Episodios

  • Guest 48 : Καλλιόπη Γκούσκου - Γενετική και εξατομικευμένη διατροφή.
    Sep 24 2024

    Γίνεται η γενετική να δώσει λύσεις για την διατροφή αλλά και όχι μόνο σε μια πληθώρα από γνωστές ασθένειες (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, διαβήτης κύησης, καρδειαγγειακά κα). ? Τι σημαίνει εξατομικευμένη διατροφή?

    Γίνεται μια τροφή που κατά γενική ομολογία βοηθάει σε κάποια ασθένεια , να μην είναι καλή για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο η να μην του δίνει ότι δίνει αυτή η τροφή στον γενικό πληθυσμό? Η Καλλιόπη Γκούσκου είναι Επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς και συνιδιοκτήτρια του GENOSOPHY Που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023 ως ο πρώτος τεχνοβλαστός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με στόχο την παροχή ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών γενωμικής ιατρικής και ιατρικής ακριβείας για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

    Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η διεπιστημονική ομάδα της GENOSOPHY έχει αναπτύξει και εφαρμόζει έναν από τους πιο ενημερωμένους γενετικούς ελέγχους για διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα παγκοσμίως. Ο έλεγχος αυτός συνοδεύεται από έναν καινοτόμο αλγόριθμο που μεταφράζει τις γενετικές ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου σε σκορ κινδύνου εκδήλωσης διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων (όπως παχυσαρκία, διαβήτη, διαβήτη κύησης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, κ.ά.). Επιπλέον, η πλατφόρμα της GENOSOPHΥ ενσωματώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που συνδέονται με τα γενετικά σκορ κινδύνου, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις διατροφής, άσκησης, συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων και ιατρικών παρεμβάσεων.

    Έτσι καλύπτει την αυξανόμενη ανάγκη για εξατομικευμένες λύσεις στον τομέα της υγείας, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη και διαχείριση των χρόνιων ασθενειών που έχουν σημαντικό γενετικό υπόβαθρο, αλλά των οποίων η εκδήλωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, διαβήτης κύησης, καρδειαγγειακά κα). Οι τρέχουσες λύσεις συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς, καθώς βασίζονται σε γενικές συστάσεις και στη λογική "one sizefits all", χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές για κάθε άτομο γενετικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

    Μαζί μας η Καλλιόπη Γκούσκου, Επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς και συνιδιοκτήτρια του GENOSOPHY.


    Más Menos
    24 m
  • Guest 47: Κατερέλος Νικόλαος- Ευρωπαϊκή καμπάνια Safe2Eat
    Sep 10 2024
    Ο κ. Νικόλαος Κατερέλος, από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μιλά για την επικοινωνιακή εκστρατεία #Safe2EatEU, η οποία για 3η συνεχόμενη χρονιά ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να πραγματοποιούν τεκμηριωμένες επιλογές τροφίμων. Η εκστρατεία ήταν γνωστή παλιότερα ως #EUChooseSafeFood και τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η #Safe2EatEU έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη και για το πώς μπορούμε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να αγοράζουμε, να καταναλώνουμε και να απολαμβάνουμε καθημερινά με ασφάλεια και υγεία.
    Más Menos
    26 m
  • Guest 46: Έλενα Κούκουνα- Κύκλος ζωής προϊόντων
    Aug 27 2024

