Episodios

  • #5 Wat vraagt AI aan een kindcentrum (PO) - in gesprek met Bram van Mil op Kindcentrum Snijders
    Sep 25 2024

    Dit gesprek vindt plaats op Kindcentrum Snijders. Kindcentrum Snijders is een school voor natuurlijk leren. Jan Jaap Hubeek gaat in gesprek met Bram van Mil die als leerkracht van groep 7/8 technologie een bewuste plek in het onderwijs in zijn klas én op de school bezorgt.

    Bram maakt bewust gebruik van technologie en AI. Bram zet bijvoorbeeld iPads heel bewust in, maar bouwt met de kinderen ook technisch lego die de kinderen zelf leren te programmeren.

    Bram is zich bewust van de voor- en nadelen van technologie en generatieve AI. In dit gesprek gaat Jan Jaap op zoek naar wat deze verantwoordelijkheid van Bram als leerkracht vraagt, hoe dit aansluit bij de onderwijskundige visie van de school én hoe hij zijn collega’s meeneemt in de technologische versnelling. Naast leerkracht is Bram breder met dit vraagstuk bezig, zo doet hij vanuit NOLAI onderzoek naar wat AI in het onderwijs.

    In dit gesprek beginnen we bij wat voor soort onderwijskundige visie de school heeft. Daan gaan we langs hoe technologie (zoals iPads, lego, video en AI) geïntegreerd is in dit onderwijs. Bram neemt je mee hoe hij het schoolteam betrekt in kennis, handelen en visie. Bram vertelt over zijn onderzoek bij NOLAI van de Radboud Universiteit, en waarom je onderwijs te blijven onderzoeken belangrijk is. Ook neemt Bram ons mee langs een aantal mogelijkheden en onwenselijkheden van AI in de school.

    Dit gesprek is er eentje uit de Nivoz Podcastserie over ‘hoe AI het onderwijs uitdaagt’

    Een serie vertragende gesprekken over welke verantwoordelijkheden de snelle ontwikkelingen van generatieve AI aan de leraar en het onderwijs vragen.

    Link naar kindcentrum Snijders: https://kcsnijders.nl/

    Link naar NOLAI: https://www.ru.nl/nolai

    Más Menos
    49 m
  • #4 Kun je met meer data betere besluiten nemen? Wat kan het onderwijs leren van de VAR in voetbal? In gesprek met Luis Duarte
    Sep 22 2024

    In deze aflevering is Luis Duarte te gast. Luis is een ervaren leerkracht, trainer van de opleiding Pedagogisch Tact én scheidsrechter.

    In de wereld van onderwijs en sport staan menselijke interacties centraal. In deze aflevering van de podcastserie AI: het pedagogisch appèl gaan Jan Jaap Hubeek en Rob Kickert in gesprek met Luis over de parallellen tussen lesgeven en het begeleiden van wedstrijden.

    “Luisteren doe je niet alleen met je oren, maar ook met je ogen, je mond en je hart,” zegt Luis in de podcast. Dit benadrukt het belang van de menselijke relatie in zowel het klaslokaal als op het sportveld. Als leerkracht of scheidsrechter is het essentieel om aanwezig te zijn en een verbinding met de mensen om je heen te voelen. Deze verbinding, zo betoogt Duarte, kan nooit volledig door technologie worden vervangen. Toch is er de vraag of technologie, zoals de VAR in het voetbal, behulpzaam kan zijn om de objectiviteit in besluitvorming te vergroten.

    Link Luis Duarte: https://nivoz.nl/nl/gebruikersprofiel/luis-duarte

    Link Pedagogisch Tact: https://nivoz.nl/nl/pedagogische-tact-pt

    Más Menos
    45 m
  • #3 Hoe Robbert van Empel Artificial Intelligence inzet als leraar geschiedenis
    Sep 17 2024

    In deze aflevering is docent én AI-expert Robbert van Empel, docent geschiedenis op het Teylingen College in Noordwijkerhout, te gast. Robbert is bekend van zijn AI-oplossingen voor het onderwijs en specifiek voor in de klas. Robbert tovert met behulp van AI snel (oefen)toetsen, lesvoorbereidingen en samenvattingen in elkaar.

