Episodios

  • Jazz It! - Jazz per a les vacances!
    Jul 22 2024
    El darrer ‘Jazz it!’ de la temporada ens dona propostes de jazz estiuenc. Primer, amb cançons que tenen la paraula “summer” en el títol, amb el trompeta Dizzy Gillespie, el pianista Hank Jones i la cantant Blossom Dearie. A continuació, parlem amb els músics Ignasi Terraza i Dani Alonso per recordar la figura del multiinstrumentista i compositor Oriol Bordas, que va morir el mes de maig passat a Menorca. I, finalment, la nota exòtica del programa la posen cançons de jazz tropical a càrrec del saxofonista Sonny Rollins i els pianistes Horace Silver i Monty Alexander, per desitjar-vos un bon estiu amb la veu de Shirley Horn.
    Más Menos
    59 m
  • Jazz It! - Oriol Bordas: un geni efímer del jazz
    Jul 15 2024
    Oriol Bordas ha estat una figura cabdal del jazz català durant un període massa curt, atès el seu immens talent. Va formar part de les orquestres La Vella Dixieland i La Locomotora Negra, però es va postular com un dels motors del jazz català creant i dirigint les big bands Paris Barcelona Swing Connection i la Barcelona Jazz Orquestra, a part de nombroses formacions petites. A finals de la dècada dels 90, anys de feina molt intensa, va començar a patir desequilibris neurològics que el van obligar a retirar-se del jazz actiu i de la vida pública. Ha passat els darrers 22 anys vivint a Menorca, on va morir el mes de maig passat. Seguim amb una mostra del llegat de l’Oriol Bordas, escoltant dues peces de la Barcelona Jazz Orquestra en l’etapa posterior, quan va agafar-ne la direcció el trombonista Dani Alonso. Gravacions en què intervenen estrelles internacionals com Nicholas Payton, Jon Faddis i Jesse Davis. A continuació escoltem la música del trompetista Wilbur Harden, que també va desaparèixer de la vida pública a causa de problemes de salut. Tom Harrell, un altre trompetista a qui li van diagnosticar d’esquizofrènia quan només tenia 20 anys, va escriure una pàgina brillant de la història del jazz. Un altre cas similar, el geni del baix elèctric Jaco Pastorius, que patia un trastorn bipolar. Acabem amb el saxofonista alt Art Pepper, amb problemes de conducta a causa de la seva drogoaddicció i amb el pianista Bud Powell, peça cabdal del bebop, que els seus desequilibris, tractats amb els mètodes de l’època, li van inspirar la cançó ‘Un poco loco’.
    Más Menos
    1 h y 2 m
  • Jazz It! - Les millors veus del segle XXI
    Jul 8 2024
    És molt possible que els pares de les persones nascudes un mes de juliol tinguessin, l’any anterior, una tardor moguda. Comencem el programa amb quatre músics , “productes de tardor”: el cantant Billy Eckstine, la veu de vellut del blues; el trompeta Charles “Cootie” Williams, un home de Duke Ellington; el saxofonista tenor Paul Gonsalves, el solista de les 27 estrofes en el festival de Newport de 1956, i el trompetista Lee Morgan, un “hard bopper” destacat. Continuem amb tres de les millors veus del jazz actual, que actuen en el festival Mas i Mas aquest mes de juliol: José James, el representant masculí; Cécile McLorin Salvant, la més experimental, i Cyrille Aimée, sensual i mestissa. Recordem la figura del percussionista Roger Blàvia, que ens va deixar a finals del 2017 i que l’estiu del 2012 estava gravant el seu disc ‘Rhythm complicity’ amb el guitarra Jordi Bonell i el trompetista Raynald Colom. Seguim amb el saxofonista alt Phil Woods en dues gravacions europees, acompanyat per músics locals, una a París l’any 1968, i l’altra, molt més tard, a Barcelona el 2010. Acabarem amb dos trompetistes consagrats, que, ben entrat el segle XXI, van voler experimentar amb el funky, el hip-hop i els ritmes ballables: Roy Hargrove i Nicholas Payton.
    Más Menos
    1 h y 1 m
  • Jazz It! - Jazz a la Fresca
    Jul 1 2024
    Quan es pensa en Califòrnia, generalment no venen a la memòria els hiverns de San Francisco, sinó els estius de Los Angeles que durant els anys 50 i part dels 60 va ser l’epicentre del West Coast jazz o jazz de la costa oest. A ‘Jazzit’ escoltem el baixista Don Bagley i el saxofonista alt Phil Woods. Aquesta tendència que també es coneix com a cool-jazz, té dos nous protagonistes, el trompetista Chet Baker i el saxofonista Art Pepper. Els festivals i els cicles de concerts estan en plena activitat, recordem que hi ha en marxa el festival Mas i Mas a Barcelona i que estan a punt de començar el Vijazz de Vilafranca del Penedès, el festival d’Escaldes-Engordany a Andorra, i el cicle Jazz a la Fresca del Sunset Jazz Club de Girona. Escoltem la música del saxofonista Chris Cheek i del guitarrista Biel Ballester. Acabem escoltant Susanna Carmona, coordinadora de la Nova Jazz Cava de Terrassa, que ens presenta un cicle de concerts que també es diu Jazz a la Fresca. Ho il·lustrem amb la música de la cantant Namina i de l’organista Benjamín León.
