Episodes

  • Joost van Strien (veganboer) over kringlooplandbouw en veestapelkrimp
    Aug 1 2024

    'In de toekomst zal er een tekort aan mest zijn', denkt veganboer Joost van Strien. In deze nieuwe aflevering van College Boer gaat Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo met studenten van Warmonderhof in Dronten met hem in gesprek.

    Van Strien gebruikt geen dierlijke mest en wordt daarom ook wel de veganboer genoemd. Zijn akkerbouwbedrijf in het Flevolandse Ens is slechts een van de twee bedrijven in Nederland die zo werken. De ondernemer legt uit waarom de veehouderij moet krimpen en er menselijke mest aan de landbouw te pas moet komen. 'Om de kringlooplandbouw volledig tot zijn recht te laten komen en tekorten aan te vullen.'

    Show more Show less
    44 mins
  • Sybrand Bouma (De Natuurweide-voorzitter) over het belang van een brede blik
    Jul 15 2024

    Voorzitter Sybrand Bouma van De Natuurweide gaat in deze aflevering van College Boer op Aeres MBO Dronten Warmonderhof met studenten in gesprek. De biologische veehouder roept het regulier agrarisch onderwijs en de hele melkveehouderij op de blik te verruimen: 'Kijk eens niet altijd weer in diezelfde banen. Maak het groter en dan zie je de oplossingen.'

    Tijdens de agrarische opleidingen word je volgens Bouma meer gevormd als manager. 'Er wordt vergeten dat je veel breder moet kijken dan cijfers.' Hij erkent dat iedere ondernemer een boterham moet verdienen. Maar als je er puur cijfermatig naar kijkt, loop je het risico voorbij te gaan aan je intuïtie. 'Als er in de natuur nou iets nooit waar is, is dat het altijd hetzelfde is.' Hij zegt dat het mogelijk is om bijna impulsief te opereren. 'Dat is soms een heel gevaarlijk woord, impulsief. Maar ik hou ervan.'

    De voorzitter van De Natuurweide, de belangenvereniging voor biologische melkveehouders, geeft de jonge toehoorders dan ook mee om vooral na te denken over hoe ze zichzelf zien. 'Waar sta je met je bedrijf en hoe maak je je bedrijf zo efficiënt mogelijk op deze locatie?'

    Show more Show less
    34 mins
  • Jan Duijndam (MFL-boer) over landschapsbeheer en neventakken
    Jun 27 2024

    In een nieuwe aflevering van College Boer is multifunctionele (MFL) boer Jan Duijndam te gast. Ook al ziet hij zichzelf meer als landschapsbeheerder. 'Dat mijn 450 koeien melk en vlees produceren, is een mooie neventak.' Hij gaat in gesprek met studenten van Hogeschool Inholland Delft.

    'Ik beheer 300 hectare land en daarvoor bestaat het bedrijf. Om zoveel gewas weg te laten eten, heb ik 450 beesten nodig. En dat die melk en vlees produceren, is een heel mooie neventak', zegt Duijndam.

    Maar daar blijft het niet bij. De ondernemer heeft ook een slagerij, bakkerij, boerderijwinkel, webshop en een eigen zuivellijn. Dit doet hij samen met zijn vrouw, veertig personeelsleden en vijftig hulpboeren vanuit de zorgboerderij.

    Show more Show less
    34 mins
  • Arjan Ponsen (gebiedsbeheerder Buijtenland van Rhoon) over landbouwinclusieve natuur
    Jun 20 2024

    Gebiedsbeheerder Arjan Ponsen van Buijtenland van Rhoon praat in deze aflevering van College Boer met studenten van Hogeschool Inholland Delft over landbouwinclusieve natuur. Wat betekent dat precies en vooral: wat houdt het in voor boeren en natuurbeheerders?

    Buijtenland van Rhoon is een eeuwenoude polder waar akkerbouwers al jaren werken onder de rook van Rotterdam. Ponsen is bezig met een plan waarin landbouw, natuur en recreatie goed samengaan. Ook wat teelten betreft experimenteert hij erop los.

