Episodes

  • Brenda Stelpstra over ADHD en autisme op de werkvloer | Anders Denken Podcast #17
    Jun 27 2024

    Hoe beïnvloeden ADHD en autisme het werkende leven? Met welke obstakels krijgen deze medewerkers te maken? En hoe ga je daar, als werkgever, goed mee om? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft Brenda Stelpstra, oprichter van BV Assist, antwoord.

    Brenda haar persoonlijke verhaal begon acht jaar geleden met een burn-out, veroorzaakt door haar neurodivergente brein. De diagnoses van haar twee kinderen met autisme en ADHD volgden elkaar snel op. Deze uitdagende ervaringen maakten haar bewust van de vele obstakels waarmee mensen met een uitdaging op de werkplek worden geconfronteerd. Of dit nu ADHD of autisme is. In talks en trainingen combineert Brenda haar persoonlijke verhaal met casussen van de werkvloer.

    ‘Heel kort door de bocht, betekent het dat mensen met ADHD of autisme informatie op een andere manier verwerken’, zegt Brenda. ‘Daardoor is de emotieregulering ook anders. Veel bedrijven denken dat als zij iemand in dienst nemen met ADHD of autisme, dat vaak iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt is, maar dat is een foutieve aanname. De kans dat je iemand in je bedrijf hebt met ADHD of autisme is namelijk heel erg groot. Maar liefst 25 procent van de wereldbevolking is neurodivergent. Dat betekent dat het brein anders werkt dan ‘gangbare’ hersenen en deze persoon informatie op een andere manier verwerkt. En dat heeft impact op het werk.’

    Show more Show less
    33 mins
  • Peter Ros over innovatie op de werkvloer | Anders Denken Podcast #16
    May 30 2024

    Waarom innoveren organisaties onvoldoende? En waarom is er altijd tijd tekort? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft Peter Ros antwoord. ‘We zijn zo druk dat we niet in de gaten hebben dat we onnodig druk zijn. Druk met zaken die niet of nauwelijks bijdragen aan dat waarvoor we aan het werk zijn. De hoeveelheid stress, uitval en het gebrek aan effectiviteit kunnen we inruilen voor rust, slagvaardigheid en verbinding.’

    Peter Ros is ondernemer, toekomststrateeg en medeoprichter van Permanent Beta. Hij is een veelgevraagd spreker over verbonden samenwerken, aandachtig leiderschap en de impact van technologie.

    Wil je medewerkers risico’ laten nemen om te kunnen innoveren? Dan moeten zij wél het gevoel hebben dat ze de veiligheid hebben om dat te kunnen doen, zegt Ros. ‘De formule is simpel: verbonden mensen werken beter samen omdat zij meer voor elkaar over hebben en organisaties met verbonden mensen leren sneller omdat zij eerder fouten toegeven. Vaak is er te weinig ruimte om fouten te mogen maken.’ Volgens Ros zijn de meeste problemen in organisaties dan ook systemisch. ‘Het ligt niet aan de mensen, maar aan het systeem; dat triggert voor een heel groot deel het gedrag dat medewerkers vertonen.

    Show more Show less
    38 mins
  • Patrick van der Jagt over jezelf opnieuw uitvinden | Anders Denken Podcast #15
    Apr 25 2024

    Hoe pas jij je in een moeilijke situatie aan? Hoe manage je stress? En hoe zoek je hulp? Met andere woorden: hoe vind jij jezelf opnieuw uit? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft fotograaf en motiverend spreker Patrick van der Jagt antwoord.

    Patrick van der Jagt is bekend van het RTL-programma Het Rotterdamproject van Beau van Erven Dorens, waarin vijf daklozen de kans kregen om hun leven op de rit te krijgen. Patrick kreeg hulp, loste schulden af en kocht een telefoon en later een camera. Het lukte hem om af te kicken en hij bleek een talentvol fotograaf. Inmiddels heeft Patrick al meerdere exposities georganiseerd en werkt hij als motiverend spreker.

    “Waar je ook vandaan komt en wat er ook gebeurt, jij kunt jouw leven opnieuw uitvinden. Dan moet je wel een hele nieuwe weg in durven slaan. En dat gaat pijn doen, want dat voelt niet lekker. Het voelt niet als jezelf en dat klopt, want je wordt een nieuw mens. En dat gaat niet over één nacht ijs. Als je wilt veranderen, ga je een keer op je ‘bakkes’. Dan is het de kunst om te blijven proberen, net zo lang tot dat nieuwe ‘eigen’ gaat voelen. En dat kan lastig zijn, zeker als je verwikkeld zit in je eigen probleem.”

    Show more Show less
    28 mins
  • Stella van der Sluis over talent | Anders Denken Podcast #14
    Mar 28 2024

    Waar staat talent over 5 jaar? Welke rol speelt het CV daar nog in? Welke rol is er weggelegd voor 21st century skills? En hoe behoud je dit nieuwe talent? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft Stella van der Sluis, van Lead Your Future, antwoord.

