Episodes

  • Cup of TEA - L’autisme i les vacances: com les viuen les persones amb TEA?
    Jul 22 2024
    Les vacances són per descansar i per desconnectar, però de vegades impliquen una despesa extra d’energia per a moltes persones autistes que han de canviar les seves rutines habituals. Els psicòlegs de l’IDAPP Noemí Balmaña i Gabi Santos pregunten a la colla de ‘Cup of TEA‘ com viuen aquesta època de l’any. “Tant és si ets autista, tot depèn de la persona”, diu en Thunder, que admet que intenta no estressar-se quan els horaris es trastoquen. L’Aspirina diu que a ella l’estressa el fet de preparar-se per marxar i també quan ha de tornar i reprendre la seva activitat habitual. “La dificultat es troba a adaptar-se a les èpoques de canvis”, segons la Noemí Balmaña. Si me’n vaig de viatge hi ha tants estímuls que després necessito vacances de les vacances” Umbra Nigra “Els meus estius sempre han estat iguals, això és molt autista per part meva” diu la Raquel, que de petita sempre anava dues setmanes de casal i, després, al poble de la seva àvia, una aldea a Galícia amb tres habitants. “Literalment no hi ha res a fer. Em dedico a dibuixar, llegir i jugar a videojocs”. A l’estiu no utilitzo les xarxes socials per estalviar energia” Aspirina Les vacances dels infants autistes en casals i colònies no sempre són una bona experiència, depèn de si senten que encaixen en el grup o no. “Tenia alguns amics però no sentia cap connexió amb la majoria”, afirma la Raquel. ” Jo preferia estar amb els adults per què els nens em feien ‘bullying'”, recorda l’Umbra Nigra.
    Show more Show less
    52 mins
  • Cup of TEA - Hobbies i aficions que agraden a les persones amb TEA
    Jun 26 2024
    Videojocs, manualitats, música, els peluixos, jocs de rol, dibuixar, jugar a bàsquet o futbol: aquests eren alguns dels jocs i aficions de la infantesa que recorden els integrants de Cup of TEA, el pòdcast per conèixer l’autisme en primera persona de betevé i l’IDAPP. En aquest episodi, la Maria recorda que de petita sempre li havia cridat l’atenció la tecnologia i a casa desmuntava coses. Ara és graduada d’un grau superior en automatització i robòtica industrial. Umbra Nigra estudia dibuix a l’Escola Joso, dibuixa moltes hores al dia, fa doblatge, animacions… pràcticament només para per dormir. Tenen aficions que els entretenen i alhora els relaxen i els fan sentir bé. Aspirina col·lecciona objectes, com xapes, polseres de goma i bales. Puswi confessa que escriure, dibuixar i la música metal formen part de les seves aficions, mentre que l’Òscar és un esportista nat.
    Show more Show less
    59 mins
  • Cup of TEA - El sentit del gust de les persones autistes
    Jun 11 2024
    L’ansietat els treu la gana, o al revés, quan estan nerviosos mengen més. També pot ser que mengin més lent per poder digerir els aliments. Al pòdcast ‘Cup of TEA’, vuit nois i noies amb trastorn de l’espectre autista (TEA) expliquen la seva particular relació amb el menjar. L’intestí, el segon cervell La gent es pensa que són manies, però no és així. És el TEA el que provoca que no suportin determinades textures, sabors o olors i, fins i tot, colors i poden arribar a tenir ansietat o trastorns d’alimentació. Expliquen que necessiten posar salses a tot arreu o beure molta aigua per poder empassar-se el menjar. La textura d’un aliment els pot comportar problemes. Els pot costar mastegar i empassar diferents textures alhora i pot ser que alguns sabors els trobin massa forts, com els amargs que els provoquen arcades i els fa vomitar. En general, a la gent li costa molt entendre que no t’agradi una cosa, et miren malament com si fossis un llepafils o un malcriat” Pepti Pel que fa a les olors, n’hi ha de difícils com la de verdura bullida, especialment la col, les cols de Brussel·les o el bròquil. Fins i tot, l’olor de l’interior dels taxis o dels cotxes a molts els generen arcades. Es maregen molt fàcilment i vomiten. La necessitat de fomentar hàbits saludables “Hi ha algunes persones amb TEA que no senten la gana o la set, per tant, és molt important fomentar els hàbits saludables”, explica la psicòloga Noemí Balmaña. N’hi ha inclús que es posen alarmes per saber que és l’hora de menjar. El més important és que trobin un espai tranquil per gaudir de l’alimentació amb tranquil·litat i, si de vegades mengen massa, compensar-ho amb moviment i activitat física.
    Show more Show less
    55 mins
  • Cup of TEA - Com expressen les emocions les persones amb TEA?
    May 29 2024
    “M’agrada dir que soc autista, no que tinc autisme, perquè això no és com tenir els ulls blaus. Soc autista i ja està”. Al pòdcast ‘Cup of TEA’, vuit joves autistes parlen del TEA en primera persona. La rigidesa mental i la falta d’habilitats socials són les dues característiques comunes de l’autisme, però el cert és que el TEA o trastorn de l’espectre autista afecta de forma molt diferent cada persona. La sobre estimulació dels sentits: el “meltdown“ Les persones autistes tenen els sentits més desenvolupats, el seu cervell reacciona de forma explosiva als estímuls externs. Però també és cert que cada persona és diferent: a algunes els poden molestar molt els sorolls, a unes altres els colors estridents, les textures o els sabors, entre d’altres casuístiques. “Per mi, Sant Joan és un infern, i la sal de l’aigua del mar em molesta molt”. El cervell de les persones autistes no filtra els estímuls i els reben tots amb la mateixa intensitat: “És com quan a l’escola et diuen: subratlla el més important! I tu ho subratlles tot”. “L’autisme és com una sopa: tu esculls els ingredients i la seva intensitat. Cada persona és diferent i no es pot generalitzar.” Umbra Nigra Quan es produeix una sobre estimulació dels sentits, i arriben a la saturació, es produeix el que en anglès s’anomena “meltdown”, una crisi o col·lapse. La Raquel, que treballa de professora en una acadèmia d’anglès, afirma que de tant en tant s’ha de tancar en una aula on hi hagi silenci: “No era conscient del soroll que poden arribar a fer vuit nens petits en una classe”. Les persones autistes pateixen pels altres, però no troben l’estratègia o acompanyament verbal que els altres esperen” Noemí Balmaña, psicòloga de l’IDAPP A la Raquel, diagnosticada d’autisme fa sis mesos, li van dir que no tenia empatia, però en canvi és una persona molt emocional i pateix pels altres. “El que passa és que una persona amb autisme no s’acosta a preguntar-li a una altra com està, sinó que espera que sigui l’altra persona la que li digui si està bé o malament”, afirma la psicòloga de l’IDAPP, Noemí Balmaña. Des que té el diagnòstic diu que és més feliç perquè ha deixat d’emmascarar el que li passava, en anglès anomenat “masking”.
    Show more Show less
    59 mins