Episodios

  • L'empresa al dia #13: fi de curs de l'economia catalana amb Oriol Amat i Carme Poveda
    Jun 27 2024

    L’economia catalana creix amb més força que Espanya i la zona euro. És més, la macroeconomia ens diu que ara mateix estem millor que abans de la covid-19. La fase de recuperació postcovid ha estat ben intensa per a la nostra economia, però ja podem dir que el PIB actual, bé, el del 1r trimestre del 2024, ja supera en un 5,9% el nivell del quart trimestre del 2019, l’últim trimestre abans de l’esclat de la pandèmia.

    Com ha canviat la nostra economia des d’aquell moment? Quins són els sectors que ens han permès recuperar-nos i fer-ho amb més força que els nostres veïns? Podem quedar satisfets amb aquesta fotografia o, realment, hem de mirar l’altra cara de la moneda? I bé, parlem de l’economia… però com estan les nostres empreses? També s’han recuperat?

    Fi de curs de l'economia catalana: de notable, amb la força dels serveis i el repte dels 8 milions

    Avui tanquem la primera temporada de L’empresa al dia. I ho fem, sense estar-nos de res. Amb l’ambició d’explicar-vos com està l’economia i l’empresa catalana i amb dos convidats de luxe, dos convidats molt especials, economistes de renom i col·laboradors de VIA Empresa: l’Oriol Amat i la Carme Poveda.

    També parlarem del Dia de l'Orgull LGTBI i, nosaltres, a més de celebrar-ho hem volgut aprofitar l’ocasió per analitzar molts aspectes relacionats amb el món de l’economia i l’empresa i el col·lectiu LGTBI. Quines són les empreses més gay-friendly? Com viuen el dia a dia a les empreses els treballadors LGTBI? Què és la poderosa Catalunya gay friendly?

    Más Menos
    30 m
  • L'empresa al dia #12: la volta al món de les pimes catalanes i la sobreprotecció parental
    Jun 13 2024

    Naixem, creixem, ens reproduïm i morim. I les empreses també. Malgrat que les seves línies de vida, la seva trajectòria i durabilitat, canvia molt d’unes a altres. Mentre unes es queden en un àmbit territorial ben concret i definit, local, altres s’atreveixen a donar, literalment, la volta al món cada dia. A Catalunya hi ha més de 3.000 empreses que tenen filials a l'estranger. Concretament tenen 8.300 filials. Com ho han fet? Com van donar el salt a l’exterior? Quines lliçons podem aprendre dels grans casos d’èxit catalans? Avui descobrim el cas de Masats i Cafès Novell. I un spoiler: atenció a jugar amb l'emocionalitat, el cara a cara i les converses informals de WhatsApp.

    També parlarem d’un fet molt esperat: la baixada dels tipus d’interès. Veurem si la repercussió serà tan positiva com diuen, de la mà de l'economista Oriol Amat. Pel catedràtic, la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de baixar els tipus d'interès estimularà l'economia europea, però també comporta riscos.

    A més, aquesta setmana també ha succeït un fet d'allò més surrealista: el 26% dels joves va a entrevistes de feina amb els pares. Com pot ser això? Una anàlisi en profunditat de la generació Z (els nascuts a partir del 1997). A més, el 29% dels progenitors entren d'amagat a videotrucades amb els reclutadors. I inclús, molts dels pares es presenten als entrevistadors i, sorprenentment, participen en l'entrevista o responen preguntes d'ells.

    Per què la generació Z és coneguda com la generació de vidre? Tot això i molt més al 12è episodi de L'empresa al dia. I una xifra alarmant, ja que preocupa el descens de la capacitat econòmica d’aquests joves, que es reflecteix també en el seu patrimoni. Des del 2008, el patrimoni dels menors de 35 anys ha passat de 100.000 euros a 20.000, caient un 26% entre el 2020 i el 2022, segons el Banc d’Espanya.

    Al final de l'episodi, Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte de la pròxima setmana. I acabem aquesta setmana, com sempre, amb filosofia de la mà de la politòloga i filòsofa Ariadna Romans.

    L'empresa al dia és el nou pòdcast amb què VIA Empresa enceta una nova etapa. Conduït per Elena Busquets (directora), Gemma Fontseca (cap de redacció) i Carles Flo (director de negoci), oferim cada divendres una breu píndola perquè directius, directives, empresaris o tots aquells professionals vinculats al món de l'empresa i el teixit productiu català portin... L'empresa al dia. Pots escoltar el capítol aquí.