    Volgens Van der Sluis gaat er iets goed mis in ‘the war on talent’. ‘Bedrijven staren zich blind op CV’s, op papieren in plaats van mensen. Dat terwijl zo’n CV vaak veel te bescheiden is en helemaal niet strookt met wie iemand is en wat diegene meeneemt. Wie ben jij als persoon? Hoe los je problemen op? En waar ligt jouw (on)ontdekte talent? Op die vragen wil ik een antwoord, want pas dan begrijp ik wie je bent en hoe jij je beweegt in een groep.’

    Volgens Van der Sluis is er dan ook helemaal geen sprake van een tekort aan talent, maar van een mismatch tussen dat talent en bedrijven. ‘Bedrijven staren zich blind op tekort schietende CV’s en jong talent voelt zich niet aangetrokken tot de verouderde (sociale) communicatiekanalen van bedrijven. Daar moet nu echt verandering in komen.’

    Show more Show less
    24 mins
  • Damiaan Denys over ‘het nieuwe ziek zijn’ | Anders Denken Podcast #13
    Feb 29 2024

    We zijn welvarender én mentaal zieker dan ooit. We zijn gelukkiger, maar lijden meer dan ooit. Hoe kan dat? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft filosoof en psychiater Damiaan Denys antwoord.

    ‘We zijn meer dan ooit bezig met ons mentale welzijn. We vinden dat we ons goed moeten voelen, terwijl verdrietig of angstig zijn een wezenlijk onderdeel van het leven is. Het is niet de bedoeling om dat weg te stoppen of te compenseren. Het is de bedoeling om die emoties te ervaren en betekenis te geven aan dat leiden.’

    Omdat we niet goed weten hoe we moeten lijden, plakken we er volgens Denys graag het etiket ‘ziekte’ op. ‘In een samenleving waarin je niet mag lijden, legitimeert het predicaat ‘ziek zijn’ dat lijden alsnog. Als ik naar mijn baas ga en hem vertel dat ik mij intens verdrietig voel, mag ik geen week thuisblijven. Maar ga ik naar de huisarts en vertel ik hem dat ik niet goed eet en slaap? Dan plakt hij daar het etiket ‘depressie’ op en mag ik drie maanden thuisblijven. Anders gezegd: in onze samenleving wordt ziekte gebruikt om het lijden dat niet meer geleden mag worden te rechtvaardigen.’

    Show more Show less
    28 mins
  • Ed Oskam over De Harde Leerschool: door rugby weer aan het werk | Anders Denken Podcast S2E11
    Jan 25 2024

    Inclusief en maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat betekent mensen een tweede kans geven, vindt Ed Oskam. Deze oud-commando en oud-rugbycoach staat aan het roer van ‘De Harde Leerschool’. Een trainingsmodel van tien weken dat jongeren, middels rugby helpt om weer 'back on track' te komen. Terug in de maatschappij, mentaal sterk, fit en weerbaar. In onze nieuwste Anders Denken Podcast vertelt Oskam er alles over.

    Show more Show less
    23 mins
  • Kim Jansen over generatiediversiteit op het werk | Anders Denken Podcast S3E01
    Jan 25 2024

    Wat zijn de verschillen tussen de generaties op de werkvloer? En hoe benut je die generatiediversiteit? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft generatie expert Kim Jansen antwoord. Zij helpt organisaties bruggen te slaan en de generatieverschillen te gebruiken. Met als doel, een inclusieve en toekomstbestendige organisatie, waarin jong en oud elkaar versterken en ieders talent wordt benut.

    Show more Show less
    31 mins
  • Dr. Marcia Goddard over mentale gezondheid op de werkvloer | Anders Denken Podcast S2E12
    Dec 28 2023

    Wat heb jij nodig in jouw team om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal tot zijn recht komt? En welke rol speelt de mentale gezondheid van jouw medewerkers daarin? In onze nieuwste Anders Denken Podcast geeft Dr. Marcia Goddard antwoord. Zij heeft een zeldzaam talent om neurowetenschap, oftewel ‘breinkennis’, nuchter en praktisch te vertalen naar de werkvloer.

     

    ‘Voorheen werd een mentaal gezondheidsprobleem, zoals bijvoorbeeld een angststoornis of depressie, als iets klinisch gezien, als iets wat je op moest lossen. Nu identificeren mensen zich met zo’n label: dit is wie ik ben en ik wil dat daar rekening mee gehouden wordt. Dat is een positieve ontwikkeling, maar stelt werkgevers ook voor nieuwe uitdagingen.’

     

    De oplossing om het hele team, dus ook de medewerkers met mentale issues, optimaal te laten functioneren? Die heeft Goddard wel, maar is erg tijdsintensief. ‘Ga met elke medewerker individueel zitten en vraag hem of haar wat hij of zij van jou nodig heeft om effectief te zijn. En ja, dan krijg je van iedereen een ander antwoord. En ja, dat is lastig. Maar we leven in een tijd waarin we er niet langer aan ontkomen. De nieuwe werkgeneratie vindt het normaal om over mentale issues te praten, dus gaat dat ook op jouw werkvloer doen.’

     

    Benieuwd naar de inzichten en adviezen van Goddard?

     

    Luister iedere laatste donderdag van de maand naar een nieuwe aflevering van de Anders Denken Podcast. Deze podcast prikkelt, informeert en inspireert op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

    Show more Show less
    25 mins