• 8. Turvallinen työ luodaan yhdessä sopien
    Aug 14 2023
    Esko Kilven mukaan työ on toisiaan tarvitsevien ihmisten vuorovaikutusta. Mielen hyvinvointia haastaa eniten huono esihenkilötyö. Esihenkilöyteen pitäisi kuulua vastavuoroisuus ja hyväksi esihenkilöksi kasvetaan yhdessä erheen kautta.

    Millainen merkitys työyhteisöllä on työhyvinvoinnille? Mikä esihenkilön rooli on työhyvinvoinnin luomisessa ja millainen on hyvä esihenkilö tai johtaja? Millainen johtaminen tukee mielen hyvinvointia? Mistä elementeistä tällainen johtaminen rakentuu?

    Marian vieraana Turvan asiakaskokemusjohtaja Jenni Holmen.


    Show more Show less
    52 mins
  • 7. Quiet quitting ei palvele ketään
    Aug 7 2023
    Työelämä on muuttunut ja vauhti vain kiihtyy. Quiet quitting on hätähuuto, jolla rajataan työtä minimimäärään ja tehdään vain välttämättömän. Työn kuormittavuuden ratkaisuksi siitä ei silti ole. Rajoja tarvitaan, mutta kapina ei tapahdu quiet quittingin keinoin.

    Miksi quiet quitting ei saa olla ratkaisu työn kuormittavuuteen? Onko lopulta kuitenkaan kenenkään parhaaksi, että yksilö kantaa yksin vastuuta jaksamisestaan quiet quitting apuvälineenään? Hyötyisikö yksilö ja koko työyhteisö enemmän siitä, että muutos tapahtuisi äänekkäästi joukkovoimalla eikä yksin hissutellen?

    Marian vieraana Ammattiliitto Pro:n työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen ja toimittaja Laura Friman.


    Show more Show less
    42 mins
  • 6. Miehet ei itke työasioitakaan
    Jul 31 2023
    Miehet eivät puhu eivätkä pussaa. Miehen representaatio on hyvin kapea ja mies halutaan edelleen änkeä perinteiseen muottiin. Vahvuuteen ja voimaan perustuvat kukkulan kuningas -leikit ja neitimäiseksi haukkuminen määrittävät usein poikien lapsuutta. Muottiin on sovittava.

    Jaksossa puidaan mieserityisiä kysymyksiä. Kuinka miehen mallia voitaisiin moninaistaa? Voitaisiinko miehisyyden performanssi, miehistymisen vaatimus ja itsensä kovettaminen, jättää jo taakse? Onko miehillä tilaa puhua tunteista työpaikoilla ja työyhteisöissä? Miehet purkavat pahaa oloa useammin fyysisellä tavalla, mutta miten puhumiselle luotaisiin turvallinen tila ja missä tunnetaitoja voitaisiin opettaa miehille?

    Marian vieraana somevaikuttaja ja seksuaalineuvoja Joonas Pesonen ja Mies+ ry:n toiminnanjohtaja ja perustaja Miika Saksi.
    Show more Show less
    57 mins
  • 5. Uupuneista nuorista uupuneiksi työntekijöiksi
    Jul 24 2023
    Monen nuoren on vaikea määrittää omat rajansa ja koska pitää jarruttaa, kun yhteiskunta kannustaa jatkuvaan ja alituiseen suorittamiseen. Nuorilla on halua näyttää sekä puskea ja työn imu kuuluu uran alkuvaiheisiin, mutta samalla itsensä syyllistäminen jaksamisen loppuessa on tavallista.

    Mitkä ovat red flageja, jotka johtavat uupumukseen? Mikä on esihenkilön vastuu huomata nuoren työntekijän liika työtaakka ja jos vauhti on liian kova? Käytetäänkö nuorten innokkuutta hyväksi työpaikoilla? Kohdistuuko nykynuoriin enemmän paineita ja minkälaisia?
    Entä miten luodaan turvallisia rakenteita, jotka estävät ylikuormitusta ja tukevat palautumista?

