Episodios

  • Over de brandstof van de toekomst met Jeroen Dierickx
    Oct 20 2020
    We praten met drs. ir. Jeroen Dierickx over methanol, elektriciteit en waterstof als duurzame alternatieve brandstoffen. Wat is hun meerwaarde en voor wie? Waarom schrijven we de klassieke verbrandingsmotor beter niet af? Speelt hernieuwbare energie nog een rol in het verhaal? Ontdek hoe de UGent verantwoordelijk is voor de motoren van de toekomst. Reduce, re-use, recycle. Jeroen bracht een doos oude boeken mee naar de studio die hij redde van de vuilnisbak. Waarom? Ontdek het in deze aflevering.  Wil je meer weten?  Neem een kijkje op de website van de onderzoeksgroep Transport Technology UGent:https://www.ugent.be/ea/eemmecs/en/research/stfes/transport ( https://www.ugent.be/ea/eemmecs/en/research/stfes/transport).  Contacteer Jeroen via Jeroen.Dierickx@ugent.be
    Más Menos
    50 m
  • Over data analyse en visualisatie met Bart Mesuere
    Nov 2 2020
    Buiten de uren brengt dr. Bart Mesuere de coronacijfers in kaart en post ze op Twitter. Met succes! Zowel journalisten als politici maakten er al gebruik van. We praten met Bart over zijn rol als data-analist in multidisciplinaire projecten waar hij mee oplossingen biedt om data te verwerken en te visualiseren. Hoe spot je een misleidende grafiek? Is cijfers interpreteren een vak apart? Hebben we datapolitie nodig?  “Als je de tijd neemt om te kijken, zie je veel”, zei Bart tijdens ons voorbereidend gesprek. Met zijn verrekijker spot hij vogels in de tuin tijdens dode thuiswerkmomenten. Zonder het zelf door te hebben, beschrijft hij een ethiek die hij toepast in zijn werk, maar ook daarbuiten. Gaat de onderzoeker in Bart ooit met verlof? Ontdek het in deze aflevering. Wil je meer weten? Corona grafieken op Twitter: https://twitter.com/BartMesuere?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor (@BartMesuere) Zijn projecten die aan bod kwamen: https://unipept.ugent.be/ (Unipept), https://dodona.ugent.be/ (Dodona), https://vlinder.ugent.be/ (Vlinder)
    Más Menos
    41 m
  • Over drijvende en zwevende schepen met prof. Evert Lataire
    Nov 16 2020
    "Drijft het? Dan zijn we geïnteresseerd!" We praten met prof. dr. ir. Evert Lataire over een niche waarvan hij en zijn collega-onderzoekers aan de top staan met hun kennis. Welke onverwachte uitdagingen hebben schepen als ze door ondiep en beperkt water varen? Wat is foiling en hoe kunnen multimiljonairs haast zwevend zeilen? Hoe kweek je mosselen, oesters en zeewier op zee en haal je zo het maximum uit een windturbinepark?   Evert bracht een blauw-geel wrakstuk mee naar de studio. Vreemdgenoeg staat het te pronken op een sokkel, als ware het een trofee... Zou het kunnen dat dit symbool staat voor falen als onderdeel van de wetenschap? Ontdek het in deze aflevering. Wil je meer weten?  Al het onderzoek van de onderzoeksgroep maritieme techniek: https://maritiem.ugent.be/ (https://maritiem.ugent.be/)  Over onderzoek naar het manouvreren in ondiep water lees je meer op de toegewijde website: http://www.shallowwater.be/ (http://www.shallowwater.be/)  https://www.youtube.com/watch?v=V_n0Zb_sbmk&feature=emb_logo (Seabubbles maakt de Seine in Parijs gevaarlijk).
    Más Menos
    1 h
  • Over vriend en vijand in de film met Lennart Soberon
    Nov 30 2020
    We praten met dr. Lennart Soberon over vijandbeelden in de Amerikaanse actiefilm. Zijn die wel zo onschuldig als je denkt? Hoe overtuigen filmmakers ons er subtiel van dat de vijand door en door slecht is?  Lennart bekeek en analyseerde 180 films. Hij ontdekte onder andere dat de helden meer folteren, executeren en moorden dan alle schurken samen – het doel heiligt de middelen. Hoe komt het dat we toch niet aanvoelen dat de held in de film steeds meer op een schurk lijkt? Welke gevaren kan dat inhouden binnen onze maatschappij?  Lennart bracht een aardappel mee als ode aan de film Les Glaneurs et la Glaneuse (2000). Het helpt verwijzen naar zijn visie op wetenschap als het terugvinden van wat vaak vergeten wordt. Waarom en hoe wil Lennart ons met nieuwe ogen naar films (en daarmee ook naar de wereld) laten kijken? Ontdek het in deze aflevering. Meer weten? Meer informatie over Lennart zijn onderzoek binnen het CIMS: https://www.ugent.be/ps/communicatiewetenschappen/cims/en/team/lennart-soberon.htm (https://www.ugent.be/ps/communicatiewetenschappen/cims/en/team/lennart-soberon.htm) Lennart is medeoprichter van het filminitiatief Kinoautomat. Hij schreef er het volgende artikel over zijn doctoraatsonderzoek: https://kinoautomat.be/2018/08/31/houden-van-te-haten-aantekeningen-over-vijandschap-in-de-amerikaanse-actiefilm/ (Houden van te haten: aantekeningen over vijandschap in de Amerikaanse actiefilm – KINOAUTOMAT) https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/hollywoodagent-moordt-meer-dan-alle-schurken-samen (Hollywoodagent moordt meer dan alle schurken samen | EOS Wetenschap) Trailer van https://www.youtube.com/watch?v=6_vGlBv5gC8 (Les Glaneurs et la Glaneuse) (2000)
