Episodios

  • Rusya’da Aristokrasinin Çöküşü: Vişne Bahçesi
    Aug 7 2024
    Dev isimlerin sahne aldığı bir edebiyat geçmişine sahiptir Rus edebiyatı. Puşkin, Kemnitser, Dimitriyev, Krylov, Derzhavin, Tolstoy, Dostoyevski, Lermontov, Gorki, Gonçarov, Gogol gibi isimlerin arasında sadeliğin ve basit olanın içinde ihtişam arayan bir de Anton Çehov vardır.

    Çehov, 1860’ta doğar ve 44 yıllık bir ömre sahip olabilir ancak. Rusya’da, 1861’de kölelik düzeni son bulduğunda, henüz bir yaşındadır.
    Más Menos
    38 m
  • Şikago’dan Şili’ye Bir Neoliberal Deneme Hikâyesi: Şili’de Gizlice
    Jul 23 2024
    Şikago Üniversitesi profesörlerinden bir kısım iktisatçı Latin Amerika’dan iktisatçı çıkmadığını düşünmektedirler. Dönem, dünyada soğuk savaş dönemidir ve Latin Amerika’nın kapitalizm dışı bir yönetim düzenine evrilmesi engellenmelidir. Şikago Üniversitesi’nden Milton Friedman ve bir grup öğrencisi Şili’ye bir el atar. 1955 yılında, Şikago Üniversitesi ve Pontificia Universidad Catolica de Chile (kısaca Catolica) arasında bir antlaşma imzalanır ve Şili’de bir ekonomi politikası denemesine girişilir.
    Más Menos
    38 m
  • Tüm Zamanların Çağdaşı Shakespeare
    Jul 8 2024
    Shakespeare'i anlamak zor mu? Aşk, intikam, ihtiras, sahtekârlık, tefecilik, insan ayrımı yapmak, öfke, para hırsı, taht kavgaları, iktidar mücadelesi gibi konulara kafa yormuş bir edebiyatçı tüm zamanların duygularını anlatmıyor mu? Shakespeare, yaşama dair tüm insani duyguları gözler önüne serip, insanoğlunu hırs ve zaaflarıyla, yani tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiği için “çağdaşımız” oldu.
    Más Menos
    49 m
  • Rebetiko: Zor Yaşamların Müziği
    Jun 25 2024
    Zor koşulların insanlarıdırlar. Para azdır, yaşadıkları yerlerde sefalet kol gezmektedir, acılar vardır, ölümler vardır. Hayata bir yerden meydan okumak, isyan etmek gerekir. Mübadele ile de vatanları olarak gördükleri topraklardan da olmuşlardır. Müzikle, dansla bulurlar hayata başkaldırmanın, isyan etmenin yolunu. Bugünkü Yunanistan ve Anadolu iç içe geçer. Cafe Amanlarda, tekedeslerde kafayı bulup şarkılar söylerler, dans ederler. Rebet, mangas ve diğer isimlerle anılırlar. Zor hayatlardan bir müzik doğar: Rebetiko.
    Más Menos
    52 m
  • Edebiyatta ve İktisatta Tembellik
    Jun 12 2024
    Tembellik, bir hak mıdır, yoksa bir tercih midir? Tembellik, hiçbir şey üretmeden yaşamak mıdır, yoksa “nitelikli tembellik” gibi bir kavram ile boş zamanı üreterek geçirme faaliyeti midir?
    Boş zaman bir insan ihtiyacıdır. Çoğumuza monoton gelen çalışma yaşamı bize boş zaman bırakıyor mu? Sanayi kapitalizminin başladığı dönemlerden bu yana nasıl yaşam tarzlarına uyum sağlamaya çalıştı insanlık?
    Yaşadığımız hayatlar ne kadar bize ait, ne kadar başkalarının belirlediği koşullara? Bugün, bir gün çalışmamak için mi çalışıyoruz?
    Soruların hepsi, emek piyasasının çalışma düzenleri ile ile ilgili. Soruların temas ettiği sorunları insanlık geçmişte tartıştı, konuştu ve bu sorunların üzerine kitaplar yazdı. Yasalarla, çalışma koşullarına düzenlemeler getirildi.
    Más Menos
    55 m
  • Bir İktisat Kitabı Olarak Kızıl Veba (Jack London)
    May 27 2024
    1912'de, Jack London "Kızıl Veba" adlı eserini yazar. Bu romanda, 2013 yılında ortaya çıkan hayali bir salgın hastalığı tasvir eder ve bu salgının etkilerini anlatır. Roman, 2073 yılında geçer; yani, 1912'de kurgulanan salgının 60 yıl sonrasını ele alır. Bu uzak gelecekte, insanlık büyük bir yıkımla karşı karşıya kalır ve modern medeniyetin tamamen çöktüğü bir dünya tasvir edilir.Jack London "Kızıl Veba"yı yazdığında, henüz İspanyol Gribi salgını yaşanmamış, iki dünya savaşı henüz gerçekleşmemişti. Dolayısıyla, yazarın bu tür büyük küresel olayları öngörmesi ve bunların toplumsal ve ekonomik etkilerini tasavvur edebilmesi olağanüstü bir öngörü yeteneğini gösterir.
    Más Menos
    38 m
  • Gazze’ye Sanatla Yaklaşmak
    May 13 2024
    Tabii, işte metnin yeniden yazılmış hali:
    14. yüzyılda yaşamış İranlı şair Hafız kimdir? 19. yüzyılda yaşamış Alman şair Goethe kimdir? Batı Doğu Divanı'nı duydunuz mu hiç? Hafız'dan Goethe'ye, Goethe'den Hafız'a, Muhammed İkbal'den Goethe'ye, coğrafyadan coğrafyaya, yüzyıldan yüzyıla uzanan kültürel diyalogları, güzelliğin, sevginin, aşkın sanatsal dalgalanmalarını okudunuz mu hiç?
    Más Menos
    35 m
  • Prof.Dr. Aylin Seçkin ve Sanatın Ekonomisi
    Apr 29 2024
    İnsanın doğasından kaynaklanan bir ihtiyaç mıdır sanat, yoksa sadece belirli kesimlerin sosyal statü ifade etmek amacıyla yarattıkları bir kavram mıdır? Ya da insanın medeniyet kurabilecek noktaya gelmesiyle beraber sanatın anlamı mı değişti?
    Sanat, insanın iletişim aracı olarak mağaralardaki çizimlerden günümüze kadar uzanır. Bu bağlamda sanat, insanın kendini ifade etme biçimi midir??
    Más Menos
    39 m