    Tι είναι το LCA?Τι λαμβάνεται υπόψην για να κάνεις ένα LCA?Ποιες χώρες ασχολούνται με το LCA?Πόσο σημαντικό είναι για τον καταναλωτή να γίνει ένα LCA στα προϊόντα της κάθε εταιρείας Το LCA είναι μια μελετη που μας βοηθαει να υπολογισουμε το περιβαλλοντικο αντικτυπο προϊόντων και συνθετων αλυσίδων αξίας. Τετοιου τυπου μελετες αφορουν παραγωγους, παρασκευαστες, σουπερ μαρκετ και γενικα ολους τους εμπλεκομενους στον αγροδιατροφικο κλαδο. Το να γνωριζουμε το περιβαλλοντικο αποτυπωμα μας επιτρεπει να θετουμε στοχους μειωσεις και να βελτιωνουμε παραγωγικες διαδικασιες με στοχο τελικα την κλιματικη μεταβαση. Αυτο αυξανομενα απαιτειται απο την ΕΕ, τις διεθνείς αγορές αλλά και από το ενημερωμένο ευρύ κοινό. Η Έλενα Κούκουνα (M.Sc.), είναι σύμβουλος βιωσιμότητας και data analyst με εξειδικευση στον τομεα της αγρο-διατροφης. Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ διαθέτει 9ετή εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση σε μελέτες life cycle assessment, έχοντας εργαστεί για διεθνείς εταιρίες τροφίμων και οργανισμούς. Η Έλενα έχει ζήσει 11 χρονια στην Ολλανδία και πλέον εργάζεται μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας.

    Más Menos
    26 m
  • Guest 45-Παναγιώτης Σκανδάμης : Προστατευτική ατμόσφαιρα στα τρόφιμα και μη θερμικές τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων
    Aug 6 2024

    Με καλεσμένο τον Παναγιώτη Σκανδάμη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστήμίου Αθηνών συζητήσαμε 2 πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

    1.Τι σημαίνει προστατευτική (η τροποποιημένη )ατμόσφαιρα που βλέπουμε πολλές φορές να αναγράφεται στις συσκευασίες τροφίμων. Γιατί αλλάζουμε την σύσταση του αέρα στις συσκευασίες τροφίμων? Τι επιτυγχάνουμε με αυτή την τεχνική?

    2.Μη θερμικές επεξεργασίες τροφίμων. Τι οφέλη έχει ο καταναλωτής από αυτές? Γιατί τις χρησιμοποιεί η βιομηχανία? Πολλές φορές η παστερίωση έχει ενοχοποιηθεί από τους καταναλωτές ως επεξεργασίες που αφαιρούν θρεπτικά συστατικά απο τα τρόφιμα?Ισχύει τελικά αυτό? Τι προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες? Ο Παναγιώτης Σκανδάμης είναι Καθηγητής Υγιεινής Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής διευθυντής του panel Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και τον ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή του στο Podcast.


    Más Menos
    45 m
  • Guest 44 - Νίκος Λιάρος - Τα μυστικά της μπύρας - Αλήθειες και ψέματα
    Jul 9 2024

    Μπύρα Lager η Μπύρα Ale.?

    Μπύρα ξανθιά η σκουρόχρωμη?

    Θολή η διαυγής?

    Παστεριωμένη η απαστερίωτη?

    Σε μπουκάλι η σε κουτί?

    Σε τι θερμοκρασία πρέπει να την πίνω?

    Να βάζω αφρό στο ποτήρι η όχι?

    Πως κατηγοριοποιείται η μπύρα ανάλογα μα τις πρώτες ύλες, ανάλογα με τον τύπο της μαγιάς και ανάλογα με το αλκοόλ, το χρώμα τις θερμίδες?

    Ποια είναι τα βασικά στάδια της παραγωγής της μπύρας?

    Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα επεισόδιο με πολλή γνώση μπύρας.. Έτσι για να την πιούμε με περισσότερη όρεξη στις διακοπές που έρχονται.

    Μαζί μας ο εξαιρετικός Νίκος Λιάρος, ζυθοποιός!!!!


