Episodios

  • Viitorul e incert, dar fără cultură viitorul nu există!
    Sep 7 2020

    Instituțiile de spectacol se redeschid în curînd. Restricțiile impuse în pandemie înseamnă și reducerea semnificativă a numărului de locuri ce pot fi ocupate în sălile de spectacol sau de cinema. Cum au gîndit oficialitățile mult așteptata redeschidere a spațiilor culturale? Dacă teatrele publice beneficiază de subvenții care le asigură supraviețuirea, teatrele independente se autofinanțează și reducerea numărului de bilete vîndute le poate pune în pericol existența.
    Independenții au lansat un apel în care care cer sprijin financiar:
    „Viitorul e incert, dar fără cultură viitorul nu există!”
    Vorbim cu Liviu Brătescu (secretar de stat, Ministerul Culturii), cu Ioan Maxim (Teatrul Apollo111), și cu Arcadie Rusu (Linotip).
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    28 m
  • La restaurant, în pandemie
    Sep 9 2020

    S-au redeschis restaurantele și cafenelele. Cu reguli sanitare stricte. Și cu restricții. Mergem? Cum restabilim încrederea?
    Pandemia de covid-19 a avut un impact nefast și asupra domeniului HoReCa.
    Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, e optimist: o să ne revenim.
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    24 m
  • Avem nevoie de Poliția animalelor?
    Sep 9 2020

    Zeci de animale sînt maltratate, zilnic, în România. Legea există, dar ea nu descurajează abuzurile. E nevoie de o Poliție a animalelor? Cum ar trebui să funcționeze?
    Invitații noștri sînt medicul veterinar Anca Tomescu, de la organizația Animal Society, și activistul pentru drepturile animalelor Remus Cernea.
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    27 m
  • Florina Ilis: „Literatura, fiind personală și intimă, se universalizează“
    Sep 15 2020

    Florina Ilis a scris în plină pandemie un volum de povestiri care au ca fundal chiar vremurile pe care le trăim. „Pandemia veselă și tristă“ vorbește despre oameni și reacțiile lor în situații neobișnuite, despre relațiile dintre oameni, cu bunele și relele lor, în contexte dramatice. Cartea a apărut la Editura Polirom.
    Ascultați Timpul prezent în literatură cu Adela Greceanu
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    28 m
  • Reguli sanitare la vot
    Sep 15 2020

    Pînă la finalul anului vom avea alegeri locale și alegeri parlamentare. Ce presupune pregătirea secțiilor de vot în plină pandemie? Ce reguli vor trebui să respecte votanții, membrii comisiilor din secții, observatorii?
    Explică Septimius Pârvu de la Expert Forum.
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    25 m
  • Ce se întîmplă în Belarus?
    Sep 15 2020

    Cu Armand Goșu poți să discuți ore în șir despre Rusia și despre spațiul ex-sovietic. Înțelege mizele și știe să le explice pe înțeles. Ți le desface pe toate, ca pe o matrioșka. Am vorbit cu el despre situația din Belarus: cum de s-a menținut Aleksandr Lukașenko la putere atîta timp? Cine îl (mai) susține și cît va mai rezista?
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    28 m
  • Europa, de la fragilitate la vitalitate
    Sep 16 2020

    Europa, de la fragilitate la vitalitate – cam acesta ar fi, rezumat, simplificat, mesajul transmis astăzi de șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a livrat primul discurs despre starea uniunii, la nouă luni de la preluarea mandatului. E, evident, un început de mandat dificil. Pentru că după criza sanitară urmează criza economică – o adevărată provocare pentru Europa. Astăzi, la timpul prezent vorbim despre cum ieșim din acest impas pornind de la planurile anunțate de Ursula von der Leyen.
    Invitata noastră este Ruxandra Ivan, conferențiar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.
    #soteu #ursulavonderleyen #fspub
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    30 m
  • Mai multă cultură cu bani mai puțini?
    Sep 21 2020

    „Less is more” e un slogan bun. E suficient de scurt pentru a deveni memorabil. E paradoxal, deci extra-ordinar. Și inspiră optimism. E și foarte adevărat, cel puțin pentru Ludwig Mies van der Rohe, care a transformat sloganul în doctrină: arhitectura minimalistă chiar e de maxim efect. Dar „less is more” nu e o axiomă. Nu funcționează mereu, în orice situație. Se poate face mai multă cultură cu bani mai puțini? Asta i-am întrebat pe Raluca Iacob și pe Horea Avram.
    Context: sesiunea de finanțare AFCN I/2021.
    Un produs Radio România Cultural.

    Más Menos
    27 m