Ertsberg Podcast  By  cover art

Ertsberg Podcast

By: David Geens
  • Summary

  • Gesprekken over de boeken en ideeën die vorm krijgen bij Uitgeverij Ertsberg.
    © 2024 Ertsberg
    Show more Show less
Episodes
  • Want doodgaan, is doodgewoon
    Mar 4 2024

    In 2019 kreeg Jan Ceuleers - oud-VRT-baas, maar vooral de papa van Barbara - de diagnose Alzheimer. Al in datzelfde gesprek zei hij volgende gevleugelde woorden: “als de tijd rijp is, wil ik euthanasie”.


    En zo geschiedde: op 23 november 2020 moest Barbara afscheid nemen van haar grote held. 'Veel te vroeg, want hij was nog veel te goed, nog veel te ad-rem, nog veel te grappig, nog te veel mijn papa', aldus Barbara. De huidige wet eist immers volledige wilsbekwaamheid, als je euthanasie bij psychisch lijden aanvraagt. Mensen met dementie moeten dus afscheid nemen als ze door de maatschappij – en hun naasten – nog als ‘gezond’ aanzien worden.

    Aan de hand van het verhaal van haar papa, gaat Barbara dieper in op het wetgevend kader en vertelt ze over de nood aan versoepeling. Dankzij dit prachtige en warme verhaal probeert ze het taboe rond euthanasie te doorbreken. Verwacht je niet aan een zware, zwartgallige lezing: het verhaal van Barbara en haar papa is er eentje van liefde. Want doodgaan, is doodgewoon.

    Barbara Ceuleers schreef met Doodgewoon niet enkel een persoonlijk verhaal, maar ook onderzoekt ze de verschillende aspecten die bij euthanasie aan bod komen: psychiatrie, wilsonbekwaamheid, de Kerk, palliatieve sedatie, politiek,... Met andere woorden: een standaardwerk dat leven & dood van velen kan beïnvloeden.

    In deze podcast kunt u de boeklancering in Mechelen herbeluisteren. Freek Braeckman (VTM) leidt de avond in goede banen en gaat in gesprek met oncoloog Wim Distelmans, neuroloog Sebastiaan Engelborghs en, uiteraard, met auteur Barbara Ceuleers.

    Show more Show less
    55 mins
  • Van wanhoop naar hoop: politieke betrokkenheid in België
    Feb 1 2024

    Onder ruime belangstelling stelden we het boek Vertrouwen in verkiezingen van Ivan De Vadder voor, de hoopvolle opvolger van Wanhoop in de Wetstraat.

    Voor wie het panelgesprek, onder deskundige moderatie van Meryem El Mandoudi (VRT), graag herbeluistert en voor wie er niet bij kon zijn, is er deze podcast.


    Het panelgesprek tussen auteur Ivan De Vadder, Egbert Lachaert (Open Vld) en politicoloog Carl Devos gaat in op de dynamieken van politieke betrokkenheid en de werking van democratie in de hedendaagse context. 

    Verschillende thema's komen aan bod: de veranderende rol van de kiezer, de invloed van politieke maatregelen zoals de opheffing van de opkomstplicht, en de grotere uitdagingen waarmee democratieën momenteel kampen. 


    Welke verantwoordelijkheid rust op de schouders van de kiezers zelf? Hoe belangrijk is een gevarieerd en inclusief electoraat voor de versterking van het democratisch proces? 

    Na het panelgesprek is auteur Julien De Wit aan het woord. Deze prille twintiger gaat dieper in op de verhouding jongeren en politiek. Veel luistergenot!

    Show more Show less
    1 hr and 13 mins
  • Een nieuw tijdperk voor Europa: inzichten van Marc De Vos
    Jan 15 2024

    In deze aflevering van de onze podcast duiken we diep in de Europese politiek en internationale betrekkingen, met als gast Marc De Vos, auteur van 'Grootmacht Europa' en professor Sociaal Recht aan de UGent. Het gesprek focust op de transformatie van de Europese Unie, die van een waarde-unie naar een machtsunie en van een marktproject naar een staatsproject is geëvolueerd.

    De Vos benadrukt dat door recente gebeurtenissen, zoals klimaatverandering, de pandemie en geopolitieke conflicten, Europa fundamenteel is veranderd. Hij bespreekt de groeiende rol van Europa op het wereldtoneel, maar ook de democratische uitdagingen en het gebrek aan transparantie binnen de EU.

    Er wordt dieper ingegaan op thema's als de economische relance na de pandemie, gefinancierd door Europese schulden, en de impact van globale machtsverhoudingen op de positie van Europa. De Vos pleit voor hervormingen binnen de EU, zoals het invoeren van Europese belastingen en het versterken van de democratische structuur om de betrokkenheid van burgers te vergroten.

    Ook wordt de noodzaak van een strategische defensiebenadering besproken, met de nadruk op de noodzaak van zelfredzaamheid van Europa in de context van een veranderende wereldorde. De Vos geeft aan dat de EU op een cruciaal punt staat waar hervormingen essentieel zijn om de toenemende machtspositie op een duurzame manier te beheren. Hij bespreekt ook het risico van een 'overload' in de EU, waarbij de ambities niet overeenkomen met de capaciteiten.

    Marc De Vos benadrukt het belang van de EU in het huidige politieke en economische klimaat en roept op tot actie en bewustwording, zowel op politiek als op burgerlijk niveau, om de toekomst van Europa veilig te stellen.

    Show more Show less
    29 mins

What listeners say about Ertsberg Podcast

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.