Episodes

  • Yılan balıkları ve efsanevi üreme göçleri - S04E06
    May 22 2024

    Suyun altına ve su altı yaşamına dair ilginç bilgileri bulduğunuz Denizden Babam Çıksa! podcastin yeni bölümünün konusu Yılan balıkları ve efsanevi üreme göçleri.

    Yılan balıklarının dünya üzerindeki dağılımları, üremek için kat ettikleri yol ve yılan balıklarının neden gözde bir "kaçakçılık" objesi olduğuna değiniyoruz.

    Dinlediğiniz için teşekkürler.

    Show more Show less
    16 mins
  • Süs balığı yetiştiriciliğini gözden kaçırıyor muyuz? - S04E05
    Apr 3 2024

    Her akvaryum tankı bir renk, yaşam ve fırsatlar evrenini barındırır. Geleneksel su ürünleri yetiştiriciliği alanının ötesinde, hem deniz harikalarını hem de sevilen tatlı suları yetiştirmeye adanmış gelişen bir endüstri yatıyor. Deniz balıklarının zarif dansından mercanların ve yumuşakçaların narin güzelliğine kadar her öğe, bu canlı ekosisteme kendi büyüsünü katıyor.

    Ancak süs balıkçılığını gerçekten özel kılan şey, erişilebilirliği ve yenilik potansiyelidir. Kuluçkahaneden hasada kadar tüm sürecin yönetilebilir bir ölçekte gerçekleşmesi sayesinde meraklılar bu maceraya nispeten kolaylıkla atılabiliyor. İster tuzlu su türlerinin canlı renk tonlarından, ister tatlı su klasiklerinin zamansız cazibesinden büyülenmiş olun, akvaryum balıkları yetiştiriciliğinin büyüleyici dünyasına dalmak için bundan daha iyi bir zaman olamaz.

    Show more Show less
    12 mins
  • Neden deniz koruma alanları oluşturmalıyız ve kıyılar odağımızda olmalı? - S03E04
    Mar 30 2024

    Merhaba ve hoş geldiniz, ben Kaan!

    Bugün, denizlerimizi ve sahillerimizi korumanın neden önemli olduğunu keşfedeceğiz. İnsan faaliyetlerinin neden olduğu zararlarla boğuşan deniz ve kıyıları sürdürmek için koruma alanları oluşturmalıyız. Ancak, ne zaman, nerede; ve en büyük soru, nasıl olacak?

    Deniz koruma alanları, balık ve diğer av ürünlerinin doğal stoklarını yeniden kazanmayı mümkün kılar. Sürdürülebilir avcılık uygulamalarıyla birlikte deniz koruma alanlarını teşvik etmek, yerel balıkçıların deniz ürünlerinden sürekli faydalanmalarına ve kıyı sakinlerinin ve yerli halkın bu faydayı en güvenli şekilde elde etmelerine katkı sağlar.

    Bu, sadece bir başlangıç! Dinlemeye devam edin ve denizlerimizin geleceğini korumak için neler yapabileceğimizi birlikte keşfedelim.

    Show more Show less
    11 mins
  • Abarttığımız kadar var mı: Lüfer - S03E03
    Mar 27 2024

    Denizden Babam Çıksa!ya hoşgeldiniz, ben Kaan.

    Podcast serisinin bu bölümünde, iki denizin derinliklerindeki efsanevi bir yolculuğa davetlisiniz.

    İstanbul ve Çanakkale boğazlarının mavi sularında tarih ve mitlerle iç içe geçmiş bir maceraya bakış atın. Efsanevi lüfer balığının izinde, Avrupa ile Asya arasındaki suları kesen bu muazzam yırtıcının hikayesini keşfedeceksiniz. Lüferin kendine has benzersiz özellikleri, sadece onun değil, aynı zamanda su altı ekosisteminin de hayati rolünü aydınlatıyor.

    Ancak bu yolculuk, sadece fiziksel özelliklerin ötesine geçmiyor. Lüferin göçleri, mitolojik bağlantıları ve kültürel önemi, dinleyiciyi tarih boyunca lüferin etrafında örülmüş çarpıcı hikayelerin içine çekiyor.

