhistoria.


    Pots descobrir a Gisela Navarro Fuster al perfil d'instagram @giselfust.


    Dirigeix i presenta ⁠Begoña Floria⁠
    Instagram: ⁠@heroquotidianes⁠
    Col·labora: ⁠Ràdio Molins de Rei

    Más Menos
    52 m
  • Fermina Recio Torija i la mirada càlida al món de la salut mental
    Jun 17 2024

    Parlar de salut mental de vegades fa por, és un món estigmatitzat malgrat els esforços socials i institucionals per trencar les barreres que s'hi generen. La Fermina Recio Torija ho sap molt bé, fa anys que s'hi dedica a acompanyar i donar suport a persones malaltes i ho explica amb una mirada càlida, on destaca que s'han acabat les "tuteles" i es respecta l'autonomia i criteri dels pacients.

    A l'entrevista hem conegut la seva feina a la Fundació Nou Camí, i també altres facetes de la seva vida, com el seu amor per la cuina i per la música i els records d'infantesa a la desapareguda colònia obrera de Santa Creu d'Olèrdola, al mig del parc natural de Collserola.


    A la secció #donesambhistòria hem recuperat la biografia de Hildegard von Bingen, monja benedictina, abadessa, mística, compositora, escriptora, científica i naturalista alemanya. I sobretot la primera dona de qui es coneix una partitura musical escrita.


    Per tancar el programa, als #momentsregalats, ens ha recomanat el llibre "Como agua para el chocolate" de Laura Esquivel.


    Ahh i us encoratjo a escoltar "Quan comença la nit" a Ràdio Molins de Rei, el programa de Fermina, amb recomanacions i descobertes musicals on les dones són protagonistes.


    Dirigeix i presenta ⁠Begoña Floria⁠
    Instagram: ⁠@heroquotidianes⁠
    Col·labora: ⁠Ràdio Molins de Rei

    Más Menos
    51 m
  • Llúcia Benito Aracil o perquè la infermeria és molt més que curar i cuidar
    Jun 10 2024

    La infermera (o infermer) és una persona clau en la cadena de salut pública. Té funcions més conegudes, com la cura, acompanyar o orientar en prevenció, però també d'altres menys visibles, com la recerca, generar evidència científica o ser l'enllaç entre la persona malalta i tots els professionals sanitaris que intervenen en el seu tractament. De tot això hem parlat amb avui amb Llúcia Benito Aracil, cap del departament d'Infermeria Fonamental i Clínica de la Universitat de Barcelona. Participa, entre d'altres, en projectes d'investigació sobre com humanitzar l'atenció en espais com les unitats de cures intensives.

    A la secció de #donesambhistòria, hem recuperat la figura de Emily Valentine, pionera del rugbi i heroïna de la infermeria en la Primera Guerra Mundial.

    Finalment, a la secció dels #momentsregalats, la Llúcia ens ha recomanat el llibre "Les nostres mares" de Gemma Ruiz, que explora temes com la maternitat, l'amistat, l'amor, la pèrdua i la lluita per la llibertat.
    Dirigeix i presenta ⁠Begoña Floria⁠
    Instagram: ⁠@heroquotidianes⁠
    Col·labora: ⁠Ràdio Molins de Rei

    Más Menos
    52 m
  • Vanessa Márquez Rodríguez o com afrontar la vida i reptar el sistema quan el teu fill té una malaltia extremadament rara
    Jun 3 2024

    Com et canvia la vida quan al teu fill li diagnostiquen una de les malalties més estranyes que hi ha? Com t'enfrontes al sistema buscant alternatives quan la societat no està preparada per donar respostes? Com aconsegueixes perseguir els seus somnis quan el teu temps té una dedicació absoluta a "cuidar"? D'això i molt més hem parlat amb Vanesa Márquez Martínez, cuidadora del seu fill, Manuel, un nen afectat per una malaltia extremadament rara, la fibrosi congènita dels músculs extraoculars (FCME). També he rigut, hem agraït, hem entès i hem après sobre unes circumstàncies vitals realment complexes.


    A la secció #Donesambhistòria hem recuperat la biografia de la periodista Irene Villa, una vida marcada per un atemptat d'ETA i per la superació i la lluita per la igualtat.


