• 104. Bölüm - İSLAM’DA CARİYE VAR MI? NİKAHSIZ CİNSEL İLİŞKİ

  • May 28 2024
  • Length: 31 mins
  • Podcast

104. Bölüm - İSLAM’DA CARİYE VAR MI? NİKAHSIZ CİNSEL İLİŞKİ  By  cover art

104. Bölüm - İSLAM’DA CARİYE VAR MI? NİKAHSIZ CİNSEL İLİŞKİ

  • Summary

  • Programın 104. sohbetinde, Hakkı Yılmaz Kur'an ve İslam programına devam ediyor. Bu serinin 104. bölümü olan bu programda, alfabetik olarak ilerlerken "ma meleket eyman" ifadesi üzerinde duruluyor. Hakkı Yılmaz, bu ifadenin tarih boyunca yanlış anlaşıldığını ve eleştirildiğini belirtiyor. Kur'an'da "ma meleket eyman" ifadesinin 15 kez geçtiğini ve genellikle "cariye" olarak çevrildiğini ancak bunun doğru olmadığını vurguluyor.

    MA MELEKET EYMAN KAVRAMI Hakkı Yılmaz, bu ifadenin Arapçada hiçbir zaman "cariye" anlamına gelmediğini ve Kur'an'da da böyle bir kullanımın olmadığını belirtiyor. "Ma meleket eyman" ifadesinin, sözleşmelerin ve yasaların sahip oldukları anlamına geldiğini, insanların sahip oldukları değil, yasaların ve sözleşmelerin sahip olduklarını ifade ettiğini açıklıyor. İslam'ın köleliği kaldırmak için Belet suresinde "fek kabı" emrini verdiğini ve tüm kölelerin özgürleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

    KÖLELİK VE İSLAM Yılmaz, İslam'ın köleliği kaldırdığını, ancak Hristiyanlar, Yahudiler ve müşriklerin bu emri uygulamadığını ifade ediyor. Kur'an'da kölelerin özgürleştirilmesi için kamu bütçesinden harcamalar yapılması gerektiğinin belirtildiğini söylüyor. Türkiye'deki Naim Süleymanoğlu örneğini vererek, kamu bütçesinden yapılan harcamalarla kölelerin özgürleştirilebileceğini açıklıyor. Yetiştirme yurtlarında büyüyen çocukların velisinin devlet olduğunu ve evlilik çağına geldiklerinde mülki amirin onlara veli olduğunu belirtiyor.

    İSTİĞFAR VE MAĞFİRET Yılmaz, "mağfiret" ve "istiğfar" kavramlarını da ele alıyor. "Mağfiret" kelimesinin örtmek, gizlemek ve bağışlamak anlamına geldiğini, Allah'a nispet edildiğinde kulun günahlarını örtmek ve gizlemek anlamına geldiğini açıklıyor. "İstiğfar"ın ise bağışlanma istemek olduğunu ve insanların hem kendileri hem de başkaları için istiğfar edebileceğini belirtiyor. Ancak, kesin kafir olduğu bilinen birisi için istiğfar edilemeyeceğini vurguluyor.

    TEVBE VE İSTİĞFAR ARASINDAKİ FARK Hakkı Yılmaz, tevbenin kişinin işlediği günahlardan dönmesi anlamına geldiğini ve herkesin sadece kendi günahları için tevbe edebileceğini belirtiyor. Başkalarının günahları için tevbe edilemeyeceğini, ancak bağışlanma dileyebileceğini açıklıyor. Allah'ın her türlü günahı bağışlayabileceğini, şirk hariç, ve bu yüzden sürekli istiğfar ve tevbe edilmesi gerektiğini söylüyor.

    SONUÇ Sonuç olarak, Hakkı Yılmaz, İslam'ın köleliği kaldırdığını ve "ma meleket eyman" ifadesinin yanlış anlaşıldığını vurguluyor. Ayrıca, mağfiret ve istiğfar kavramlarının önemini açıklıyor ve Allah'a sürekli istiğfar ve tevbe edilmesi gerektiğini belirtiyor. Programı, Allah'a emanet olun ve hoşça kalın diyerek tamamlıyor.

    Show more Show less
activate_primeday_promo_in_buybox_DT

What listeners say about 104. Bölüm - İSLAM’DA CARİYE VAR MI? NİKAHSIZ CİNSEL İLİŞKİ

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.