    Más Menos
    47 m
  • Guest 43-Πεξαρά Ανδρεάνα : Μικροβιακή αντοχή και Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης: H προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας»
    Jun 18 2024

    Μα γιατί δεν με πιάνει το αντιβιοτικό?? Κόποτε ήταν πολύ εύκολο. Έπαιρνα αντιβίωση και σε 30 λεπτά ήμουν οκ. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτό τον διάλογο ? Η μικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η AMR εκτιμάται να έχει ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία παγκοσμίως. Οι ανησυχίες επιδεινώνονται από την έλλειψη ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών. Η AMR θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά (ARGs). Τα γονίδια αυτά μεταφέρονται μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, καταδεικνύοντας τη σημασία της προσέγγισης της «Ενιαίας Υγείας», ότι δηλαδή η υγεία του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένη και εξαρτημένη από την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι η τροφική αλυσίδα συνδέει όλους τους οργανισμούς με και στο περιβάλλον, η σχέση μεταξύ των τροφίμων και της AMR αποτελεί ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια (AMRB) ή/και τα ARGs μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο, από την παραγωγή έως την τελική διάθεση στον καταναλωτή. Τα ζώα που παράγουν τρόφιμα θεωρούνται σημαντικές δεξαμενές AMRB, συμπεριλαμβανομένων του ανθεκτικού στην μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), ανθεκτικών στα αντιβιοτικά Campylobacter spp., Enterobacteriaceae που παράγουν εκτεταμένου φάσματος-β λακταμάσες (ESBL), αλλά και ARGs (για παράδειγμα aphA, sul1, sul2, mecA, ampC) που μεταφέρονται από την εκτροφή στο τραπέζι, υπογραμμίζοντας τη σημασία των τροφίμων ζωικής προέλευσης στο ζήτημα της AMR. Επίσης η μόλυνση που σχετίζεται με την κακή υγιεινή, φαίνεται να αποτελεί βασικό παράγοντα για την μετάδοση της AMR κατά την επεξεργασία και τη μεταφορά των τροφίμων. Η σημασία των τεχνολογιών συντήρησης και επεξεργασίας των τροφίμων, παραδοσιακών (π.χ. ζύμωση) ή καινοτόμων (π.χ. μη θερμικές τεχνολογίες), για την AMR στα τρόφιμα βρίσκεται υπό έρευνα. Απαιτούνται παγκόσμιες διεπιστημονικές και ενοποιημένες προσεγγίσεις που βασίζονται στις αρχές της «Ενιαίας Υγείας» για τον περιορισμό της διάδοσης της AMR και την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών. Η AMR βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παγκόσμια υγεία, με τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου για τη χρήση των αντιβιοτικών και για την πρόληψη της διάδοσης των ARGs κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας.


    Más Menos
    33 m
  • Guest 42 : Ερμόλαος Βερβέρης - Νέα (καινοφανή) τρόφιμα- Novel Foods
    Jun 4 2024

    Πριν απο πολλά, πολλά χρόνια η πατάτα ήταν νέο τρόφιμο στην Ευρώπη. Και αν τότε υπήρχε η συγκεκριμένη νομοθεσία, τότε σίγουρα θα ήταν στην λίστα με τα novel foods. Το ίδιο και η ντομάτα. Τώρα όμως έχουμε την έγκριση διαφόρων εντόμων ως νέα τρόφιμα καθώς και πολλών άλλων. Σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο έχουμε μαζί μας τον Ερμόλαο Βερβέρη , Επιστημονικό υπεύθυνο στη Μονάδα Διατροφής και Καινοτομίας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με τον οποίο συζητήσαμε τα παρακάτω θέμα

    * Το διατροφικό σύστημα της ΕΕ

    * Ο ρόλος και η θέση της EFSA στην ΕΕ και παγκοσμίως

    * Νέα τρόφιμα: ορισμός, ταυτότητα και τάσεις

    * Έγκριση νέων τροφίμων στην ΕΕ

    * Το έργο της EFSA στον τομέα των νέων τροφίμων (αξιολόγηση, καθοδήγηση)

    * Παραδοσιακά τρόφιμα

    * Παράδειγμα σπόρων chia (ω ναι και οι σπόροι chia είναι novel food)