    Más Menos
    25 m
  • L'empresa al dia #11: de les millors empreses per treballar a les "vacances silencioses"
    Jun 6 2024

    Què fa que una empresa sigui atractiva per al treballador? Quins són els factors que impulsen la carrera professional del capital humà i, a més, contribueixen al seu benestar? Atraure i retenir el millor talent és, avui dia, un dels principals objectius de les companyies i, encara més, si tenim en compte les exigències i necessitats de les noves generacions que han entrat i trastocat el mercat laboral: la generació Z. Necessiten… un tracte diferent, especial. I, bé, la resta de generacions també. Ara bé, hi ha unes empreses que ho saben bé, i per això, estan en el pòdium de les millors empreses catalanes on treballar.

    Laboratoris dermatològics, farmacèutiques i supermercats lideren la llista de 'Forbes' en què es valora la retribució, el salari emocional i l'organització

    A més, qui té un paper clau en l’augment de l’engagement és la comunicació interna de les organitzacions, una de les "grans oblidades", però que amb el pas del temps està guanyant protagonisme. I un spoiler, és vital la transparència a una empresa, el reconeixement i el feedback constructiu dels treballadors, sense oblidar l'escolta activa i el pols del moment. I atenció als cafès “sense filtres” i individuals amb els directius, l’última “petita revolució” del departament de recursos humans en les corporacions. Molt interessant el cas de l’Hospital Sant Joan de Déu (amb més de 3.400 treballadors en un centre que no s’atura en cap moment), Affinity Petcare (els reis de les mascotes) i Simon (el curiós cas del trasllat de 300 persones d’una oficina a Barcelona, combinat amb una festa memorable i molta nostàlgia).

    En tot això de l’engagement, però, i de la relació amb el treballador… no podem obviar una realitat: hi ha empreses amb molt bones intencions, que cuiden molt el capital humà, i hi ha treballadors, també, que se n’aprofiten d’aquests avantatges. I avui portem un exemple, una tendència que hem analitzat des de VIA Empresa: les vacances silencioses, la moda millennial que revoluciona (i inquieta) les empreses.

    També parlarem del futur logístic de Catalunya que, no és cap novetat, passa pel Corredor Mediterrani. Les tensions entre les administracions catalana i espanyola i els avanços al projecte del Corredor marquen l'agenda institucional de la primera jornada del Saló Internacional de Logística 2024 (SIL). Estem en el dia de la marmota? El periodista Carlos Rojas, ho va seguir de prop, en una jornada marcada per cites romàntiques i un "t'estimo" entre polítics. I, en aquest capítol, també seguirem el serial del BBVA i el Banc Sabadell. Mentre els accionistes del Sabadell acaben de decidir-se... nosaltres seguim analitzant més fets i més història!

    Al final de l'episodi, el mateix Rojas avança els principals actes a tenir en compte de principis de juny, amb moltes nits empresarials per seguir. I acabem aquesta setmana, com sempre, amb filosofia de la mà de la politòloga i filòsofa Ariadna Romans.

    L'empresa al dia és el nou pòdcast amb què VIA Empresa enceta una nova etapa. Conduït per Elena Busquets (directora), Gemma Fontseca (cap de redacció) i Carles Flo (director de negoci), oferim cada divendres una breu píndola perquè directius, directives, empresaris o tots aquells professionals vinculats al món de l'empresa i el teixit productiu català portin... L'empresa al dia.

    Más Menos
    26 m
  • L'empresa al dia #10: els límits del turisme, l'abandonament escolar i un matí a La Fageda
    May 30 2024

    Arriba el bon temps i, amb ell, els turistes. Ja els veiem passejant per les rambles de Barcelona, a la Costa Brava i, aquesta setmana, al Primavera Sound. El turisme és un sector que configura el 12% del PIB català. És un motor econòmic. En clau negativa? La conciliació entre la massificació i el benestar de la ciutadania no està sent gens fàcil. Manifestacions, "Tourist go home" i també, la veu de molts experts que reclamen una transformació del sector urgent.


