Episodios

  • Aktivisti haastaa ekonomistin
    May 28 2021
    Pitääkö tutkijan sanoa jyrkemmin kuin haluaisi, jos pitää pelastaa maailma? Onko hyvä tarkoitus tärkeämpi kuin pikkumaiset, tieteelliset varaumat? Ympäristöaktivistit syyttävät taloustieteilijöitä laiskoiksi, ylimalkaisiksi ja yksisilmäisiksi. A/M-podcast kysyy, ovatko ekonomistit ajautumassa ympäristöasioissa sivuraiteelle. Ja mitä muuta taloustieteellä on tarjota ratkaisuksi ilmastonmuutokseen kuin hiilivero, joka on lämmittänyt poliittista ilmapiiriä.
    Más Menos
    50 m
  • Yrittäjä, koko kansan lemmikki
    May 7 2021
    Yrittäjä on tarpeellinen, innokas, sympaattinen, kekseliäs, tuettu, ylioptimistinen, väärinymmärretty ja poliitikkojen syvästi rakastama olento. Hänestä lauletaan sankarilauluja, mutta miksi niin harvat vanhemmat suosittelevat lapsilleen yrittäjän uraa? Talouspoliittinen A/M-podcast kaataa yrittäjyyden myyttejä. Se antaa myös kaikenkokoisille yrityksille ilmaisen menestysreseptin ja kysyy, miksi yritysten strategiat ovat usein koomista loitsuamista ja turvasanojen jokeltelua. 
    Más Menos
    42 m
  • Kunta ostaa, mitä maksaa?
    Apr 16 2021
    Julkinen sektori tekee joka vuosi hankintoja 35 miljardilla eurolla. Jos hankintoja tehostetaan ja kauppalasku pienenee 10 prosenttia, se hoitaa Suomen kestävyysvajeen. Mutta voiko virkamiestä järkevästi kannustaa tehokkuuteen vai onko tuloksena vain väärää nokkeluutta ja näennäisterhakkuutta? Uusi A/M-podcast antaa viisi ideaa parempiin hankintoihin ja kertoo, mitä tapahtuu kunnan menoille, jos valtuustoon valitaan lisää kunnan työntekijöitä.
    Más Menos
    50 m
  • Miksi Norja voittaa aina?
    Mar 26 2021
    Norjalaisten menestys on kiusallista. Suuresti Suomea muistuttava Norja tuottaa loistavia kestävyysurheilijoita, shakin maailmanmestarin, enemmän nobelisteja ja talouskasvua. Mistä tämä voi johtua ja ennen kaikkea: miksi sama selitys ei päde Suomeen? Uusi A/M podcast sukeltaa sportin maailmaan ja tutkii, onko urheilun taloustieteestä mihinkään. Samalla se esittelee hämmentävän havainnon tutkimus- ja tuotekehitysrahoista ja niiden lisäämisestä.
    Más Menos
    45 m
  • Kenen käsiin annamme paheemme?
    Mar 5 2021
    Liha on heikko, mutta onko valtion valvonta oikea vastaus paheiden houkutuksiin? Olemme heränneet rahapelien haittoihin, mutta miten ratkaisemme tilanteen, jossa vastakkain on kaksi heikkoa, peliriippuvainen ja pelituotoista riippuvainen avustusjärjestö ja sen asiakkaat. Talouspoliittisen A/M-podcastin Suuressa Nautintojaksossa nostetaan pöydälle vedonlyönti, viina, huumeet ja kaupallinen seksi. Jos näistä uhkapeli ja alkoholi ovat valtion hoidossa, miksei saman tien loputkin?
    Más Menos
    39 m
  • Taloustiede ja politiikka petikavereina
    Feb 12 2021
    Suomessa taloustieteilijöistä on tullut valtakunnanselittäjiä, joihin media nojaa ja poliitikot vetoavat. Mutta kun tutkimusta on joka lähtöön, onko heistä tullut politiikan välikappaleita? Altistaako kasvanut kysyntä sille, että tutkimustulokset karkailevat ennen aikojaan ja vedetäänkö johtopäätöksissä mutkia suoriksi? A/M podcast paljastaa, painostetaanko ekonomisteja ja mitä on ajateltava hätkähdyttävästä uudesta tutkimuksesta, joka kolhi kotitalousvähennysten mainetta. Matti Apusen ja Mika Malirannan vieraana myös Roope Uusitalo.
