• Sieps Podcast

  • By: Sieps
  • Podcast
Sieps Podcast  By  cover art

Sieps Podcast

By: Sieps
  • Summary

  • Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    All rights reserved
    Show more Show less
Episodes
  • Klimatambitioner, konkurrenskraft och EU:s externa relationer
    Apr 25 2024

    Med en koldioxidavgift på importerade varor vill EU behålla konkurrenskraft samtidigt som man höjer klimatambitionerna. Detta avsnitt av Sieps Podcast handlar om risken för konflikt kring denna avgift, om hur EU ska säkra hållbara leverantörskedjor och om vilken roll klimatfrågorna spelar i valrörelsen.


    EU:s nuvarande mandatperiod har präglats av en rad initiativ på klimatområdet under flaggskeppsprojektet Den gröna given. Men klimatutmaningarna stannar inte vid EUs gränser utan är globala. För att vara en offensiv klimatspelare gäller det för EU att få med fler aktörer runt om i världen i det gemensamma arbetet. När EU investerar tungt i klimatlösningar gäller det också för unionen att behålla konkurrenskraft gentemot länder med lägre ambitioner.


    Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM) och åtgärder för hållbara leverantörskedjor är två exempel på verktyg som syftar till att minska utsläppen, behålla konkurrenskraften och samtidigt påverka andra länders gröna omställning. Men åtgärderna är kontroversiella, och EU har anklagats för ”grön protektionism” och för att skapa krångliga regler.


    Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska institutet, och Mats Engström, senior rådgivare vid Sieps och expert på miljöpolitik, analyserat dessa verktyg och de gästar detta avsnitt av Sieps Podcast.


    Utöver detta diskuteras också ytterligare åtgärder som EU behöver vidta framgent för att fortsätta driva klimatarbetet. Sist men inte minst samtalar vi också om klimatfrågornas plats i valrörelsen och vad som kan väntas på klimatområdet under nästa mandatperiod.


    Programledare är som vanligt Gustaf Olsson och Karin Flordal.


    Ladda ner publikationerna på www.sieps.se

    CBAM: Bending the carbon curve or breaking international trade? Av Naghmeh Nasiritousi och Alexandra Buylova


    Stronger EU Partnerships for Sustainable Supply Chains av Mats Engström.


    På klimatområdet har Sieps också nyligen publicerat en analys om klimatprocesser i europeiska domstolar. Klimatprocesser i Europa: rättigheter under förändring av Agnes Hellner


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    34 mins
  • Är svenska myndigheter tillräckligt oberoende?
    Apr 12 2024

    Svenska myndigheter ska enligt vår svenska grundlag vara fristående från regeringen. Är detta fristående tillräckligt för de krav på oberoende som EU-rätten ställer? Den frågan undersöks i detta avsnitt av Sieps Podcast.


    EU:s lagstiftning kräver i vissa fall att de myndigheter som genomför lagstiftning och utövar tillsyn är oberoende. Sverige har ofta ansett att detta krav är uppfyllt tack vare myndigheternas fristående ställning. Men stämmer det?


    Det här avsnittet av Sieps Podcast gästas av Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, och Maria Wiberg, jurist på Post- och telestyrelsen och med erfarenhet av arbete vid en rad myndigheter, däribland Sieps.


    Samtalet utgår från Wenanders nyligen publicerade Europapolitiska analys, där han visar att de svenska myndigheternas oberoende i EU-rättens mening kanske inte är så självklar som man ofta antagit.


    I avsnittet går vi igenom vilka typer av oberoende som viss EU-lagstiftning kräver och hur de svenska myndigheterna står sig gentemot dessa krav. Vidare diskuterar vi vilka spänningar kraven på oberoende kan skapa, hur myndigheter kan vara verktyg för regeringen men samtidigt självständiga och hur andra europeiska länder har löst EU-rättens krav.


    Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson. Lyssna på avsnittet på Sieps sajt eller där du brukar lyssna på poddar.


    Henrik Wenanders Europapolitiska analys finns att ladda ner här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    30 mins
  • Det politiska pusslet: Vad händer efter EU-valet?
    Mar 28 2024

    Efter valet till Europaparlamentet börjar en intensiv fas i EU:s institutioner. Inför den nya mandatperioden ska parlamentarikerna samlas i sina grupper, toppjobben tillsättas och en ny kommission ska bildas.


    Cecilia Malmström, tidigare bland annat EU-kommissionär och Europaparlamentariker, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast tillsammans med Göran von Sydow, direktör på Sieps. De beskriver hur dessa processer går till och vilka utmaningar som finns.


    Hur stabila är partigrupperna? Hur mår spitzenkandidatsystemet? Och hur kommer de allt viktigare internationella och försvarspolitiska frågorna att hanteras?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    39 mins

What listeners say about Sieps Podcast

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.