    Qui és qui entre els turistes que venen a Catalunya? Es pot evolucionar cap a un turisme de qualitat? Es poden posar límits al turisme? Atenció als coreans i als irlandesos, uns turistes molt demandats pels hotelers catalans per uns "curiosos" motius.


    També ens endinsem en el capital humà, les formacions i l'abandonament escolar. Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya ho abordava a la 39a Reunió del Cercle d'Economia. "Tenim la taxa d'abandonament escolar més alta de la Unió Europea", va assenyalar. I va afegir: "Els resultats escolars en les proves escolars són clarament mediocres, i hi ha molta millora a fer en el sistema educatiu". I també explicarem un matí a La Fageda, un dels exemples paradigmàtics d'empresa social en una comarca única: la Garrotxa.

    Al final de l'episodi, el periodista Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte de principis de juny, amb la pròxima edició del Saló Internacional de Logística (SIL), que comptarà amb 650 empreses participants, un 35% de les quals estrangeres. El certamen se celebrarà del pròxim 5 al 7 de juny al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. I acabem aquesta setmana, com sempre, amb filosofia. Molt necessària per parlar del llegat que queda una vegada ens morim, de la mà de la politòloga i filòsofa Ariadna Romans.


    L'empresa al dia és el nou pòdcast amb què VIA Empresa enceta una nova etapa. Conduït per Elena Busquets (directora), Gemma Fontseca (cap de redacció) i Carles Flo (director de negoci), oferim cada divendres una breu píndola perquè directius, directives, empresaris o tots aquells professionals vinculats al món de l'empresa i el teixit productiu català portin... L'empresa al dia.

    Más Menos
    26 m
  • L'empresa al dia #9: els entrellats del Cercle d'Economia, l'imperi del pòdcast i molt més
    May 23 2024

    Encetem l’últim dia de la 39a Reunió Anual del Cercle d’Economia, una de les trobades més importants per al teixit empresarial català: i no pas perquè sigui multitudinària (com podria ser un Mobile World Congress, o aquests dies Construmat o l’IoT), sinó per la qualitat dels assistents i per la influència que té el Cercle d’Economia, tant en l’esfera empresarial i econòmica, com en l’esfera política. Aquesta setmana, hem gairebé abandonat la redacció, agafat un bon refredat, i i hem vingut al Palau de Congressos de Catalunya per gravar el nostre pòdcast, a les mateixes instal·lacions on l'elit empresarial ha decidit tancar-se durant tres dies per debatre i dialogar i per obrir aquest debat i la mirada, al món i a Europa.


    Entre els passadissos del Palau de Congressos de Catalunya hem tingut, aquests dies al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni, a consellers i conselleres també… i nombrosos exconsellers… I alts directius de companyies de primer nivell, experts, catedràtics… Però bé, no parlarem de qui, sinó del que: del contingut. Què n’extrèiem d’aquestes jornades? Quines idees o reflexions de valor ens podem emportar?


    A més, gravar el pòdcast al Cercle ens ha permès parlar amb Pau Relat, president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona; Maite Barrera, presidenta de Barcelona Global i vocal de la Junta del Cercle; Oriol Alba, secretari general de Cecot; Carmina Ganyet, tresorera del Cercle o, fins i tot, Francesc Fajula, CEO de la Mobile World Capital Barcelona. I, per no acaparar tota l'actualitat econòmica amb el Cercle, aquesta setmana el periodista Carlos Rojas ha publicat una radiografia de la indústria del pòdcast: el 'boom' d'una sintonia que no deixa de créixer. "Fa cinc anys, els usuaris no coneixien la paraula pòdcast o fins i tot es travaven en pronunciar-la. De fet, avui, l'oient virtual ja situa el pòdcast per davant de la ràdio". I atenció a les xifres: Els internautes catalans i espanyols són els que més pòdcasts consumeixen a tot Europa (45%) i la inversió publicitària ja ronda els sis milions d'euros anuals. I descobrim un cas d'èxit català, de la mà d'Abbcast, situada a Barcelona.


    I acabem aquesta setmana, com sempre, amb filosofia. Molt necessària per als nostres temps, i per portar, l’empresa al dia, de la mà de la politòloga i filòsofa Ariadna Romans.

