Episodes

  • Sapkın, egoist, sorunlu: Egon Schiele, Resmin kötü çocuğu.
    May 16 2024
    28 yaşında hayata veda etmiş bir ressam dünya sanat tarihine damgasını vurabilir mi? Tüm dünyadaki sanat otoriteleri sonsuza kadar onu konuşabilir mi? Hiç korkmadan ölümün gözlerine bakan bu ressamın en ünlü resminden “Ölüm ve Genç Kız”’ı konuşuyoruz.
    Show more Show less
    17 mins
  • Tabloları Konuşturan Hırsız: Gustav Klimt - Öpücük
    Apr 26 2024
    Gustav Klimt çamuru altına nasıl dönüştürdü? Sıradan insanı nasıl ölümsüzleştirdi? Dünyanın en ünlü resimlerinden “Öpücük” tablosuyla Gustav Klimt’in hikayesine hoş geldiniz!
    Show more Show less
    31 mins
  • Hisleri Görmek ve Resmetmek! Rembrandt Mucizesi: Gece Nöbeti
    Sep 3 2023

    Hisleri görmek ve resmetmek onun mucizesiydi. İnsanlardaki hisleri görmek için resmetti.

    Rembrandt'ın hareketi "Gece Nöbeti" ile başlar.

    Resimde sadece savaşa hazırlanan askerleri görmeyiz. Aslında zengin tüccar olan bu askerlerin kaotik dünyasını da görürüz. Kaosun düzenini nasıl sağladığını ise bu bölümde dinliyoruz.

    Show more Show less
    21 mins
  • Van Gogh'un kesik kulağının gizemi çözüldü! Tabloları Konuşturan Hırsız Bölüm:10
    Mar 5 2023

    Van Gogh'un ölümünden 100 yıl sonra kesik kulağının sırrı çözüldü! Ayrıca hırsızımız "Yıldızlı Gece" tablosunu çalıyor ve Van Gogh'la karşılaşıyor. Hem de olağanüstü bir kaçış planıyla. 

    "Duygular bazen o kadar güçlü ki, insan çalıştığının farkına bile varmıyor...Ve fırça vuruşları,bir konuşma veya mektuptaki sözcükleri andıran bir sıra ve ilişkiyle birbirini izliyor."

    Ondan önce hiçbir sanatçı bu kadar güçlü duygularla resim yapmamıştı. 


    Show more Show less
    28 mins
  • Uçamayan Kuş Frida Kahlo!
    Nov 23 2022

    "Acılarımı boğmaya çalıştım; ama pislikler yüzmeyi öğrendiler!" 

    Karşınızda fiziksel ve duygusal acılarıyla ressam Frida Kahlo. Sesli tiyatromuzda Frida'yı duyacak ve sonrasında uçmayı öğreneceksiniz. Hem de bunu herkes evde sadece iki eşyayla yapabilir. Ayna ve bir havlu yeterli. İşte Frida Kahlo’nun çocukluğundan beri geçmek istediği evren aynanın diğer tarafındaydı. Gelin birlikte aynanın diğer tarafına geçelim. Uçmayı öğrenelim! Yaşasın hayat!

    Tüm yorumlarınız çok değerli. Instagram hesabımızdan eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz :) https://www.instagram.com/burayabakarlarpodcast/

    Show more Show less
    26 mins
  • Tabloları Konuşturan Hırsız Bölüm 8 - Salvador Dali - Eriyen Saatler
    Sep 24 2022

    "Altı yaşındayken aşçı olmak istiyordum. Yedi yaşında Napolyon olmak istiyordum! Sonunda kararı şuydu.. "Dahi olacağım ve bütün dünya bana hayran olacak!" 

    Sürrealizmin ve el yapımı rüyaların ressamının ete kemiğe bürünmüş hali Salvador Dali'yi konuk ediyoruz. Peki çocuk kral Dali dünyayı nasıl değiştirdi? Bize ne öğretti? Sürrealizmin tüm özelliklerini ve eğlencesi tek bir adamda damıtılmış gibi buluyoruz. Ama neden? Bu bölüm sonunda bunu öğrenmiş olacağız. Sadece iyi bir ressamıydı?

    Hırsızımız dedektifi arayıp teslim olacağını ancak onu "Eriyen Saatler" bulacağımız söylüyor. Dedektif hırsızımızı yakalayabilecek mi? 




    Show more Show less
    29 mins
  • Tabloları Konuşturan Hırsız Bölüm 7 - Edgar Degas - Bale sınıfı
    Aug 17 2022
    "Ve dans ederken görülenler, deli sanıldı müziği duymayanlar tarafından!"  Bu bölümde hareketin efendisi Edgar Degas'yı ve "Bale sınıfı - 1874" resmini konuk ediyoruz. Resimlerinin yarısından fazlasında balerinleri konuk eden Degas'nın yaşam öyküsünü dinliyoruz.  Dağ,bayır ve ormanlarda gezinmektense Paris'in dünyaca ünlü kafelerinde oturmayı tercih eden bir sanatçıydı. Resimlerini doğadan aldıkları ilhamla açık havada çizen Empresyonist ressamlarla birlikte sergiler, ama hep "Büyük şehir çocuğu" gibi Paris'in hareketli, yaşam dolu hayatını resmederdi. Onun ana konusu "insandı". Yaşayan, nefes alan, insan.
    Show more Show less
    22 mins
  • Tabloları Konuşturan Hırsız Bölüm 6 - Pierre Auguste Renoir - Moulin De La Gallette’de Dans
    Jul 8 2022

    "Kendimi akıntıya kaptırdım, sular nereye götürürse oraya giderim." Renoir'ın her resminden sağlık ve neşe akmaktadır. Kötümserlik ve hüzün onun sanatında yer almaz. Bu sözler modern sanatın en canlı ve neşeli renklerini bize sunan Pierre Auguste Renoir'a ait.

    Kimi yiyecek ekmek bulamazken, kimi sırf ruhunun gıdasını almak için sanat dünyasının çarkına kendini kaptırır. Renoir da bu insanlardan biriydi. "Temiz,saf,sağlam ve zarif" sözcükleri sanatını en iyi açıklayan sözcüklerdir. 

    Bu kez hırsızımız Renoir'ın renk senfonisinin paletteki en iyi yansımalarından, en önemli başyapıtlardan "Moulin de la Galette'te dans" tablosunu konuşturuyor. 

    "Gerçek bir sanat eseri izah istemez çünkü kendiliğinden anlaşılır." Bu sözleri söyleyen Renoir gerçekten sanat tarihinde bu cümleye en çok uyan resimleri yaratmıştır. Onun berrak,açık ve insani dünyasına hoş geldiniz. 

    Show more Show less
    18 mins