• Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Οι 6 Κύκνοι
    Jul 19 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι "Οι Έξι Κύκνοι" (Die sechs Schwäne) είναι ένα γερμανικό παραμύθι από τους αδελφούς Γκριμ στα παραμύθια τους το 1812. Η ιστορία περιγράφει την ιστορία ενώς βασιλιά που παντρεύεται την κόρη μιας μάγισσας που μεταμορφώνει τους έξι γιούς του σε κύκνους. Άλλες ιστορίες αυτού του τύπου περιλαμβάνουν τα επτά κοράκια, οι δώδεκα αγριόπαπιες, η Ουντέα και οι επτά αδερφοί της, οι άγριοι κύκνοι και οι δώδεκα αδερφοί.

    Show more Show less
    17 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Οι 12 Πριγκίπισσες Που Χόρευαν
    Jul 12 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι "Οι δώδεκα πριγκίπισσες που χορεύουν" (Die zertanzten Schuhe) είναι ένα γερμανικό παραμύθι που συγκεντρώθηκε από τους αδελφούς Γκριμ και δημοσιεύθηκε στο βιβλίο Grimm's Fairy Tales το 1815. Ο Charles Deulin συνέλεξε μια άλλη, γαλλική εκδοχή στο έργο του Contes du Roi Cambrinus (1874), την οποία απέδωσε στην εκδοχή του Grimm. Ο Alexander Afanasyev συγκέντρωσε δύο ρωσικές παραλλαγές, με τίτλο "Οι νυχτερινοί χοροί", στο έργο του Narodnye russkie skazki. Το πλησιέστερο ανάλογό του είναι το σκωτσέζικο Kate Crackernuts, όπου πρόκειται για έναν πρίγκιπα που είναι υποχρεωμένος να χορεύει κάθε βράδυ.

    Show more Show less
    12 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Ο Παπουτσής & Τα Ξωτικά
    Jul 5 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι "Ο Παπουτσής & Τα Ξωτικά" (Γερμανικά: Die Wichtelmänner) είναι ένα σύνολο παραμυθιών που συνέλεξαν οι αδελφοί Γκριμ για έναν φτωχό τσαγκάρη που δέχεται την απαραίτητη βοήθεια από τρία νεαρά βοηθητικά ξωτικά. Η πρωτότυπη ιστορία είναι το πρώτο από τα τρία παραμύθια που περιέχονται ως λήμμα 39 στα γερμανικά παραμύθια των Γκριμ με τον κοινό τίτλο "Die Wichtelmänner". Στη μετάφρασή της το 1884 η Margaret Hunt επέλεξε τα Ξωτικά ως τίτλο για τα τρία αυτά παραμύθια.

    Show more Show less
    8 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Ο Σιδερένιος Χάνς
    Jun 29 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι Ο "Σιδερένιος Ιωάννης" (ή αλλιώς "Iron Hans" ή "Der Eisenhans") είναι ένα γερμανικό παραμύθι που βρίσκεται στις συλλογές των αδελφών Γκριμ, παραμύθι με αριθμό 136, για έναν άγριο άνδρα με σιδερένιο δέρμα και έναν πρίγκιπα. Ο πρωτότυπος γερμανικός τίτλος είναι Eisenhans, σύνθετο των Eisen "σίδερο" και Hans (όπως ο αγγλικός John, μια κοινή σύντομη μορφή του προσωπικού ονόματος Johannes). Αντιπροσωπεύει τον τύπο Aarne-Thompson 502, "Ο άγριος άνθρωπος ως βοηθός".

    Show more Show less
    21 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Οι Μουσικοί Της Βρέμης
    Jun 21 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι Οι "μουσικοί της Βρέμης" (γερμανικά: Die Bremer Stadtmusikanten‎), γνωστό και ως "Η συναυλία των ζώων", είναι δημοφιλές παραμύθι που ανακτήθηκε και καταγράφηκε από τους αδελφούς Γκριμ. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα παραμύθια των Γκριμ το 1819. Μιλάει για την ιστορία τεσσάρων ηλικιωμένων κατοικίδιων ζώων, τα οποία μετά από μια σκληρή δουλειά έχουν παραμεληθεί και υφίστανται κακομεταχείριση από τους πρώην ιδιοκτήτες τους. Τελικά αποφασίζουν να αποδράσουν και να γίνουν μουσικοί στην πόλη της Βρέμης. Σε αντίθεση με τον τίτλο της ιστορίας οι ήρωες δεν φθάνουν ποτέ στη Βρέμη καθώς καταφέρνουν να εξαπατήσουν και να τρομοκρατήσουν μια ομάδα ληστών, να πάρουν τα κλοπιμαία τους και να εγκατασταθούν στο σπίτι τους.