    Show more Show less
    33 mins
  • Coen van den Bighelaar (NAJK-portefeuillehouder) over het overnemen van een agrarisch bedrijf
    Jun 12 2024

    In deze nieuwe aflevering van College Boer is melkveehouder en NAJK-portefeuillehouder Coen van den Bighelaar te gast op Aeres Hogeschool in Dronten. Hij gaat met de studenten in gesprek over bedrijfsovername.

    De melkveehouder en portefeuillehouder bedrijfsovername van NAJK denkt niet dat een agrarisch bedrijf overnemen makkelijker wordt in de toekomst. Want er wordt nu vooral gekeken naar kasstroom bij de financiering, in plaats van naar zekerheden zoals grond.

    Van den Bighelaars doel bij NAJK is een platform creëren waar agrarisch ondernemers terechtkunnen met kleine en grote vragen over alles waar ze tegenaan lopen.

    Show more Show less
    37 mins
  • Maarten Fischer (FLZ-directeur) over de potentie van zorgboerderijen in Nederland
    May 21 2024

    In deze aflevering van College Boer is Maarten Fischer te gast. Hij is directeur van Federatie Landbouw en Zorg (FLZ). Met studenten van Aeres Hogeschool Dronten spreekt hij over de potentie van zorgboerderijen in Nederland.

    Fischer ziet dat er steeds meer behoefte vanuit de politiek is om te bewijzen dat wat de zorgboerderijen doen, ook werkt. 'Het is een verrijking voor de zorg dat mensen met agrarische kennis de interventies begrijpen tussen mens en dier', stelt hij.

    Traditioneel begint de boerin vaak met de zorg op een al bestaande boerderij. Ook wordt het management vaker gedaan door vrouwen, alhoewel er steeds meer mannen zijn die zich hiermee bezighouden.

    Als Fischer op een zorgboerderij komt, dan ziet hij niet zo snel meer wie de zorgboer, vrijwilliger of patiënt is, omdat ze allemaal door elkaar lopen.

    Show more Show less
    36 mins
  • Jos Ebbers (NVM-vakgroepvoorzitter) over agrarisch vastgoed en de toekomst van studenten
    Apr 16 2024

    In deze podcast van College Boer is Jos Ebbers te gast. Hij is vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk. Op Aeres Hogeschool in Dronten sprak hij met studenten over agrarisch vastgoed en de toekomst van de studenten hierin.

    Volgens Ebbers ziet de toekomst van de studenten die de makelaardijopleiding volgen er rooskleurig uit, want de huidige gemiddelde makelaar is vaak man, 55+ en grijs. Met het oog op de flinke uitdagingen in het buitengebied is er grote behoefte aan een jonge nieuwe generatie die met de poten in de klei wil staan.

    Daarnaast is de vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk voorstander van herverkaveling, al dan niet op vrijwillige basis. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de kracht van herverkaveling zich al bewezen en het zou als onderlegger voor meerdimensionale plannen gebruikt kunnen worden. Brede herinrichting is wenselijk, omdat dan allerlei mensen en adviesinstellingen zich naar één instrumentarium kunnen richten en Nederland zo snel mogelijk toekomstbestendig kan worden.

    Show more Show less
    39 mins
  • Piet Adema (LNV-minister) over mestproblematiek en toekomstperspectief voor boeren
    Mar 25 2024

    De mestproblematiek stemt demissionair landbouwminister Piet Adema somber. Desondanks is hij positief over het toekomstperspectief van de land- en tuinbouw. ‘Met een duurzame landbouw hebben we de wereld heel veel te bieden’, zo houdt Adema de studenten van Aeres Hogeschool Dronten maandag voor. Hij is er te gast voor de opnames van het Nieuwe Oogst-programma College Boer.

    Show more Show less
    1 hr and 4 mins