2050 Plus

De: Fakta o klimatu
  • Resumen

  • Bonusové epizody podcastu 2050 (https://2050podcast.cz) . V tomto kanálu najdete krátké komentáře a podcastové jednohubky k aktuálnímu dění ve světě klimatické změny. Mimo to zde zveřejňujeme nesestříhané rozhovory s našimi hosty, které jsme do podcastu nepoužili celé, ale jen jejich úryvky. Pokud vás ale host zaujal, máte zde možnost si poslechnout rozhovor celý, bez našich zásahů.
    Fakta o klimatu
    Más Menos
activate_WEBCRO358_DT_T2
Episodios
  • Proč jsou ekonomické externality zásadní pro ochranu klimatu?
    Aug 19 2024
    Nesestříhaný rozhovor jako bonus k 71. epizodě podcastu 2050.

    S hostem Janem Zápalem z CERGE-EI se bavíme o environmentální ekonomii a zaměříme se na klíčový pojem „ekonomické externality“ a jaký je jejich význam pro ochranu klimatu. Externalitou se rozumí dopad na lidi, přírodu nebo společnost, který je způsobený jednáním aktérů na trhu. Pokud například vlastním uhelnou elektrárnu, z prodeje elektřiny mám zisk, ale dopad znečištění nese celá společnost – to je právě externalita. Na příkladech si vysvětlíme, jak vypadají pozitivní i negativní externality, objasníme, jak v základu fungují trhy a proč v některých případech klasické ekonomické poučky neplatí.

    Důležitým aspektem práce s externalitami je jejich internalizace – tedy pokud bereme v potaz potenciální důsledky našeho jednání na někoho jiného. Řešení problémů externalit pak do určité míry spočívají právě v jejich internalizaci. Tedy jak zajistit, aby (zejména firmy) nesly náklady, které jejich externality způsobí.

    Jak lze s externalitami pracovat, jak je internalizovat a jaký dopad to má na udržitelný rozvoj a klimatickou politiku? I to je součástí naší diskuze.


    Más Menos
    50 m
  • Evropský trh s emisemi expanduje: Co přináší nové zpoplatnění emisí v dopravě a budovách?
    Aug 14 2024
    Rozšíření zpoplatnění emisí by nemělo být vnímáno jen jako zdražení, ale především jako výzva k zavádění nízkoemisních technologií, jako jsou tepelná čerpadla, elektrické topení, zateplení budov nebo elektromobily. Hostkou je Kateřina Kolouchová, analytička projektu Fakta o klimatu, která podrobněji přiblíží, jaké výzvy i příležitosti tato změna přináší pro dekarbonizaci budov, dopravy, domácností a malých firem. Diskutujeme také o postoji české vlády k této problematice a o tom, jak komunikuje své kroky veřejnosti.

    Celý článek na webu najdete zde.

    Más Menos
    18 m
  • Cesty k čisté a levné elektřině v roce 2050
    Jun 12 2024
    Abychom zabránili rychlému růstu průměrné globální teploty, potřebujeme rychle snižovat emise skleníkových plynů. Pro ČR to znamená především začít vyrábět bezemisní elektřinu. Zároveň ale potřebujeme udržet cenu elektřiny na takové úrovni, aby ČR dokázala být stále konkurenceschopná.

    Taková transformace je možná, pro udržení levné elektřiny v ČR jsou klíčové tři faktory: rozvoj OZE, především větrné energetiky, úspory ve spotřebě a propojenost Evropy. Paradoxně jádro elektřinu nejspíš příliš nezlevní, výstavba 1–2 velkých bloků ale může mírně snížit rizika spojené s neúspěchem výše zmíněných faktorů.
    Más Menos
    20 m

Lo que los oyentes dicen sobre 2050 Plus

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.