Ga Toch Gamen  By  cover art

Ga Toch Gamen

By: Ga Toch Gamen
  • Summary

  • Ga Toch Gamen is de eerlijke podcast die ondanks alle stigma's oog houdt voor de positieve kanten van het spelen van games, maar ook kritisch kijkt naar de negatieve invloed die games uitoefenen. Danielle Pascal Verzijl, psychosociaal therapeut en Nils Vermeire, gezinscoach en gamer gaan met elkaar en bijzondere gasten in gesprek over de voordelen, de vooroordelen en de risico's. Daan en Nils schuwen geen onderwerp in Ga Toch Gamen, zij bespreken alles en houden een open blik naar hoe games mensen vormen en welke impact het spelen ervan kan hebben.
    Ga Toch Gamen
    Show more Show less
Episodes
  • Aflevering 27: MeerMoerdijk met Dirk Leijten en Sofie Jansen, jongerenwerk online
    Apr 30 2024

    In Zevenbergen ontmoeten we Dirk Leijten en Sofie Jansen van MeerMoerdijk, een jongerencentrum, waar volop aandacht is voor de 'andere' wereld waar jongeren in bewegen, namelijk online. Via Twitch waar ze meerdere malen per week streamen en Discord waar ze direct in contact staan met jonge mensen uit heel het land, zorgen Dirk en Sofie dat jongeren hun verhaal kunnen delen.

    Ze nemen ons mee in hun wereld waarbij psychosociale ondersteuning centraal staat, maar er ook ruimte is voor plezier. Het sociale karakter van de online wereld staat centraal, veel jonge mensen ontmoeten elkaar voor het eerst online en dit blijft voor een grote groep mensen uit de oudere generaties onzichtbaar en daardoor onbegrepen.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/gatochgamen/message
    Show more Show less
    1 hr and 35 mins
  • Aflevering 26: ThijsNL oftewel Thijs Molendijk is één van de beste Hearthstone spelers ter wereld en een echte top streamer op Twitch
    Jul 12 2023

    We eindigen seizoen 2 met een droom van een showstopper: Thijs Molendijk. Hij speelt sinds 2013 Hearthstone, een kaartspel-game van Blizzard gebaseerd op de karakters uit de game World of Warcraft. Daarnaast streamt hij zes dagen per week op Twitch, waar hij zo'n 800.000 volgers heeft en zijn streams gemiddeld rond de 4000 kijkers trekt.


    Thijs probeerde al meerdere malen om wereldkampioen Hearthstone te worden, tot nu toe zonder succes. Hij was twee keer Europees kampioen en met een enorme hoeveelheid mooie andere toernooi overwinningen, leidt hij de ranglijst van meest verdienende Hearthstone-spelers. Hij streamde vroeger veel meer, bang dat volgers en kijkers weg zouden gaan als hij niet zou streamen. Dat is nu anders, hij vertelt hoe het streamen voor zulke grote aantallen, soms meer dan 15000 kijkers, onder zijn huid begon te kruipen.


    Zijn sport, bracht hem over de hele wereld en waar wij in Nederland en zelfs in Europa redelijk nuchter staan tegenover e-sporters en streamers, is hij in Azië echt een rockster. Zodra hij uit het vliegtuig stapt wordt hij omringd door fans die op de foto willen met hem. Nadeel van de het reizen en het leven als e-sporter, was toch een beetje het gebrek aan sociaal leven buiten de sport. Hoewel hij wel veel gamede met vrienden, had hij eigenlijk nooit de tijd voor de liefde. Totdat hij een berichtje kreeg van Simay, zij volgde hem op Twitch en wilde hem graag beter leren kennen. Na een paar berichtjes over en weer en wat video ontmoetingen stapte Thijs in het vliegtuig naar Turkije. Het is nu bijna vier jaar later, ze zijn getrouwd en hun eerste kindje is op komst. Thijs vertelt hoe bijzonder het is om verliefd te worden op een meisje dat eigenlijk al zoveel van hem wist, terwijl hij niks van haar wist.


    Dat het leven van een tiener niet altijd over rozen gaat wordt helemaal duidelijk als Thijs openhartig en eerlijk vertelt over zijn eetverslaving. Hoewel hij altijd in de selectie van zijn voetbalclub speelde , kwam het moment dat hij door de trainer te dik werd bevonden om serieus mee te kunnen met de selectie. De impact die zo'n beslissing had was gigantisch. Thijs had het gevoel geen controle meer te hebben over zijn leven, behalve dan over wat hij kon eten. Die controle leverde hem een zeer ernstige eetverslaving op, met verstrekkende gevolgen voor zijn gezin. Zijn middelbare schooltijd bracht hij voor een belangrijk deel door in klinieken en zelf nu nog is het een onderwerp dat niet altijd eenvoudig te bespreken is met zijn ouders. Als ouders wil je ook gewoon lekker met elkaar eten en heeft een dergelijke zware aandoening bij jouw kind een enorme uitwerking op het hele gezin. Thijs is van mening dat ouders van kinderen met een eetverslaving zelf ook therapie nodig hebben.


