Lyden af Videnskab  By  cover art

Lyden af Videnskab

By: Lyden af Videnskab
  • Summary

  • En podcast der tager dig med på en lydrejse ind i videnskabens verden. Hvert afsnit dykker ned i ét emne indenfor natur- eller sundhedsvidenskab. Lyden af Videnskab er støttet af Novo Nordisk Fonden
    Show more Show less
Episodes
  • 24: Planternes Hemmelige Liv
    Jan 30 2023
    Planter kommunikerer med elektriske signaler og bevæger sig i en helt anden tid.

    Planter adskiller sig fra dyr, bl.a. ved at de laver deres egen mad af lys, vand og kuldioxid og ved at være rodfæstede, men det gør dem ikke til en mindre avanceret livsform. -Tværtimod. 
    Det kræver nemlig rigtig meget at leve et liv som plante, og måske er det derfor de har dobbelt så mange gener som mennesker. 
    Derudover kan planter meget mere end det ser ud til fra vores perspektiv. 
    Selvom deres nervesystem ikke ser ud som vores, så fungere det ret meget lige sådan, og de kan både kommunikere og bevæge sig. 

    I denne episode af Lyden af Videnskab skal vi møde Michael Broberg Palmgren, der er professor i plantefysiologi. Han vil åbne planternes verden op og vise hvor avanceret en livsform de er.

    Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden

    Medvirkende forsker:  Michael Broberg Palmgren, Professor i plantefysiologi. Institut for Plante og Miljøvidenskab, Københavns Universitets
    Plantemusikere: Bo Thorning og Anders Børup

    Journalist, tilrettelægger og producer; Sofie Hjorth 
    Musik; Hjalte Bested Hjorth
    Hjemmeside og grafisk design: Sara Laub


    Show more Show less
    40 mins
  • 23: Hvad sker der med P-pillen til mænd?
    Jan 16 2023
    P-pillen til kvinder kom frem i 1960érne og har haft en kæmpe stor betydning for kvindefrigørelsen. Den gjorde det muligt for millioner af kvinder at kontrollere, hvornår de ville have børn, og de fik derfor mulighed for at tage uddannelser, få rigtige job og tjene deres egne penge. 
    De positive effekter præventionsmidler har haft for både kvinder og mænd, for den seksuelle frigørelse og for ligestilling er enorme og kan ikke understreges nok, men kvinders brug er hormonelle præventionsmidler har også en pris, hvor mange oplever bivirkninger. Nogle af dem er ret tydelige som vægtøgning eller uønsket hårvækst, mens andre er mindre synlige og er ikke så let forbundet med brugen af prævention. 
    I løbet af de sidste par år er der kommet ny forskning, der indikerer nogle alvorlige psykiske bivirkninger, pga de hormonelle forandringer i hjernen, den hormonelle prævention kan forårsage.

    Kvalitets prævention til både kvinder og mænd er et vigtigt led i ligestillingen, for at mænd og kvinder kan deles om ansvaret og have samme muligheder for undgå uønskede graviditeter.   

    Hvor der i dag findes en række forskellige præventionsmidler til kvinder, er der stadig kun de gode gamle metoder til mænd, kondom og sterilisering.

    Anders Aagaard Rehfeld er læge og forsker på Rigshospitalet i ikke-hormonel prævention til både mænd og kvinder, og denne episode foregår i selskab med ham. 
    Han forskede egentlig i, hvordan sæd påvirkes af miljøfremmede stoffer og fandt ved et tilfælde et stof, der kan gøre sædcæller sterile og som han forsøger at udvikle til et præventionsmiddel, der kan tages “on-demand”. Det vil sige, når man ønsker at have sex. Det vil kunne bruges af både mænd og kvinder og er ikke hormonbaseret.
    Det lyder næsten for godt til at være sandt. Hør hvordan det fungerer, hvor lang vej der er igen og hvorfor det er så svært at udvikle præventionsmidler.

    Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden

    Medvirkende; Anders Aagaard Rehfeld, læge og sædcelleforsker på Rigshospitalet.
    Journalist, tilrettelægger og producer; Sofie Hjorth 
    Musik; Hjalte Bested Hjorth
    Hjemmeside og Grafisk design: Sara Laub


    Show more Show less
    37 mins
  • 22: Hvordan ser viden ud i hjernen?
    Jan 2 2023
    Det er utroligt så store forestillinger og mange tanker vores hjerner kan indeholde. Menneskehjernen er en grå klump, der vejer ca. 1 kilo og den har gjort os i stand til at manipulere med evolutionen og flyve ud i rummet. 

    Én menneskehjerne indeholder så meget information, at en digital kortlægning af den vil bruge ligeså meget data som hele verden bruger på et år. Alligevel har en flok forskere kortlagt et meget lille stykke menneskehjerne, og bare dét lille stykke rummer utrolig stor viden om, hvordan hjernen fungere. Målet er at blive klogere på, hvordan viden og minder fysisk lagres i hjernen.

    I denne episode af Lyden videnskab skal vi med neurobiolog superstjernen, Jeff Lichtman, på en guidet tur ind i hjernen, for at lede efter spor af læring og minder i et et miljø, der er så tætpakket af forbindelser, at det tager flere år at gå gennem blot et par millimeter.
    Han vil fortælle os om, hvordan en hjerne ændrer sig gennem livet, og hvad det er, der gør den menneskehjernen helt speciel.

    Episoden er lavet i samarbejde med Science and Cocktails

    Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden

    Medvirkende; Jeff W. Lichtman, Professor i Neurobiologi, Harvard University

    Journalist, tilrettelægger og producer; Sofie Hjorth 
    Musik; Hjalte Bested Hjorth
    Hjemmeside og Grafisk design: Sara Laub 


    Show more Show less
    38 mins

What listeners say about Lyden af Videnskab

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.