Episodios

  • Κώστας Γρίβας: Το να δημιουργήσεις ένα «Θόλο» όπως του Ισραήλ στο Αιγαίο είναι πρακτικά αδύνατο!
    Jul 9 2024

    (27/04/2024)
    Φιλοξενούμενος του newshub ειναι ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας.

    Ο κ. Γρίβας αναπτύσσει τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα σε γεωπολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και όσα θα διαμορφωθούν στο μελλον, με γεγονότα όπως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τη διένεξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

    «Η ανάπτυξη προηγμένων βαλλιστικών όπλων τα οποία είδαμε πόσο επικίνδυνα είναι στη διάρκεια της επίθεσης σε βάρος του Ισραήλ, αλλά το έχουμε και σε υποκρατικές δυνάμεις, όπως οι Χούθι που έχουν προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους (...) και εναντι αυτών των όπλων το ελληνικό Ναυτικό, μέχρι να έρθουν οι καινούριες φρεγάτες, δεν έχει κανενός είδους άμυνες. Ολα αυτά υπαρχουν από πολύ παλιά», λέει χαρακτηριστικά.

    Αναφέρεται δε στις προσπάθειες των Τούρκων, που εδώ και πολλά χρόνια αναπτύσσουν όπλα προηγμένων βαλλιστικών δυνατοτήτων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο συσχετισμών δυνάμεων.

    «Οι "Θόλοι" δεν μπορούν να δώσουν 100% ασφάλεια στη προστασία» «Οπως επίσης, το να δημιουργήσεις ένα "Θόλο" αεράμυνας όπως του Ισραήλ, πάνω από το Αιγαιο είναι πρακτικό αδύνατο. Για λόγους κόστους, μεγέθους αλλά και επείδη στη περίπτωση της Ελλάδας, ο "αντίπαλος" είναι ακριβώς δίπλα. Αρα ο στόχος θα πρέπει να είναι η δυναμική ενισχυση, των ήδη υπαρχοντων συστημάτων αεράμυνας... Χρειάζονται συνθετικές αναγνώσεις, προσαρμοσμένες στα επιχειρησιακά, γεωγραφικά, οικονομικά δεδομένα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Δηλαδή ένα Ελληνικό Αμυντικό Δόγμα»

    https://www.newshub.gr
    Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
    στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
    στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
    στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr

    Είμαστε:
    στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    twitter: https://twitter.com/NewshubG
    instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/

    Más Menos
    28 m
  • Π. Ήφαιστος στο newshub.gr: Οι ΗΠΑ με τους "ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς" τα έκαναν "σαλάτα"
    Jul 9 2024

    O Δρ Παναγιώτης Ήφαιστος Ομ Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Παν/μιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς και πολυγραφότατος συγγραφέας φιλοξενείται στο newshub.

    Αφορμή για τη σημερινή παρουσία του κ. Ήφαιστου στο newshub.gr είναι η ανάλυση του για το πως διαμορφώνεται η γεωπολιτική σκακιέρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και το πολεμικό κλίμα του με το Ιράν που ανέβασε σε επικίνδυνο βαθμό την ένταση.

    «Το Ισραηλινό ζήτημα, η θέση και ο ρόλος του Ιράν, της Τουρκίας, αλλά και κάθε άλλο περιφερειακό ζήτημα, εντάσσονται μέσα στη μεγάλη ψυχροπολεμική εικόνα (...). Μετά τον ψυχρό πόλεμο ζητούμενο ήταν το κατά πόσο οι Μεγάλες Δυνάμεις θα κινηθούν στα πλαίσια του στρατιωτικού και ορθολογικού προσανατολισμού.

    Αυτό που είχαμε όμως αντ αυτού, είναι ότι η πιο ισχυρή δυτική Δύναμη επιδόθηκε σε αυτό που τότε ονομάσει ανθρωπιστικους βομβαριδσμούς και μάλιστα με τρόπο που στη στρατηγική θεωρία είναι γνωστός ως υπερεπέκταση. Τα έκαναν όμως "σαλάτα", σημειώνει ο κ. Ηφαιστος.

    https://www.newshub.gr
    Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
    στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
    στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
    στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr

    Είμαστε:
    στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    twitter: https://twitter.com/NewshubG
    instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/