    Het was zijn studententijd en het gamen met vrienden dat hem uiteindelijk er bovenop hielp. Eerst vooral League of Legends, tot een vriend van hem een vroege toegang (Beta key) had voor de game Hearthstone. Thijs switchte naar het kaartspel van Blizzard en was volledig verkocht. De combinatie van schaak strategie en poker bluf was voor hem de ultieme game. Hij raakte verknocht, speelde meer dan acht uur per dag en kwam aan de wereldtop. Hoe kijkt deze legendarische e-sporter en streamer naar het ontwikkelen van games, naar de risico's van streamen en welke tips heeft hij voor ouders nu hij zelf op het punt staat vader te worden? Alle antwoorden in deze laatste podcast van seizoen 2.


    Thijs' belangrijkste motto is dat wat je ook doet, je vooral jezelf moet blijven. Laat je niet door anderen of door fear of missing out opjagen om dingen te doen die niet bij je passen, als jij het leuk vindt om lekker te gamen en het gezellig vindt als er iemand afentoe meekijkt, ga dan eens streamen, maar wees vooral niet bang om ook gewoon weer te stoppen. Zo belangrijk is het allemaal niet.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/gatochgamen/message
    Show more Show less
    1 hr and 29 mins
  • Aflevering 25: Thomas Bosch, mr. Minecraft vertelt hoe hij van zijn hobby een fantastisch beroep heeft gemaakt
    Jul 7 2023

    "Alles wat je in Minecraft zou willen doen, zou je in principe kunnen doen. Het is eindeloos." Onze gast is Thomas Bosch, eigenaar van Cubefields, een Minecraft-studio met ontwerpers en ontwikkelaars uit Europa, met als doel adembenemende werelden te bouwen en mensen van alle leeftijden te onderwijzen door middel van game-based learning.

    Hij begon als klein jongetje met Minecraft op de mobiele telefoon van zijn vader. Hij werd hoofdarchitect van Greenfields, de grootste stad ooit gebouwd in Minecraft. Startte op zijn 18e vanuit zijn zolderkamer een eigen bedrijf en heeft samen met meer dan 200 jongeren 23 ziekenhuizen in 9 dagen tijd gebouwd in het kader van de Minecraft Hospital Heroes 2020.

    En kun je geld verdienen met gamen?Het antwoord op de eerste vraag is kort en duidelijk, gewoon doen! Nu is dat natuurlijk wel wat makkelijker gezegd wanneer je 18 jaar bent, een tussenjaar neemt, nog thuis bij je ouders woont en geen noemenswaardige kosten hebt. En toch vraagt het ook dan pure lef! Lef om op zoek te gaan naar klanten, die eerste klant die in je gelooft en je een kans biedt. Thomas kon zijn bedrijf op de kaart zetten door een opdracht van H20, Esports Campus Amsterdam. Voor de opening in oktober 2020 heeft hij de hele campus nagebouwd in Minecraft.

    Thomas heeft ook kamerleden leren gamen om zo de kansen van gamen in het onderwijs en de maatschappij te laten zien. Vanuit kansengelijkheid en veiligheid van kinderen valt er veel te leren op het gebied van technologie zoals programmeren, digitaal ontwerpen, privacy en online veiligheid. Vanaf groep 6 hebben kinderen al een mobiele telefoon, zitten op TikTok en sociale media waardoor kennis overbrengen van belang is. Digitale geletterdheid verdient een plek op de agenda en een passend budget.

    Wat je kan doen wanneer je kind verdwijnt op Minecraft? Daarvoor stellen we ouders eerst deze vraag: een overwinning met voetbal wordt gevierd, maar een overwinning in een game of een mooi gebouw? Vieren we die ook? Verdiep je eens in dit spel en start eventueel samen. Je hebt niet gelijk een geavanceerde game-laptop nodig om met Minecraft te starten. Op een laagdrempelige manier heb je gelijk al game plezier. De instap is laag, het spel is niet lastig en heeft een rustig tempo. Iedereen kan het spel spelen, het levert vermaak op en het is zeer leerzaam vanwege de vele mogelijkheden.

    Na het beluisteren van deze aflevering is dit en nog veel meer helemaal duidelijk voor je.

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/gatochgamen/message
    Show more Show less
    1 hr and 24 mins

What listeners say about Ga Toch Gamen

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.