Episodios

  • Vil Kina endre dagens verdensorden?
    Mar 18 2024
    I Vesten blir Kinas framvekst som økonomisk stormakt ofte framstilt som del av en stor plan gjennomført av en enerådende autokrat, Xi Jinping. Men snarere enn å følge en skjult strategi for verdensherredømme, er Kinas økonomiske utvikling og utenrikspolitikk preget av konkurrerende regioner, maktpoler og økonomiske interesser. I denne månedens podkast drøfter Renaud Lambert, journalist i franske Le Monde diplomatique, Kinas økonomiske og geopolitiske strategi på bakgrunn av artikkelen «Hva Kina vil» fra mars-utgaven.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    30 m
  • Prisen å betale for å være Israels beste venn
    Feb 13 2024

    Mens Biden gir ubetinget støtte til Israels krigføring i Gaza, ønsker flertallet av de demokratiske velgerne, og særlig de unge, våpenhvile og betingelser for den økonomiske og militære støtten. Vil Bidens holdning til Israel svekke sjansene hans i det kommende presidentvalget? I denne månedens podkast diskuterer Eric Alterman de politiske konsekvensene av Bidens Israel-politikk og den anspente atmosfæren på USAs fremste universiteter, hvor en ny mccarthyisme synes å ha fått fotfeste.


    Eric Alterman er professor i engelsk på Brooklyn College (CUNY) og forfatter av We Are Not One: A History of America’s Fight Over Israel (2022). I februarutgaven av Le Monde diplomatique skriver Alterman om hvordan Bidens Israel-politikk splitter de jødiske samfunnene i USA.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    28 m
  • Taiwans historie, Taiwans framtid
    Jan 29 2024

    13. januar vant det taiwanske regjeringspartiet Det demokratiske framskrittspartiet sitt tredje valg på rad. Hva betyr valgseieren for Taiwans stadig mer anspente forhold til Kina og Xi Jinping, som mener at gjenforening med fastlandet er historisk uunngåelig?


    I denne månedens andre podkast analyserer journalisten Alice Hérait, som bor i Tapei, valgresultatet og den politiske utviklingen på Taiwan. I januar-utgaven av Le Monde diplomatique har Hérait skrevet artikkelen «Historien splitter fortsatt Taiwan» om hvordan uenighetene om øyas historie fortsatt former politikken og innbyggernes syn på framtiden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    37 m
  • Tro og hat i Sør-Carolina
    Jan 18 2024

    Primærvalgene i USA er i gang. I denne månedens podkast retter vi søkelys mot valgkampen i Sør-Carolina, delstaten hvor Trump-utfordrer Nikki Haley kommer fra og hvor Bernie Sanders møtte veggen i 2020. I november besøkte den franske journalisten Julien Brygo delstatens baptistkirker, universiteter og partilag. Her loddet han stemningen før primærvalgene, som etter all sannsynlighet vil ende med en reprise av presidentvalget for fire år siden.


    Brygo har skrevet reportasjen «Tro, håp og avsky i Sør-Carolina» i denne månedens utgave av Le Monde diplomatique. I denne podkasten reflekterer han over hva de politiske holdningene i delstaten forteller om resten av landet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    27 m
  • Slutt på konflikten i Nagorno-Karabakh?
    Dec 19 2023
    Da det brøt ut krig mellom Armenia og Aserbajdsjan i 2022, grep Russland inn. I september ga Russland fritt leide for Aserbajdsjan til å gjenerobre enklaven med militærmakt og fordrive den armenske befolkningen der. I denne månedens podkast forklarer Vicken Cheterian hva som har endret seg og hva det betyr for den langvarige konflikten. Cheterian er universitetslektor i internasjonal politikk og historie ved Universitetet i Genève, og har skrevet artikkelen «Armensk isolasjon» i denne månedens utgave av Le Monde diplomatique.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    23 m
  • Vil ukontrollert utbygging gjøre Phnom Penh ulevelig?
    Oct 15 2023

    I denne månedens podkast snakker journalist og Sørøst-Asia-ekspert Christine Chaumeau om forvandlingen av den kambodsjanske hovedstaden de siste tjue årene med stadig nye skyskrapere og inngjerdede boligområder, en forvandling hun skriver om i artikkelen «Kaotisk byutvikling i Phnom Penh» i oktober-nummeret av Le Monde diplomatique.


    Under det langvarige styret til statsminister Hun Sen opplevde Kambodsja en rask økonomisk vekst, samtidig som opposisjonelle ble kneblet og undertrykket. Hvem vil bli vinnerne i Phnom Penh – og i Kambodsja – nå når sønnen hans har tatt over?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    30 m
  • Hva er kuppene i Vest-Afrika et tegn på?
    Oct 3 2023
    Med få års mellomrom har det vært militærkupp i Guinea, Niger og Gabon, samt to i både Burkina Faso og Mali. I denne månedens podkast snakker Anne-Cécile Robert fra den franske redaksjonen av Le Monde diplomatique om hvordan generaler tilbyr en enkel løsning på komplekse problemer. Men, påpeker hun, det blir feil å se denne utviklingen som et avgrenset fenomen. For, som hun skriver i september-utgaven av Le Monde diplomatique, «den økende ustabiliteten i Sahel framstår som en lokal versjon av de geopolitiske omveltningene i verden».

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    22 m
  • Moldova – fanget mellom øst og vest?
    Jun 22 2023
    I denne månedens podkast drøfter den Ukraina-baserte journalisten Glen Johnson sin artikkel «Moldovas vanskelige valg» fra juni-utgaven av Le Monde diplomatique. Den tidligere sovjetrepublikken står overfor valget om å bevare sin grunnlovfestede nøytralitet eller søke sikkerhet under NATO-paraplyen. Moldovas første reaksjon på den russiske invasjonen av Ukraina var ifølge Johnson «helt perfekt», men regjeringen har siden beveget seg i en etnonasjonalistisk retning og blitt stadig mer uforsonlig når det kommer til intern sikkerhet.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    26 m