    Más Menos
    31 m
  • Άγγελος Συρίγος: Μία περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενέχει το σπέρμα παγκοσμίου πολέμου!
    Jul 9 2024
    (22/4/2024)Καλεσμένος του newshub.gr ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και Βουλευτής, Αγγελος Συρίγος, ο οποίος αναλύει τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν…Για τον κ. Συρίγο, το κρίσιμο για την επόμενη φάση θα είναι η στάση του Ισραήλ . Αυτό γιατί είναι φανερό, ότι το Ιράν προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο επιρροής σε Σύρια Ιράκ, Νότιο Λίβανο και Λωρίδα της Γάζας και κυρίως δεν θέλει με τίποτα σε αυτή τη φάση να θέσει σε κίνδυνο το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η αντίδραση του, με την 5ωρη επίθεση, ήταν καθαρά για να κρατήσει την αξιοπιστία του ως ισχυρός παίχτης. Η αντίστοιχη αντίδραση του Ισραήλ ήταν πρωτοφανής για όσα μας έχει συνηθίσει αφού ήταν πολύ μετρημένη και χαμηλής έντασης και αυτό δημιουργεί σειρά ερωτηματικών. Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν, χωρίς μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα.Μία λεπτομέρεια που λίγοι έχουν δώσει σημασία είναι ότι στην 5ωρη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πήραν μέρος 16 κράτη! Και από τα δύο μέρη. Αυτό μας δίνει την έκταση που μπορεί να έχει μία τέτοια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία ενέχει το σπέρμα παγκοσμίου πολέμου! Όσο αφορά τη Λωρίδα της Γάζας είναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτή η τραγική κατάσταση, αντικειμενικά, είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και όλοι πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική. Διαφορετικά, τα παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώνονται σήμερα, θα είναι οι αυριανοί μαχητές της κάθε Χαμάς! Οι αμερικανοί για την ώρα βρίσκονται στη περιοχή κυρίως για να μην ξεφύγει η κατάσταση σε μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή σύγκρουση. Σαφώς συντάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ αλλά είναι σαφές ότι βλέπουν το αδιέξοδο της κατάστασης και αναζητούν λύση.Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι για το μεν Ιράν η σύγκρουση κόστισε 80 εκατ. δολάρια έναντι 1,32δις που ήταν το κόστος για το Ισραήλ! Είδαμε ότι για τα drone των 25000 δολαρίων εξαπολύονται πύραυλοι κόστους εκατομμυρίων , με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ανισορροπία και να κάνει τον πόλεμο οικονομικά ασύμφορο (τουλάχιστον για την αμυνόμενη πλευρά). Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά λόγω των απειλών που δεχόμαστε από την Τουρκία…Η Τουρκία, με αφορμή τα Θαλάσσια Πάρκα, που θέλει η Ελλάδα να δημιουργήσει, προσπαθεί να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών . Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Τουρκία με την Συνθήκη της Λωζάνης περιήλθαν όλα τα νησιά, που βρίσκονται μέχρι εντός 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές, συν την Ίμβρο και την Τένεδο (που αναφέρονται ονομαστικά, αφού απέχουν πάνω από 3 μίλια από τις ακτές). Όλα τα άλλα νησιά, απλά δεν ανήκουν στην Τουρκία! Άρα τα τουρκικά επιχειρήματα είναι ...
    Más Menos
    21 m
  • Γιώργος Καραμπελιάς: Μέρος 2ο, Αρχαία Ελλάδα: Η φυλετική - πολεοκρατική περίοδος και οι Μακεδόνες
    Jun 21 2024
    Για μια ακόμη Κυριακή, επανέρχεται ο Γιώργος Καραμπελιάς με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην ελληνική Ιστορία.Ενα αφιέρωμα και μια νέα σειρά ιστορικών αφηγήσεων, βασισμένο στο βιβλίο του «25 μαθήματα για την ελληνική ιστορία»....Η ταυτότητα του ελληνικού έθνους, κατά την αρχαιότητα, ήταν φυλετική και «πολεοκρατική». Δηλαδή, ενώ οι Έλληνες, έχουν συνείδηση της κοινότητάς τους, που γίνεται πιο έντονη κατά τη διάρκεια των εξωτερικών πολέμων, από τον Τρωικό έως τους Περσικούς Πολέμους, ταυτόχρονα η πολιτειακή τους οργάνωση χαρακτηρίζεται από τη φυλετικότητα και τον πατριωτισμό της «πόλης-κράτους», που συναρθρώνεται με την ευρύτερη εθνική τους συνείδηση.Στην αρχαία Αθήνα, οι μέτοικοι δεν γίνονται δεκτοί ως πολίτες με πλήρη δικαιώματα, τα οποία απολαμβάνουν μόνο όσοι κατάγονται από τις αρχέγονες φυλές του ελληνικού άστεως. Στην Σπάρτη, πολιτειότητα απολαμβάνουν μόνο οι Λακεδαιμόνιοι και όχι οι Μεσσήνιοι.Αναφέρονται, ίσως καθ’ υπερβολήν, περίπου επτακόσιες διαφορετικές ελληνικές κρατικές οντότητες σε όλη τη Μεσόγειο. Για τους αρχαίους Έλληνες, σύμφωνα με τον κλασικό πλέον ορισμό του Ηροδότου (~484 π.Χ.–425 π.Χ./410 π.