    In het digitale tijdperk worstelen veel leraren met de snelle opkomst van AI en technologie in het onderwijs. Robert is echt een pionier op dit gebied. Robbert gaat echter niet alleen voor makkelijke oplossingen. Robbert wijst op de groeiende verantwoordelijkheid van leraren om AI op verantwoordelijke wijze te gebruiken. Zijn aanpak toont aan dat AI niet alleen een bedreiging is voor traditionele onderwijspraktijken, maar juist een verrijking kan zijn wanneer het correct wordt ingezet.

    In de aflevering verwijst Robbert naar veel AI-mogelijkheden, hieronder vind je de linkjes die hij benoemt:

    • Magic School: https://app.magicschool.ai/
    • websim.ai
    • leonardo.ai
    • artflow.ai
    • https://notebooklm.google/
    • perplexity extensie
    • handleiding automatisch quiz maken
    • claude
    • huggingface.co/chat
    • www.robbertvanempel.nl
    • www.robbertvanempel.nl/prompts (daar kunnen mensen meer gratis onderwijsprompts krijgen die handig zijn)

    Más Menos
    50 m
  • #2 Wat is onze pedagogische verantwoordelijkheid? Joop Berding over de afhankelijkheid van technologie in het onderwijs
    Sep 15 2024

    In deze tweede aflevering over 'hoe AI het onderwijs uitdaagt' is Joop Berding te gast.

    Joop Berding (1954) is schrijver van een groot aantal (pedagogische) boeken en werkte tot oktober 2017 als hogeschooldocent, opleidingsmanager en praktijkonderzoeker op Hogeschool Rotterdam. Joop heeft als (co)auteur en co(redacteur) ruim 25 boeken op zijn naam, alsmede vele artikelen in boeken en tijdschriften. Veel daarvan gaan over de pedagogiek van John Dewey en de pedagogiek van Janusz Korczak. In de afgelopen jaren publiceerde hij ook over Hannah Arendt en Cornelis Verhoeven.

    Een belangrijk thema in dit gesprek is de intergenerationele rol van opvoeding, waarbij de oudere generatie de jongere generatie inleidt in de wereld. Berding benadrukt dat dit proces steeds meer wordt beïnvloed door technologieën die een autonoom karakter hebben, wat kan leiden tot een omkering van de rol van onderwijs. In plaats van dat technologie het onderwijs ondersteunt, lijkt het onderwijs zich steeds meer aan te passen aan de mogelijkheden van technologie.

    Het gesprek gaat verder in op de noodzaak van kritisch nadenken over de rol van technologie in de klas en pleit voor een evenwichtige benadering, waarin niet alleen snelheid en efficiëntie worden nagestreefd, maar ook vertraging en reflectie. Berding wijst op het gevaar van een verplatting van het onderwijs door te veel vertrouwen op technologie en roept op tot een herwaardering van menselijke interactie en pedagogische waarden.

    Meer informatie over Joop Berding is hier te vinden: https://joopberding.com/

    Bronnen uit het gesprek:

    Berding, J. (2018). John Dewey: Ervaring en opvoeding. Klement.

    Berding, J. (2019). Traktaat over het spieken: Over onderwijs, opvoeding en civilisatie. Klement.

    Berding, J. (2020). Hannah Arendt: Vijf opstellen over onderwijs en opvoeding. Klement.

    Berding, J. (2021). Over lezen en schrijven: Cornelis Verhoeven als gids. Klement.

    Meirieu, Philippe. Frankenstein pédagogue: Les dérives de la formation des maîtres. ESF, 1996.

    Rosa, Hartmut. Onbeschikbaarheid. Lemniscaat, 2021.

    Más Menos
    59 m
  • #1 Wat is het AI-vraagstuk? - Een introductie op hoe AI het onderwijs uitdaagt
    Sep 15 2024

    Welkom in de Nivoz Podcast over ‘hoe AI het onderwijs uitdaagt’

    Meesterwerk gaat verder via Stichting Nivoz: AI- het pedagogisch appèl:

    De eerste paar afleveringen worden ook hier gedeeld.

    Een serie vertragende gesprekken over welke verantwoordelijkheden de snelle ontwikkelingen van generatieve AI aan de leraar én het onderwijs vragen.

    In deze aflevering staat de introductie op het vraagstuk over AI centraal. Wij verkennen de hedendaagse vraagstukken die door de snelle opkomst van AI aan het onderwijs gesteld worden.

    Deze podcast is een Stichting NIVOZ productie. Stichting NIVOZ sterkt leraren, schoolopleiders, lerarenopleiders en bestuurders in de uitvoering van hun pedagogische opdracht.