    Más Menos
    22 m
  • L'empresa al dia #8: els relleus professionals, la productivitat i les partides de ping-pong
    May 17 2024
    En el cicle de vida de les empreses, com de les persones, el relleu és un procés inevitable que, si no es fa bé, pot justament minvar el futur de la companyia. I parlem de relleu, però no només generacional en l'empresa familiar, sinó també de relleu d'oficis: tres de cada deu empreses enfrontaran dificultats per substituir els treballadors que es retiren. La periodista Ana M. González ha visitat aquesta setmana l'Escola del Comerç del grup Bon Preu, un cas d'èxit en què l'empresa osonenca està a l'avantguarda de la formació d'experts en productes frescos, com peixaters, carnissers, xarcuters i forners. Durant l'últim any han format a uns 917 participants, en unes instal·lacions que imiten fidelment una botiga real, amb els corresponents obradors i taulells. També hi ha el cas de l'empresa gironina d'autobusos Teisa que van a la conquesta i "crida" dels conductors d'autobusos: allotjament gratuït, més salari i alguns privilegis. La periodista Gemma Fontseca ha parlat amb Àlex Gilabert, director general de Teisa, per abordar la manca de conductors i les propostes atractives que proposen des de la companyia. Per exemple, tractar la problemàtica amb profunditat amb les administracions, les patronals, fomentar la formació (el carnet de conductor d'autobús pot costar entre 3.000 i 5.000 euros), l'accés a l'habitatge i atraure els joves. Seguint la temàtica del relleu, una de les entrevistes més llegides de l'any a VIA Empresa correspon a Isabel Nogueroles, la consellera especialitzada en lideratge, canvi organitzacional i empresa familiar. Quins són els reptes? Evidentment el relleu generacional, però també la professionalització i l'entrada d'externs. Atenció als titulars: "Molts empresaris cedeixen l'empresa als fills com si fos un testament i s'equivoquen" o "s'ha d'educar a un fill i dir-li que el cognom no li dóna autoritat". Diumenge, a les urnes, a Catalunya vam decidir fer un canvi de rumb en la política catalana, i per tant en la nostra economia i dia a dia. Quins són els projectes cabdals que estan en joc en la formulació del nou Govern? L'economista Enric Llarch ho apunta en una anàlisi: projectes que ballen. I la productivitat, és una d'elles, com també l'element central de la 24 reunió del Cercle d'Economia, en què VIA Empresa farà una cobertura exhaustiva. Així ho han explicat a la nota d'opinió d'enguany. També abordem les últimes novetats de la partida de ping-pong entre el BBVA i el Banc Sabadell. Les accions dels dos bancs han arrencat la setmana amb descensos a la borsa espanyola. Mentrestant, hem analitzat qui és qui en el consell d'administració del Banc Sabadell. Quina és la seva relació amb el banc i quines motivacions pot tenir? Atenció al mexicà David Martínez Guzmán, que té molt a dir. Al final de l'episodi, el periodista Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte de finals de maig, entre els quals destaca el protagonisme absolut de la 24a reunió del Cercle d'Economia. La cita tindrà lloc del dimecres 22 de maig al divendres 24 de maig. Finalment, en el vuitè capítol del pòdcast de VIA Empresa, la politòloga i filòsofa Ariadna Romans presenta la seva píndola filosòfica i llança una reflexió als oients: la importància de sortir del nostre cercle i explorar més enllà del que és la nostra xarxa intel·lectual.
    Más Menos
    20 m
  • L'empresa al dia #7: salut digital, l'opa hostil a Banc Sabadell i molt més
    May 9 2024

    Mentre el BBVA i el Banc Sabadell ens tenen a tots expectants amb la partida de ping-pong que estan protagonitzant ambdues entitats bancàries, el teixit empresarial català no s’atura. Aquesta setmana qui ens fa treure pit és el sector del digital health, les empreses de salut digital. Un sector que viu a Catalunya una època de rècords, una època daurada, i no només ho diem nosaltres, ho diuen les xifres. El digital health català ha augmentat el seu volum de negoci un 35% en només un any, el 2023. De moment, s'ha convertit en un “pol d’atracció” de 331 empreses, 600 milions i 4.800 treballadors.