Χ.), «…αὖτις δὲ τὸ ῾Ελληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα» (Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Βιβλίον 8ον Ουρανία, 8.144.3). Είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά της εθνικής ταυτότητας για τον Ηρόδοτο, φυλετική, γλωσσική, θρησκευτική και πολιτισμική ενότητα και όχι πολιτειακή – δηλαδή το έθνος ως κράτος δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό του Ηροδότου και των αρχαίων Ελλήνων.Εντούτοις, η εθνική ενότητα ήταν δεδομένη, ιδιαίτερα στις πολεμικές συγκρούσεις με τους αλλοεθνείς. Γράφει και πάλι ο Ηρόδοτος για τη μάχη των Θερμοπυλών: «οἱ δὲ Ἕλληνες κατὰ τάξις τε καὶ κατὰ ἔθνεα κεκοσμημένοι ἦσαν» («Ηροδότου ιστορίαι», 7.212.2 ). «Οι Έλληνες όμως ήταν παραταγμένοι κανονικά, το κάθε τάγμα κι η κάθε φυλή στη γραμμή της»....Οι Μακεδόνες και η ελληνική τους συνείδησηΚαι όμως, επί τη βάσει της πολιτειακής κατάτμησης των αρχαίων Ελλήνων, ορισμένοι αμφισβητούν το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες αποτελούσαν ένα έθνος, παρεμπιπτόντως, δε, αμφισβητούν και την ελληνικότητα των Μακεδόνων, υποστηρίζοντας, ρητά ή υπόρρητα, ότι αποτελούσαν ένα φύλο το οποίο δεν είχε σχέση με την ελληνικότητα. Όμως, ας καταφύγουμε και πάλι σε δύο χωρία του Ηρόδοτου.Η ελληνική συνείδηση και η ταύτισή της με το ιδεώδες της ελευθερίας είναι τόσο ισχυρή στον Αλέξανδρο Α΄, ώστε, με κίνδυνο της ζωής του, παρότι υποταγμένος στους Μήδους, σπεύδει να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στο ελληνικό στράτευμα και να καταδείξει έτσι και τη δική του ακραιφνή ελληνικότητα. Η έννοια της ελληνικής ταυτότητας δεν ταυτίζεται με κρατική οντότητα. Δεν έχουμε ένα ενιαίο κράτος στους Έλληνες, ταυτόχρονα ...
    Más Menos
    11 m
  • Γιώργος Καραμπελιάς, «25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας» Μέρος 1ο: Τα τρία στάδια του Ελληνισμού
    Jun 1 2024
    Σε ένα νέο αφιέρωμα και μια νέα σειρά ιστορικών αφηγήσεων, βασισμένο στο βιβλίο του «25 μαθήματα για την ελληνική ιστορία», ο Γιώργος Καραμπελιάς επιμένει αφ’ ενός στην απαραίτητη ιστορική περιοδολόγηση –τις τρεις ιστορικές φάσεις της ιστορίας του ελληνικού έθνους και τη διάκριση των περιόδων της ιστορίας του νεώτερου ελληνισμού από το 1204 μέχρι σήμερα– ενώ εγκύπτουν λεπτομερέστερα στα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. Τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, άλλωστε, συνιστούν εν πολλοίς την εξέλιξη παλαιότερων τάσεων και τον καμβά πάνω στον οποίο εγγράφεται η ίδια η παρούσα πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα.Η επιχείρηση της απόρριψης της συνέχειας, και κατά συνέπεια της ίδιας της ύπαρξης, του ελληνικού έθνους από τους αποδομητές ιστορικούς και διανοουμένους, χρησιμοποιεί το γεγονός ότι το ελληνικό έθνος δεν συγκροτεί μια ενιαία κρατική υπόσταση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Άλλωστε, η ελληνική ιστορία, σε αντίθεση με την κινεζική, παρουσιάζει πολλές ασυνέχειες και θεσμικές-πολιτειακές ανατροπές, εξαιτίας και της ριζικά διαφορετικής γεωγραφικής θέσης των Ελλήνων. Συναφώς, ενώ, πριν από ελάχιστα χρόνια, η αναφορά στους Έλληνες ως Ρωμαίους ή Ρωμιούς εθεωρείτο αυτονόητη, και λέξεις όπως η «ρωμιοσύνη» εξέφραζαν την ελληνικότητα, τα τελευταία χρόνια, μέσα στα πλαίσια της αποδόμησης της ελληνικής ταυτότητας, προωθείται μια αστήρικτη καινοφανής αντίληψη, ότι δηλαδή οι «Ρωμιοί» δεν είναι Έλληνες, διότι αυτοί εξαφανίστηκαν από το ιστορικό προσκήνιο μετά το 146 π.Χ. και την οριστική κατάληψη της Ελλάδας από τους Λατίνους-Ρωμαίους. Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που συνέχιζε να αποκαλείται «ρωμαϊκή», δεν διατηρεί πλέον οργανική σχέση με τους Έλληνες, παρότι οι Βυζαντινοί μιλούσαν ελληνικά και μελετούσαν τους αρχαίους Έλληνες. Καθώς η Κωνσταντινούπολη αποσπά την πρωτοκαθεδρία από τη Ρώμη, οι Έλληνες εγκολπώνονται τη ρωμαϊκότητα, ενώ η επωνυμία Έλληνας ταυτίζεται συχνά με τον «εθνικό», δηλαδή τον ειδωλολάτρη. Όσο για τους νεώτερους ¨Έλληνες, αυτοί αποτελούν ένα «νεαρό έθνος» που συγκροτήθηκε από διάφορους λαούς και εθνοτικές ομάδες και δεν διατηρεί καμιά ουσιαστική συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα, για πολλούς, ούτε καν οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, και θα το διατυμπάνιζαν πολύ πιο υψηλόφωνα, εάν δεν φοβόντουσαν ότι θα ταυτίζονταν ανοιχτά με τους Σλαβομακεδόνες.Όμως κατασκευάζουν ένα φανταστικό σχήμα, διότι η συνέχεια του ελληνισμού δεν αποτελεί μια γραμμική πορεία χωρίς τομές και ρήξεις, αλλά μία εξέλιξη με αναβαθμούς, μεταλλαγές και μετατοπίσεις, οι οποίες, ενώ δεν αναιρούν την πραγματικότητα της συνέχειας, ωστόσο την ιστορικοποιούν και τη σχετικοποιούν. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν τις προφανείς ...
    Más Menos
    9 m
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: Με την δημοκρατική ψήφο οι πολίτες ανατρέπουν τον συντηρητισμό και την ακροδεξιά
    Jun 1 2024