    * Ενωσιακός κατάλογος νέων τροφίμων

    * Προστασία δεδομένων και δικαίωμα βιομηχανικής ιδιοκτησίας

    * Αποκλειστικότητα της αγοράς της ΕΕ

    * Έντομα ως νέα τρόφιμα (καθεστώς, αξιολογήσεις της EFSA, παραδείγματα, κοινωνικές πτυχές)

    * Η CBD ως νέο τρόφιμο (κατάσταση, αξιολόγηση της EFSA)

    * Νέες/εναλλακτικές πρωτεΐνες

    * Τρόφιμα προερχόμενα από κυτταρικές καλλιέργειες (κατάσταση, δραστηριότητες ετοιμότητας της EFSA, επιστημονικές αρχές, παγκόσμια κατάσταση)

    * Μελλοντικές προκλήσεις στην ασφάλεια τροφίμων & EFSA

    * Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.

    Καλή μας ακρόαση!!

    Más Menos
    56 m
  • Guest 41: Αργυρώ Κουτσουράδη - Ευρωπαίος Νέος Αγρότης 2023 - Myrovolos Organics - Από την Χίο με αγάπη!
    May 21 2024

    Αργυρώ Κουτσουράδη - Myrovolos Organics

    Γεννημένη το 1992 και με καταγωγή από το Χαλκειός της Χίου στην περιοχή Καμποχώρων. Η Αργυρώ σπούδασε στη Γεωπονική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Υπήρξε φοιτήτρια Erasmus στο Université de lille 2, στη Λιλ της Γαλλίας, πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα των Αρωματικών Φυτών και Βοτάνων.

    Έχοντας αγάπη για την φύση και θέληση για την επιστροφή στο νησί, δημιούργησε το 2015 και σε ηλικία 24 ετών τη Myrovolos Organics. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση , κάθετη Μονάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο Βιολογικών Αρωματικών Φυτών και Βοτάνων.

    Οι δραστηριότητες της έχουν ως αντικείμενο , από την σπορά στην καλλιέργεια και από εκεί στην συγκομιδή με τα χέρια φύλλο – φύλλο. Από την συλλογή στην αποξήρανση με όλη την δραστική ουσία που συγκεντρώνει το φυτικό τμήμα και μετά στη συσκευασία. Το καθένα από τα βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα της Myrovolos Organics αναδύει τα ξεχωριστά Αρώματα Χιακής Γης. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι 15 διαφορετικά Αρωματικά φυτά και αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα δύο τουρσί προιόντα - Κρίταμο και Κάπαρη. Συνδυάζει την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία . Η Myrovolos Organics είναι μια καινοτόμα επιχείρηση για το νησί της Χίου . Έχει συνεργαστεί με πολλά Ερευνητικά Ιδρύματα ώστε να παράγει καινοτόμα προϊόντα . Από το 2018 έχοντας την πιστοποίηση στο τομέα της βιολογικής καλλιέργειας και μεταποίησης μπήκε στις αγορές και τα προϊόντα της βρίσκονται στην Ελλάδα καθώς και σε 7 χώρες της Ευρώπης (Γαλλία , Γερμανία, Ιταλία , Φινλανδία , Ολλανδία , Ρουμανία και Ουγγαρία ) , στις ΗΠΑ και το κρίταμο ταξιδεύει και στο Ντουμπάϊ . Το 2023 σε ηλικία 32 ετών έλαβε συμμετοχή στο Διαγωνισμό της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) όπου έλαβε την διάκριση ως Νέος Αγρότης του 2023 Πανελλαδικά . Έχοντας ένα παιδί 45 ημερών εκπροσώπησε τη Χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο όπου και βραβεύτηκε ως Ευρωπαίος Νέος Αγρότης 2023 για την κατηγορία μου το πιο Ανθεκτικό έργο !

    Μπράβο στην Αργυρώ!

    Ας ακούσουμε την ιστορία της!

    Καλή μας ακρόαση!

    Más Menos
    17 m