    Más Menos
    59 m
  • Jazz It! - Johnson, el cognom més freqüent de la història del jazz
    Jun 25 2024
    Ens hem fixat que el cognom Johnson és el més repetit en la història del jazz i, a més, hem comprovat que abasten pràcticament tots els instruments. Així, amb l’excusa d’una consulta impossible per part d’una estudiant de publicitat, dediquem el ‘Jazzit’ a músics que es diuen o es van dir Johnson. Comencem amb James P. Johnson, pioner del piano Jazz i creador de l’estil stride piano. No deixem el piano, ja que arriben dos germans, Buddy i Ella Johnson, pianista i cantant d’èxit notable. Seguim amb les big band de Duke Ellington i Count Basie gravant juntes, amb el saxofonista Budd Johnson militant en la segona. Passem al camp del blues amb el guitarrista Lonnie Johnson, seguit de l’organista Jack McDuff amb Money Johnson a la trompeta. Si vols un bateria, pots agafar Osie Johnson, que trobem a les ordres de Coleman Hawkins, la primera estrella del saxo tenor. També va ser saxofonista Earl Johnson, encara que hem de reconèixer que és un il·lustre desconegut. I, com que ens falta un baixista, et portem Reggie Johnson, que va acompanyar el nostre Tete Montoliu. A continuació trobem un saxofonista baríton i clarinetista baix, Howard Lewis Johnson, un trombonista excepcional, J. J. Johnson que, tot i les dues J, es deia James Louis, i el saxofonista tenor que va gravar la cançó de ‘La Pantera Rosa’, Plas Johnson, que aquest juliol farà 93 anys. Acabarem amb la pianista brasilera Eliane Elias i el seu baixista Mark Johnson.
    Más Menos
    1 h y 3 m
  • Jazz It! - 33 anys sense l’elegància del so de Stan Getz
    Jun 17 2024
    Aquest mes de juny s’han complert 33 anys de la mort del saxofonista Stan Getz, un dels tenors més elegants de la història. Comencem ‘Jazzit’ recordant la seva participació en els discos que van situar la bossa nova brasilera a l’escena internacional. Gerry Mulligan també era saxofonista baríton i la seva especialitat eren els quartets amb dos vents i sense piano. Us el portem al costat del saxofonista alt Paul Desmond i del trompetista Chet Baker, amb qui va col·laborar en diferents etapes de la seva carrera. Seguim parlant dels festivals que aposten fermament pel talent autòcton. A l’Ametlla del Vallès actuen Irene Reig i els Bop Collective. A Barcelona, el director del cicle Talents Jazz, a La Pedrera, Jordi Feixa, s’enorgulleix que el seu escenari estigui reservat a estudiants de les tres escoles superiors de música de Barcelona, ja que molts hi presenten composicions pròpies noves. Acabem amb tres figures amb el mateix cognom: Jordan. El primer és Cliff Jordan, saxofonista tenor de l’escuderia Blue Note durant els darrers 50 i els 60. La segona és la cantant Sheila Jordan, nascuda Sheila Dawson, que va canviar el cognom quan es va casar amb el pianista Duke Jordan, que és la tercera de les figures que hem citat.
    Más Menos
    1 h y 1 m
  • Jazz It! - Talents Jazz: el jazz més jove, a La Pedrera
    Jun 10 2024
    El jazz clàssic és tot passió, però no és en l’àmbit musical en què hem de buscar emocions fortes. El seu consum és terapèutic. Per això, ‘Jazzit’ comença amb el trompetista Joe Newman, veterà de la big band de Count Basie, que els anys 50 va liderar unes quantes sessions de gravació en format de quintet o sextet. El pianista Ignasi Terraza ens explica com es va gestar una gravació que va fer el 2003, amb l’excepcional bateria Bobby Durham, i que acaba d’editar el seu segell Swit Records. Continuem amb tres pianistes més: Kenny Barron, que ha fet 81 anys; Bill Evans, que fa 49 anys que va gravar amb el cantant Tony Bennett, i Chick Corea, que ens va deixar fa tres anys i aquesta setmana n’hauria fet 83. Destaquem el cicle Talents Jazz, que se celebra en un dels llocs més emblemàtics, bonics i originals de Barcelona: el terrat de la Casa Milà, La Pedrera. Una aposta clarament pel jazz jove local, com ens explica en una entrevista el seu director, Jordi Feixa. Acabem amb la música d’Alfons Bertran, que protagonitza el tercer concert del cicle de l’Ametlla el Vallès.
    Más Menos
    59 m
  • Jazz It! - Bobby Durham, un dels millors bateries de jazz del segle XX
    Jun 3 2024
    Bobby Durham, originari de Philadelphia, als anys 60 va aterrar a Nova York i, amb l’organista Wild Bill Davis i del saxofonista alt Johnny Hodges va començar una carrera que li va permetre acompanyar figures de la talla d’Ella Fitzgerald i Oscar Peterson, a més de convertir-se en el bateria preferit del productor Norman Granz. Comencem amb exemples d’aquesta etapa. L’any 2003 Bobby Durham va compartir estudi amb Ignasi Terraza, el nostre pianista més internacional, i amb el baixista Pierre Boussaguet. Escoltem dues cançons fruit d’aquella sessió que no ha pogut veure la llum fins avui, després que Terraza les edités a través del seu segell Swit Records. Seguim amb la segona part de l’entrevista a Joan Mas, director i organitzador del festival Mas i Mas, en què repassem els noms més destacats del programa d’enguany. Igualment, el director del cicle de jazz de l’Ametlla del Vallès, ens presenta el concert d’aquesta setmana. Acabem amb el cubà Paquito d’Rivera, que aquesta setmana fa 76 anys esplèndids, en plena forma.
    Más Menos
    1 h y 3 m