    (13/04/2024)
    Στην Ευρώπη δυστυχώς κυριαρχεί ο συντηρητισμός και οι ακροδεξιές αντιλήψεις μια επικίνδυνη εξέλιξη που «αγγίζει» και τους νέους ανθρώπους, και αυτό θα πρέπει να ανατραπεί στις προσεχείς Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτό αναφέρει στο newshub.gr η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Όλγα Μαρκογιαννάκη η οποία έλκει την καταγωγή της από το Ηράκλειο και το Λασίθι.

    Η κα. Μαρκογιαννάκη, μεταξύ άλλων, Διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που περιόδευσε στη Κρήτη πριν από λίγες ημέρες και θα επαναλάβει σύντομα, αναφέρει ότι, οι νέοι στην Ευρώπη πρέπει να ξαναπρωταγωνιστήσουν πολιτικά και αυτό θα γίνει ουσιαστικά με την κοινωνικοοικονομική τους στήριξη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα προκειμένου να ανακοπεί η συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων μας, και σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις και λύσεις.

    Πρέπει όλοι να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές γιατί η αποχή ενισχύει την ακροδεξιά και αποδυναμώνονται οι πολιτικές της αλληλέγγυας Ευρώπης.

    https://www.newshub.gr
    Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
    στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
    στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
    στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr

    Είμαστε:
    στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    twitter: https://twitter.com/NewshubG
    instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/