    Respecte al sector bancari, a començaments de setmana vam saber que el Consell d’Administració del Banc Sabadell, rebutjava l’oferta de fusió -o adquisició- per part del BBVA i, tot just abans d’acabar-la, el dijous 9 de maig a primera hora del matí, el BBVA responia, com era d’esperar, anunciant una OPA hostil. Per entendre bé aquests termes, des de L'empresa al dia hem convidat Oriol Amat, economista català, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i col·laborador habitual de VIA Empresa per abordar-ho. Què vol dir exactament una OPA hostil? Què implica aquesta nova oferta? Quin pot ser el desenllaç?

    També saltem al sector energètic, amb una empresa catalana que ha donat molt a parlar també aquests dies i, malauradament, no ha sigut per bons motius. Holaluz ha anunciat pèrdues de 26 milions d'euros el 2023 i es troba en la cerca d’un refinançament de 21 milions. Recordem que fa no res, va aplicar un ERTO que ha deixat sense feina a 200 treballadors, el 30% de la plantilla. Una història que va començar de forma "idíl·lica" el 2010, any en què Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila, estudiants del màster Business Management a l'IESE, tenien un objectiu comú: conquistar el client que "odia les companyies energètiques". I, fins fa poc, ha estat considerat un dels casos d’èxit made in Catalonia. Tots els detalls a L'‘annus horribilis’ d'Holaluz: de l'èxit de tres companys d'estudis a un desenllaç incert.

    Al final de l'episodi, el periodista Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte durant la tercera setmana de maig, entre els quals destaca Victor Kuppers, protagonista de la 24a Nit Empresarial UEA. La cita tindrà lloc el 16 de maig a Santa Margarida de Montbui i comptarà amb una ponència estrella d'un dels conferenciants més sol·licitats. Finalment, en el setè capítol del pòdcast de VIA Empresa, la politòloga i filòsofa Ariadna Romans presenta la seva píndola filosòfica i llança una reflexió als oients: "Jo només sé que no sé res".

    Más Menos
    21 m
  • L'empresa al dia #6: fusió bancària, bombolles sota pressió i... viure en català
    May 2 2024

    Primera setmana de maig en un any en què, atípicament, el treballador no ha sigut el protagonista de la setmana, malgrat el dia festiu i les convocatòries a peu de carrer. Els protagonistes han sigut els bancs i els polítics, però d'aquests últims no en parlem. Aquesta setmana, la possible fusió de BBVA amb el Banc Sabadell ha protagonitzat una setmana en què, si aquesta operació no es trunca, com la de fa quatre anys, tindria conseqüències per a tots els ciutadans i no només per als clients d'aquests bancs. Quines són les principals reaccions? Què significa l'"aposta per Catalunya"? Per què hi ha perill d'oligopoli? I atenció: perilla el lloc de treball de més de 4.000 empleats.

    També parlem de les pluges d'aquesta setmana, que no han estat suficients per regar el sector del cava català. Des de fa quatre anys, la meteorologia és el gran enemic invisible del gremi. L'absència d'aigua està assecant les vinyes catalanes i ha portat a una situació límit a un negoci que fins ara produïa més que mai. Com a conseqüència, una acció extrema com l'ERTO de Freixenet que podria afectar el 80% de la plantilla. I una alerta del CEO de Raventós Codorniu, Sergio Fuster: "Estem davant del major repte mediambiental que ha afrontat aquest sector en l'últim segle i hem d'actuar de manera urgent".

    A més, vam acabar el mes d'abril amb una fita històrica per a la llengua catalana. I no és per cap promesa electoral, dimissions o noves eleccions. I de fet, l'escenari no ha sigut pas Catalunya o Espanya, sinó Andorra. El país dels Pirineus ha aprovat una llei del català històrica que obligarà a tenir un nivell mínim a tots els residents.

    Finalment, el periodista Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte durant la segona setmana de maig. I la politòloga i filòsofa Ariadna Romans presenta la seva píndola filosòfica i llança una reflexió als oients després d'uns dies de "soroll": la importància d'estar connectat amb les necessitats del present.

    L'empresa al dia, és el nou pòdcast amb què VIA Empresa enceta una nova etapa. Conduït per Elena Busquets (directora), Gemma Fontseca (cap de redacció) i Carles Flo (director de negoci), oferim cada divendres una breu píndola perquè directius, directives, empresaris o tots aquells professionals vinculats al món de l'empresa i el teixit productiu català portin... L'empresa al dia. Si et vas perdre el primer capítol, el pots escoltar aquí.

    Más Menos
    20 m