    En els #momentsregalats hem recomanat el llibre "El renacer de los Girasoles" que aviat sortirà publicat i que està conformat de relats de l'associació de mares @tribu_desmadres a la qual pertany Vanessa, i on comparteixen situacions vitals similars.


    Dirigeix i presenta: Begoña Floria

    Más Menos
    53 m
  • Gabriela Moncada Martínez, a la vanguarda aplicant IA en la gestió de continguts digitals
    May 27 2024

    Ara tothom parla d'intel·ligència artificial, però quan ella va veure l'oportunitat d'aplicar-la a la gestió del màrqueting digital, just després de la pandèmia, encara era una eina desconeguda pel gran públic. És Gabriela Moncada, cofundadora i CEO de Lexy, una plataforma que acompanya, gestiona i automatitza la generació contingut per xarxes social. Hem conegut la seva trajectòria, des de la seva Veneçuela natal fins a la ciutat que ara l'acull, Barcelona, i del perquè des de ben petita ja tenia molt clar que volia ser emprenedora i liderar els seus propis projectes.
    També hem reflexionat sobre el moment actual a l'àmbit de les empreses emergents i acceleradores de talent, de l'esbiaix de gènere a la IA i dels elements importants per generar confiança amb un món amb tant de soroll pels canvis tecnològics.
    A dones amb #TIChistòria recuperat la figura de la fundadora de Canva, Melanie Perkins, i la seva mirada igualitària.
    Finalment, als #momentsregalats ha recomanat el pòdcast "Libros para emprendedores" de Luis Ramos i "Markenting sin filtro" de Daniela Goicochea y Marjori Haddad.

    Más Menos
    52 m
  • Coral Sanfeliu Pujol, investigació i ciència per envellir millor
    May 13 2024

    Quina és la relació entre l'exercici físic i la salut de les nostres neurones a les diferents etapes de la vida? Com podem envellir millor? Quins són els majors riscos que afecten el deteriorament del nostre organisme?

    D'aquests temes i de molts més hem parlat amb Coral Santfeliu Pujol, investigadora de l'envelliment del CSIC i defensora del paper de les dones a la ciència, no sempre prou valorat històricament.
    Hem conegut la seva trajectòria i perquè va decidir estudiar biologia. També hem reflexionat sobre la importància de la investigació i sobre quines són les claus cuidar el nostre cervell.
    A la secció de dones amb història, hem fet visible a Viqui Molins, escriptora i religiosa teresiana, amb un fort compromís social i que ens ha permès també parlar del voluntariat com una eina neuroprotectora.
    Finalment, Coral ens ha recomanat el llibre "Les Degollades de Folgueroles: Un relat cru i emotiu sobre un crim que va commoure la Catalunya del segle XIX" de Joan Vilamala i que és un estudi històric sobre un crim masclista en un context d'explotació obrera de les dones.


    Más Menos
    51 m
  • Conxa Solans Roda, la historiadora que dona veu a dones silenciades
    May 6 2024

    Conxa Solans Roda és historiadora i escriptora, amb una mirada especial sobre el paper de les dones, en especial a l'edat moderna. Va ser la primera de la seva família en anar a la universitat, a una edat tardana, motivada per buscar eines per tirar endavant després de perdre el seu marit als 44 anys.


    De la ma de la Conxa, hem conegut figures històriques del Renaixement, com Estafania de Requesens, una dona amb una gran valentia, segons explica, figura que ha estat protagonista d'una de les seves novel·les "Razón de estado" on, segons la seva teoría, hi ha raons per pensar que va ser amant de l'emperador Carles V. La seva darrera obra és "La estela del poder", on continúa la nissaga amb Lluís de Requesens, amb un fort lligam amb Molins de Rei.

    A la secció "dones amb història" hem recuperat la figura de Clara Campoamor, una de les primeres advocades espanyoles, diputada en les Corts de la II República durant el primer bienni i clau en l'assoliment del sufragi femení.

    Finalment, en els "moments regalats" el llibre "L'últim amor de Baba Dunia" d'Alina Bronsky.

    Dirigeix i presenta ⁠Begoña Floria⁠
    Instagram: ⁠@heroquotidianes⁠
    Col·labora: ⁠Ràdio Molins de Rei

    Más Menos
    53 m