    Más Menos
    16 m
  • Κώστας Λαπαβίτσας: Ο ηγεμονικός ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων πηγάζει από οικονομικές διαφορές!
    May 14 2024
    Καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr είναι ο Κώστας Λαπαβίτσας, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο τμήμα Ανατολικών Σπουδών, ο οποίος αναλύει το τελευταίο του άρθρο, με τίτλο: «Ηγεμονικός ανταγωνισμός Μεγάλων Δυνάμεων».Οπως λέει χαρακτηριστικα ο κ. Λαπαβίτσας σκιαγραφώντας την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο: «Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανών στρατιωτικών εντάσεων που απειλούν με έκρηξη παγκοσμίου πολέμου. Από το 2022 δύο περίπου ίσες στρατιωτικές δυνάμεις – η Ρωσία και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, με εντολοδόχο το Κίεβο- έχουν εμπλακεί σε πόλεμο, καταστρέφοντας την Ουκρανία και προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου εδώ και μήνες, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει Παλαιστίνιους στη Γάζα με τη βοήθεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Και οι εντάσεις μεταξύ δύο άλλων περίπου ίσων στρατιωτικών δυνάμεων – των ΗΠΑ και της Κίνας – έχουν κλιμακωθεί σε τεράστιο βαθμό, εγείροντας την προοπτική ένοπλης σύγκρουσης στη Νότια Σινική Θάλασσα».Οπως επισημαίνει ο κ. Λαπαβίτσας μιλώντας και για τις ΗΠΑ, αυτές «εξακολουθούν να είναι η κυρίαρχη δύναμη, η Κίνα είναι η ανερχόμενη οικονομική δύναμη και η Ρωσία είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, με πολύ ισχυρότερη οικονομία από ό,τι φανταζόταν η Δύση. Αυτές οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις ανταγωνίζονται για την ηγεμονία και μπαίνουν σταδιακά σε έναν μακάβριο χορό πολέμου. Είναι βέβαιο ότι τα παγκόσμια πράγματα δεν παρουσίαζαν τέτοια εικόνα τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε την αλλαγή;Ένας τρόπος είναι να στηριχθούμε στην επικρατούσα φιλελεύθερη ιδεολογία, όπως προκύπτει για παράδειγμα από το έργο του Robert Keohane. Οι ΗΠΑ είναι φάρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και άξονας μιας διεθνούς θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών που αποκλείει την απροκάλυπτη ηγεμονική κυριαρχία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαμάχη με αυταρχικές δικτατορίες στην Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες απειλούν τη διεθνή ισορροπία. Όλοι όσοι πιστεύουν στα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες πρέπει να ταχθούν στο πλευρό τους ....«Οι Μεγάλες Δυνάμεις επιδιώκουν αναπόφευκτα την ηγεμονία και αυτό που έχει σημασία είναι η συσχέτιση των υλικών παραγόντων, όπως ο πληθυσμός, η οικονομική παραγωγή και στρατιωτική δύναμη. Οι ΗΠΑ υποτίμησαν δραματικά τη Ρωσία πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να την υπονομεύσουν μέσω ενός στρατιωτικού ενδιάμεσου φορέα σε συνδυασμό με εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις. Η ηγεμονική δύναμη ενήργησε ανόητα και θα πληρώσει το τίμημα», λέει μεταξύ άλλων.Το κρίσιμο όμως είναι ότι οι συγκρούσεις που παρακολουθούμε παγκόσμια, συνδέονται με τη δομή και τους στόχους του παγκόσμιου κεφαλαίου«Η κοινή ρίζα των πραγμάτων αυτών είναι η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και ...
    Más Menos
    29 m
  • Γιώργος Ατσαλάκης: Η Γαλλία αντιμέτωπη με προκλήσεις που ενισχύονται από τις ενέργειες της Ρωσίας
    May 13 2024

    Φιλοξενούμενος στο newshub είναι ο κ Γιώργος Ατσαλάκης, οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο εργαστήριο Ανάλυσης δεδομένων πρόβλεψης. Ο κ. Ατσαλάκης, κάνει μια ιστορική αναδρομή και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Γαλλία αντιδρά εναντίον της Ρωσίας.

    Οπως εξηγεί η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις που απειλούν την πολυετή ευημερία της, προκλήσεις που ενισχύονται από τις τρέχουσες ενέργειες της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην περιοχή του Σαχέλ είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής, δεδομένου ότι συνδέονται άμεσα με τη γεωγραφία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και με τους γεωπολιτικούς στόχους και τις φιλοδοξίες της Ρωσίας.

    Και όπως τονιζει και στο σχετικό του άρθρο ο κ. Ατσαλάκης αυτές οι παράμετροι διαμορφώνουν ένα πολυδιάστατο τοπίο στο οποίο η Γαλλία και οι σύμμαχοί της πρέπει να εργαστούν με στρατηγική σκέψη και διπλωματία για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη. Η Γαλλία είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα να στηρίξουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

    https://www.newshub.gr
    Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
    στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
    στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
    στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr

    Είμαστε:
    στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
    facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
    twitter: https://twitter.com/NewshubG
    instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/

    Más Menos
    18 m