    Más Menos
    44 m
  • Hyvä, paha yrityskauppa
    Jan 22 2021
    Kilpailu- ja kuluttajavirasto torjui syksyllä Mehiläisen ja Pihlajalinnan fuusion, koska sen arveltiin nostavan hintoja. Miten tämä voitiin tietää etukäteen? Miten voimme estää väärinteon, jota ei ole tapahtunut? Uusi A/M-podcast kertoo, miten tilastoilla näkee tulevaisuuteen. Perkaamme yrityskauppoja ja kysymme, milloin yhdistyminen lisää tehokkuutta ja milloin ei. Kerromme myös, miten veteläksi moitittu Eurooppa hakkasi Amerikan kilpailussa kilpailusta.
    Más Menos
    45 m
  • Luksus ei ole synti, mutta tyhmää se voi olla
    Dec 23 2020
    Mitä se kenellekään kuuluu, jos haluan 800 000 euron käsilaukun! Ja kuka sanoo mikä on luksusta kenellekin? Sitä paitsi luksuskin tuottaa työpaikkoja! A/M-podcastin ruhtinaallisen joulujakson teema on ylellisyyden taloustiede, luxonomics. Luksus ollut aina, vaikka sillä onkin kiusallinen tapa arkipäiväistyä. Onko ylellisyydessä järkeä vai onko se pelkkää hölmöilyä? Itämaan tietäjät Apunen ja Maliranta seuraavat kimalletta ja antavat tuomionsa ylikalliista kantolaitteesta. Kirjallisuus Daron Acemoglu, James Robinson: Narrow Corridor. States, Societies and the Fate of Liberty. Penguin 2019 Daniel Susskind: A World Without Work. Technology, Automation and How We Should Respond. Allen Lane, 2020. Jamie Susskind: Future Politics. Living Together ina World Transformed by Tech. Oxford University Press, 2018. Kai-Fu Lee: AI Super Powers. China, Silicon Valley and the New World Order. Houghton Mifflin Harcourt, 2018. Shirley Hazzard: We Need Silence to Find Out What We Think. Columbia University Press 2016. Pentti Saarikoski: Asiaa tai ei. Otava 1980. Acemoglun viimeaikaisia artikkeleita automaation talousvaikutuksista Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Robots and jobs: Evidence from US labor markets." Journal of Political Economy 128.6 (2020): 2188-2244. Acemoglu, Daron, Claire Lelarge, and Pascual Restrepo. "Competing with Robots: Firm-Level Evidence from France." AEA Papers and Proceedings. Vol. 110. 2020. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Unpacking Skill Bias: Automation and New Tasks." AEA Papers and Proceedings. Vol. 110. 2020. Acemoglu, D., Manera, A., & Restrepo, P. (2020). Does the US Tax Code Favor Automation? (No. w27052). National Bureau of Economic Research. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "The wrong kind of AI? Artificial intelligence and the future of labour demand." Cambridge Journal of Regions, Economy and Society 13.1 (2020): 25-35. Acemoglu, D., & Restrepo, P. (2018). Artificial intelligence, automation and work (No. w24196). National Bureau of Economic Research. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Automation and new tasks: how technology displaces and reinstates labor." Journal of Economic Perspectives 33.2 (2019): 3-30. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Low-skill and high-skill automation." Journal of Human Capital 12.2 (2018): 204-232. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "The race between man and machine: Implications of technology for growth, factor shares, and employment." American Economic Review 108.6 (2018): 1488-1542. Acemoglu, Daron, and Pascual Restrepo. "Modeling automation." AEA Papers and Proceedings. Vol. 108. 2018. Watch the K Foundation Burn a Million Quid.  Maailman luksubrändien netin top 5 vuonna 2020: Gucci, Vuitton, Chanel, Rolex, Dior.
    Más Menos
    42 m