    Show more Show less
    9 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Ο Τοσοδούλης
    Jun 14 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι Ο Τοσοδούλης (Tom Thumb) είναι ένας χαρακτήρας της αγγλικής λαογραφίας. Η ιστορία του Τομ Μπράβο δημοσιεύτηκε το 1621 και ήταν το πρώτο παραμύθι που τυπώθηκε στα αγγλικά. Ο Τομ δεν είναι μεγαλύτερος από τον αντίχειρα του πατέρα του και οι περιπέτειές του περιλαμβάνουν το να τον καταπιεί μια αγελάδα, να μπλέξει με γίγαντες και να γίνει ο αγαπημένος του βασιλιά Αρθούρου. Οι πρώτες αναφορές στον Τομ συναντώνται σε διάφορα έργα του 16ου αιώνα, όπως το Discovery of Witchcraft του Reginald Scot (1584), όπου ο Τομ αναφέρεται ως ένας από τους υπερφυσικούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν οι υπηρέτριες για να τρομάζουν τα παιδιά. Στο Τάτερσχολ στο Λίνκολνσαϊρ της Αγγλίας φημολογείται ότι βρίσκεται το σπίτι και ο τάφος του Τομ Μπράβο.

    Show more Show less
    14 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Τα Τρία Γουρουνάκια
    Jun 7 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι "Τα τρία γουρουνάκια". Τα τρία μικρά γουρουνάκια είναι ένας μύθος που αναφέρεται σε τρία μικρά γουρουνάκια που χτίζουν τρία σπίτια διαφορετικών υλικών Οι τυπωμένες εκδόσεις του μύθου, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1840, αλλά η ίδια η ιστορία είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Τα τρία μικρά γουρουνάκια συμπεριλήφθηκαν στο The Nursery Rhymes της Αγγλίας (Λονδίνο και Νέα Υόρκη, c.1886), από τον James Halliwell-Phillipps. Η ιστορία στην αδιαμφισβήτητα γνωστή μορφή της εμφανίστηκε στα αγγλικά παραμύθια του Joseph Jacobs, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1890 έχοντας την Halliwell ως πηγή του.

    Show more Show less
    5 mins
  • Μια Φορά Και Ένα Καιρό: Ο Τζακ Και Η Φασολιά
    May 24 2023

    Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast Μια Φορά Και Ένα Καιρό, η Μικαέλα Θεοφίλου αφηγείται το παραμύθι "Ο Τζακ και η φασολιά". Ένα αγγλικό παραμύθι που καταγράφεται πρώτη φορά το 1734 με το όνομα «The Story of Jack Spriggins and the Enchanted Bean» στο βιβλίο Round About Our Coal-Fire, αργότερα ξαναγράφεται το 1807 από τον Benjamin Tabart ως «The History of Jack and the Bean-Stalk», η πιο γνωστή εκδοχή του, όμως, είναι αυτή που γράφτηκε και εκδόθηκε το 1890 στο βιβλίο English Fairy Tales από τον Joseph Jacobs και λέγεται ότι είναι και η πιο κοντινή στις προφορικές παραδόσεις καθώς ο Jacobs αποφεύγει τις ηθικολογίες της εποχής (κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι) και καταγράφει την αυθεντική ιστορία. Το παραμύθι αυτό είναι κομμάτι μιας μεγάλης προφορικής παράδοσης της Αγγλίας και της Κορνουάλης και αποτελεί τμήμα της σειράς παραμυθιών «Jack Tales», μια σειρά με ήρωα τον Τζακ.

    Show more Show less
    6 mins