Episodios

  • 3. Lifs EU-valspodd
    Jun 5 2024

    Nu är EU-valet är precis runt hörnet. I det sista avsnittet av podden diskuterar partikandidater och riksdagspolitiker de viktigaste frågorna inför valdagen och vi sätter ett extra fokus på life science, med avstamp i partiernas EU-politik och Lifs opinionsundersökning om väljarnas prioriteringar. Vad tycker kandidaterna om antibiotikaresistens, innovation och beredskap? Och hur kan Sverige hävda sig som en ledande life science-nation i EU?

    Medverkande: Jessica Polfjärd, kandidat för (M), Svante Linusson, kandidat för (C) och Daniel Vencu Velasquez Castro, riksdagsledamot för (S) och Jenny Nordborg (Lif).

    Ta del av väljarundersökningen

    Läs om Lifs agenda för EU-valet 2024

    Más Menos
    39 m
  • 2. Lifs EU-valspodd
    May 29 2024

    EU-valet kommer allt närmare. Veckans politikpanel diskuterar bland annat hur Sverige kan påverka EU, hur stor makt unionen ska ha och hur Europa kan bli ledande inom forskning, innovation och sjukvård. Som vanligt med Lifs stora väljarundersökning som fond.

    Medverkande: Arba Kokalari (Europaparlamentariker och EU-kandidat för M), Anna-Maria Corazza Bildt (EU-kandidat för L), Dick Erixon (EU-kandidat för SD), Johan Sjölander (verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden) och Jenni Nordborg (chef för internationella relationer, Lif).

    Ta del av väljarundersökningen

    Läs om Lifs agenda för EU-valet 2024

    Más Menos
    54 m
  • 1. Lifs EU-valspodd
    May 22 2024

    Den 9 juni är det Europaparlamentsval. I premiäravsnittet av Lifs valspecial presenterar och analyserar vi vår stora opinionsundersökning. Bland annat diskuterar en expertpanel hur mycket svenskarna vet om unionens påverkan på Sverige, varför EU-frågorna ligger i medieskugga och hur partiernas politik på området uppfattas av väljarna.

    Medverkande: Widar Andersson (Folkbladet), Torbjörn Sjöström (Novus) och Ulrica Schenström (Fores). Programledare: Jenni Nordborg (Lif).

    Ta del av väljarundersökningen

    Läs om Lifs agenda för EU-valet 2024

    Más Menos
    52 m
  • 4. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?
    Oct 26 2023

    Lifs handlingsplan mot läkemedelsbrist som nämnts serien igenom har äntligen lanserats och vi tittar närmare på förslagen för att trygga tillgången. Det gör vi med vår vd Johan Färnstrand och ordförande Malin Parkler, till vardags vd på Pfizer. Turen har också kommit till läkemedelsföretagen att berätta om hur de arbetar med att förebygga och hantera brister så att svenska patienter kan få tag i sina mediciner. Hur ska Sverige upprätthålla en robust läkemedelsförsörjning till apotek och sjukvård? Välkommen att lyssna.

    Programledare: Bengt Mattson, Lifs expert på läkemedelsförsörjning.

    Más Menos
    46 m
  • 3. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?
    Oct 19 2023

    I veckans avsnitt om läkemedelsbrist är det dags för patienternas perspektiv. Vad händer när medicinen du behöver plötsligt inte står att finna? Svenska Epilepsiförbundets ordförande Bengt Eliasson berättar om utmaningarna, särskilt för personer med epilepsi. Oron inför att ett läkemedel kan bli omöjligt att få tag i riskerar till exempel att orsaka fler eller svårare anfall. Vi diskuterar nationella lager för kritiska läkemedel, hur Fass.se kan lindra läget och andra åtgärdsförslag i ett fullspäckat avsnitt under ledning av Lifs expert Bengt Mattson.

    Más Menos
    38 m
  • 2. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?
    Oct 12 2023

    Varför uppstår läkemedelsbrist på apotek och hur kan det hanteras? Följ med när chefsfarmaceuten på Sveriges apoteksförening, Fredrik Boström, gästar podden.

    Apoteken har stött på problem med läkemedelsbrist i många år men på senare tid har det blivit en större belastning. Konsekvenserna är flera och måste hanteras på olika sätt. Vilka lösningar vill de se i sin del av försörjningskedjan så att alla patienter kan få sina mediciner?

    Bengt Mattson, Lifs expert på läkemedelsförsörjning, leder samtalet.

    Más Menos
    41 m
  • 1. Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?
    Oct 5 2023

    Varför saknas plötsligt vissa mediciner på apotekshyllan? Lif djupdyker i orsakerna till läkemedelsbrist och vad som görs för att åtgärda problematiken i samtal med centrala spelare inom svensk läkemedelsförsörjning. I avsnitt ett medverkar Lifs vd Johan Färnstrand och Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket – myndigheten med huvudansvaret för att hantera restanmälningar och säkerställa en stabil tillgång till läkemedel i Sverige.

    Komplexa leveranskedjor, en orolig omvärld och oväntat hög efterfrågan är bara några av anledningarna till att en medicin plötsligt inte finns tillgänglig. Invecklade utmaningar med många inblandade kräver en bred palett av insatser. I avsnitt ett får vi den forskande läkemedelsbranschens och myndigheternas perspektiv på arbetet med att säkra upp att läkemedel når sjukvården och behövande patienter.

    Más Menos
    42 m
  • 5. Antibiotikaresistens – den tysta pandemin
    Jul 4 2023

    I detta avsnitt bjuder två rutinerade läkare på en inblick i hur antibiotikaresistens påverkar sjukvården. Håkan Hanberger är professor och infektionsläkare. Ylva Sandström är medicinsk rådgivare på Lif och specialist i allmänmedicin. De ger en skrämmande bild av konsekvenserna den dag vi inte längre har några antibiotika som biter på bakterier. Vanliga kirurgiska ingrepp, cancerbehandlingar och andra rutinmässiga medicinska procedurer skulle bli riskfyllda och svåra att genomföra. Och hur påverkar resistensen hos exempelvis vanliga tarmbakterier som E. coli redan idag behandlingen av infektioner?

    De berättar också om hur den skenande resistensutvecklingen kan hejdas: vaccinering, bättre hygien och en mer restriktiv användning av antibiotika är några exempel.

    Medverkande

    Håkan Hanberger, överläkare vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och professor vid Linköpings universitet

    Ylva Sandström, allmänläkare och medicinsk rådgivare på Lif

    Programledare: Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif

    Más Menos
    40 m