    AI klopt aan de deur van scholen, en in deze serie sterken wij de onderwijsprofessional om na te denken over wat AI vraagt aan de pedagogische verantwoordelijkheid.

    Bronnen:

    Khan, S. (2023). How AI will revolutionize education. Sal Khan Blog. https://www.khanacademy.org

    Khan, S. (2023, May 1). How AI could save (not destroy) education [Video]. TED. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=hJP5GqnTrNo

    Renze op Zondag. (2023, September 3). Aflevering 27 [Televisieaflevering]. In BNNVARA, Renze op Zondag. TVblik. https://tvblik.nl/renze-op-zondag/aflevering-27

    Stichting Nivoz. (z.d.). Gert Biesta en Rob Martens aan een podcast-tafel: Wat staat er op het spel in onderwijs? Geraadpleegd op https://nivoz.nl/nl/gert-biesta-en-rob-martens-aan-een-podcast-tafel-wat-staat-er-op-het-spel-in-onderwijs

    Podcast te beluisteren via: https://nivoz.nl/podcast/?name=biesta_martens.mp3

    Turing, A. M. (1950). Computing machinery and intelligence. Mind, 59(236), 433–460. https://doi.org/10.1093/mind/LIX.236.433

    Más Menos
    27 m
  • #174 Onderzoekend lezen - De Noordwijkse Methode
    May 19 2024

    In deze aflevering is Frum van Egmond te gast.

    Frum is de oprichter van De Noordwijkse School, waarvoor zij tevens De Noordwijkse Methode ontwikkelde. In deze aflevering bevraag ik haar specifiek over onderzoekend lezen.

    Wat is onderzoekend lezen, wat behelst dat, wat levert het op én wat vraagt het?

    Allemaal vragen die eigenlijk over de grote opdracht in het onderwijs gaan.

    Frum’s specialisatie is het ontwerpen van onderwijs, waarbij ze wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen vertaalt naar praktische mogelijkheden in de klas.

    Más Menos
    39 m
  • #173 United4Education - Het verbindingsbetoog
    Mar 17 2024

    In deze aflevering staat het verbindingsbetoog van United4Education centraal.

    Ik spreek hierover twee enthousiaste betrokkenen: Tina van Wouw en Astrid Ottenheym-Vliegen.

    United4Education is een grote groep betrokken onderwijsprofessionals, schoolleiders, onderzoekers, ouders, bestuurders en bovenal de jongeren zelf die de handen ineengeslagen hebben om de fundamentele verandering in gang te zetten die het onderwijs verdient.

    United4Education (U4E) is van mening, dat je alleen het verschil kunt maken voor de jongeren in ons land, door de ontmoeting tussen mensen. Goed onderwijs net als goed beleid start met relatie, het echte leven, de echte verhalen kennen en ervaren van mensen van verschillende kwaliteiten en uitdagingen.

    Onlangs heeft deze groep het verbindingsbetoog aan de formateur aangeboden, en ik ben benieuwd wat er allemaal achter dit betoog zit.

    Meer informatie vind je op: https://united4education.nl/

    Más Menos
    46 m
  • #172 De kracht van de zelfdeterminatie theorie - In gesprek met Rob Martens en Inge Bramsen
    Mar 10 2024

    In deze aflevering spreken Rob Martens en Inge Bramsen over de kracht van de zelfdeterminatie theorie.

    Niet alleen in onderwijs maar ook in de jeugdzorg blijkt dit een passend antwoord op de huidige prestatiedruk.

    Rob Martens is hoogleraar aan de open universiteit en gespecialiseerd in spelen en de motivatieprocessen. Rob Martens schreef oa de boeken 'We moeten spelen' en 'Intrinsieke motivatie'.

    Inge Bramsen is senior onderzoeker verbonden aan Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Vanaf 2013 heeft Inge zich in meerdere opeenvolgende projecten bezig gehouden met de ontwikkeling van Mijn Pad een methode voor het bevorderen van autonomie en participatie van jongeren, waarbij het perspectief van jongeren centraal staat.

    Samen bespreken Rob en Inge de huidige prestatiedruk in de maatschappij en specifiek het onderwijs. Maar beiden zijn ook hoopvol....luister maar.....

    Link naar mijn pad: https://mijnpad.hr.nl/home.html

    Más Menos
    49 m