    Más Menos
    45 m
  • Over allergische astma met Eline Haspeslagh
    Dec 14 2020
    We praten met dr. Eline Haspeslagh over haar onderzoek naar astma, ontstaan door een huisstofmijtallergie, en hoe die kan worden voorkomen door het inhaleren van mijtenpoep. Maar wat is een allergie eigenlijk? Hoe komt het dat we met z’n allen allergischer worden aan dingen? Wat doet die huisstofmijt dan met ons? Hoe kan huisstofmijtenpoep een allergie voorkomen? Zullen we ooit kunnen spreken van een allergie-vrije wereld? Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, kunnen we maar beter wat vuiler leven blijkbaar. Eline bracht Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen, een science-fiction roman van Michel Faber mee. Waarom? Ontdek het in deze aflevering.  Wil je meer weten? https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/huisstofmijten-wen-er-maar-aan (https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/huisstofmijten-wen-er-maar-aan)
    Más Menos
    36 m
  • Over circulaire eco-nomie met prof. Erik Meers
    Dec 28 2020
    Wat hebben eierdozen, potgrond en tijdschriften met elkaar gemeen? Gras als grondstof! Grass is more: in de toekomst wekken we er duurzame energie mee op en bouwen we er zelfs huizen mee.  Prof. dr. ir. Erik Meers laat ons de voordelen ontdekken van de recuperatie van organische grondstoffen in de circulaire economie. Wat is dat circulaire en in welke mate kunnen we dat bereiken? Hoe kan recuperatie ook de landbouwsector helpen en wat is daarvoor nodig? Om die vraag te beantwoorden, duiken we de mesthoop in.  Erik bracht een pluchen wolfje mee. Hoe is hij als akela van zijn team? Wat kan een universiteit leren van een bedrijf? Ontdek het in deze aflevering.  Wil je meer weten?  Erik Meers is coördinator van het grassificatieproject. Volg de weg van bermgras tot huis hier: https://www.biorefine.eu/projects/grassification# (https://www.biorefine.eu/projects/grassification#) https://nutricycle.vlaanderen/ (https://nutricycle.vlaanderen/) bundelt informatie, initiatieven en projecten rond nutriëntenrecuperatie.
    Más Menos
    41 m
  • Over mRNA vaccins met Heleen Dewitte
    Jan 11 2021
    We praten met dr. Heleen Dewitte over mRNA vaccins, een nieuwe vaccinatie technologie die niet alleen het lichtpunt aan het einde van de tunnel in deze corona crisis is, maar misschien ook wel die aan het einde van kanker. Maar wat is dat nu precies, mRNA? En hoe werkte het in een vaccin? Wat zijn de risico’s? We leggen vandaag de anti-vaxxers het zwijgen op!  ‘Never meet your heroes’, zegt men wel eens, maar Heleen deed het toch en ze heeft er sneeuwkettingen voor schoenen aan overgehouden die ze meenam naar de opname. Waarom? Ontdek het in deze aflevering.  Wil je meer weten?  Contacteer dr. Heleen Dewitte zelf op heleen.ann.dewitte@gmail.com  Onderzoek naar vaccins tegen kanker aan UZ Gent: https://www.uzgent.be/nl/actueel/nieuws/Paginas/uz-gent-test-vaccin-voor-de-behandeling-van-gevorderde-longkanker.aspx (https://www.uzgent.be/nl/actueel/nieuws/Paginas/uz-gent-test-vaccin-voor-de-behandeling-van-gevorderde-longkanker.aspx)
    Más Menos
    46 m
  • Over de Trojaanse oorlog met Tine Scheijnen
    Jan 25 2021
    De ontvoering van een schoon madam, de valstrik met een houten paard en een stad die in vlammen opgaat: Hoe komt het dat de Trojaanse oorlog nog altijd tot de verbeelding spreekt? Wat vonden de middeleeuwers van die rare Grieken? Wat is de link tussen de mythe en de geboorte van Europa? Hoe staat de Hollywoodfilm van 2004 tegenover Homeros? En wat moeten we ervan vinden dat Achilles in de BBC-serie over de Trojaanse oorlog (2018) zwart is? Bedek je allichespezen en ontdek met dr. Tine Scheijnen (UGent, faculteit letteren en wijsbegeerte) de Trojaanse oorlog door de eeuwen heen. Meer weten? Tines onderzoeksportaal vind jehttps://research.flw.ugent.be/en/tine.scheijnen ( hier). Volg de personages van de Trojaanse oorlog op Tines Twitterkanaalhttps://twitter.com/TroyPaedia ( @TroyPaedia). Tine schreef eenhttps://www.novelsaints.ugent.be/news/blog-significance-details-black-achilles-medieval-and-modern ( blog) over ‘black Achilles’. Meer over de afdeling Grieks van de UGent vind jehttps://www.grieks.ugent.be/ ( hier) en ook ophttps://twitter.com/greekugent ( Twitter).  
    Más Menos
    47 m