    Marian vieraana toimittaja Emma Karasjoki.
    Show more Show less
    46 mins
  • 4. Yksilö joustaa, työelämä ei – vieläpä epätasa-arvoisesti
    Jul 17 2023
    Nainen jää vanhempainvapaalle, ja mies ei, ja samalla mies saa enemmän palkkaa kuin nainen. Naiset kokevat raskaussyrjintää ja myös uupuvat enemmän kuin miehet. Paljon puhutaan, että Suomi on verrattain tasa-arvoinen maa, mutta toteutuuko tasa-arvo työelämässä?

    Kuinka sukupuolten välisiin palkkaeroihin voitaisiin puuttua? Palkka-avoimuutta myös kritisoidaan, mutta millaisin perustein? Kummat painavat lopulta enemmän, hyvät vai huonot puolet? Millaisin konstein rakennetaan naisille turvallisempaa ja tasa-arvoisempaa työelämää ja helpotetaan äitiyden ja uran rinnakkain eloa? Millä muilla konkreettisilla keinoilla työelämää saataisiin joustavammaksi ja työkykyä tuettua samalla?

    Marian vieraana toimittaja ja tietokirjailija Julia Thurén.
    Show more Show less
    44 mins
  • 3. Nyky-yhteiskunta ja työn murros murentaa jaksamista
    Jul 10 2023
    Mielenterveyttä hoidetaan yhä enemmän, mutta haasteiden esiintyminen ei silti vähene. Nuorten usko tulevaisuuteen on romahtanut ja työelämä on käynyt läpi murroksen. Työ on yhä enemmän pään sisällä kuin työpaikalla.

    Mikä työelämässä on sellaista, joka murentaa jaksamista? Onko nuorten huolettomuus kadonnut ja onko ilolle enää tilaa paineiden alla? Millaisia paineita nyky-yhteiskunnan odotukset tuottavuudesta aiheuttavat? Miten yhteiskunnan rakenteet vaikuttavat identiteettiimme ja riittämättömyyden tunteeseen? Mitä tarkoitetaan työn murroksella?

    Marian vieraana kirjailija ja filosofi Pontus Purokuru.
    Show more Show less
    45 mins
  • 2. Suoritusyhteiskunta ei anna armoa
    Jul 3 2023
    Meillä on vahvat yhteiskunnan muovaamat mielikuvat siitä, millainen on menestynyt ihminen. Asioita pitää saavuttaa, jotta on onnellinen. Pitää kuulua laumaan, mutta samalla erottua tässä yksilökeskeisessä kulttuurissa. Riittämättömyyden tunne on yksilön vika ja ominaisuus, joka ohjeistetaan korjaamaan omassa päässä.

    Jaksossa keskustellaan suoritusyhteiskunnasta, siitä mikä meitä ajaa suorittamaan ja miksi ihmiset uupuvat ja kaikki eivät jaksa? Mitä kaikkea nykytyöelämä vaatii yksilöltä ja onko se kohtuullista? Miten uupuneita yksilöitä syyllistetään ja mitä voitaisiin tehdä, jotta ongelmanratkaisu ei jäisi ainoastaan yksilön vastuulle?

    Marian vieraana laulaja-lauluntekijä Jannika B sekä psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala.
    Show more Show less
    36 mins
  • 1. Asenne ratkaisee ja terapia auttaa – mutta onko näin?
    Jun 19 2023
    Terapiaa tarjotaan ratkaisuksi mitä moninaisimpiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten työttömyyteen ja työuupumukseen. Self-help-kulttuuri kannustaa kehittämään itseään jatkuvasti ja jopa onnellisuutta voi nykyään suorittaa oppaan avulla. Mutta miksi vastuu vastuu eheytyä on yksilöllä?

    Jaksossa keskustellaan terapeuttisesta vallasta ja kritisoidaan sitä, kuinka psykologisoivat tulkinnat ja terapeuttiset käytännöt tunkeutuvat kaikenlaisille ihmiselämän osa-alueille jopa haitallisin seurauksin. Tärkeämpää olisi tunnistaa, mitkä on ne eri ilmiöiden juurisyyt, ja kohdentaa se toiminta sinne. Nyt monet yhteiskunnalliset, rakenteelliset ja sosiaaliset ongelmat siirtyvät yksilön harteille ja ratkaistavaksi.

    Marian vieraana terapeuttisesta vallasta keskustelemassa Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden tohtori ja erikoistutkija Hanna Ylöstalo.
    Show more Show less
    38 mins