    Bunun yanında, lüferin geleceği de tıpkı denizdeki diğer canlıların geleceği gibi belirsiz. Aşırı avlanma ve yaşam alanı tahribatı gibi tehditler, bu efsanevi balığın yaşamını tehlikeye atıyor. Ancak tüm umudu kaybetmek yerine, bu podcast dinleyicileri, denizlerimizi ve içerdikleri mucizeleri korumak için alınabilecek önlemler hakkında neler yapabileceğimizi konuşabiliriz.

    Bu podcast bölümü, balıkçılık tutkunlarını ve doğa severlerinin hoşuna gidecek.

    Detaylı bilgi ve daha fazlası için abone olmayı, https://www.denizdenbabamciksa.com adresini ziyaret etmeyi ve bizi sosyal medyada izlemeyi unutmayın.


    Show more Show less
    15 mins
  • Tüm yönleriyle Omega yağ asitleri - S03E02
    Mar 24 2024

    Denizden Babam Çıksa! podcastin yeni bölümüne hoşgeldiniz. Bu bölümümüzün konusu, denizden elde edebileceğimiz en iyi faydalardan birisi olan Omega yağ asitleri.

    Ben Kaan Uğrasız ve bugünkü podcastte konuşacağımz konular şu şekilde:

    • Omega yağ asitlerinin kısa tanımı
    • Omega yağ asitlerinin keşfi
    • Omega yağ asitleri insan yaşamı için neden önemli
    • Kaç çeşit Omega yağ asidi var?
    • Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri nelerdir, bunlar arasında ne gibi farklar var?
    • Kırmızı ette Omega yağ asiti var mı?
    • Kırmızı eti güvenilir bir Omega yağ asidi kaynağı olarak düşünebilir miyiz?
    • Omega yağ asitlerini nereden buluruz?
    • En iyi Omega yağ asidi kaynakları nelerdir?
    • Somon mu kril mi: en iyi Omega yağ asidi kaynakları nelerdir?
    • Gıda takviyesi olarak Omega 3 yağ asitleri hakkında neler bilmeliyiz?

    dinlediğiniz ve destek olduğunuz için teşekkürler! Bir sonraki bölümde görüşmek üzere!

    Show more Show less
    23 mins
  • Neden bu kadar çok pişirme yöntemimiz var? - S03E01
    Mar 21 2024
    Denizden Babam Çıksa Podcast'in yeni bölümünde, yemek pişirme tarihinde bir lezzet yolculuğuna çıkıyoruz. Antik ateşlerden günümüz mutfaklarına kadar, insanlar bu zamansız lezzeti tatmak için çeşitli yöntemler geliştirdi. On dört bin yıl öncesine dayanan balık tüketiminin kökenlerine dalarak, nasıl sürdürülebilir, çok yönlü ve bol bir gıda kaynağı haline geldiğini keşfedin. Bu podcast bölümünde favori balık türünüze en uygun yöntemi keşfedin, hassas, sıkı dokulu veya yağlı olsun; ve mutfak becerilerinizi yükseltin. Taze balık seçimi ve aşırı pişirme gibi yaygın hatalardan kaçınma konusunda değerli ipuçları öğrenin. Balık mevsimleri, su sıcaklığı ve bölgesel etkilerin inceliklerine dalarak, balık pişirme sanatına olan takdirinizi artırın. Yeni sezonun ilk bölümüne kulak verin ve zengin tarih ile çeşitli pişirme tekniklerinin, bir sonraki mutfak maceranızı ilham almasına izin verin. Usta bir şef ya da mutfakta yeni başlayan biri olun, balık mutfağının büyüleyici dünyasında herkes için bir şeyler bulunmaktadır. Yolculuğun tadını çıkarın!
    Show more Show less
    28 mins
  • Pirana: Amazon nehrinin derinliklerinden yükselen "katiller"
    Nov 20 2023

    Suya daldığımızda pek çok farklı şeyle karşılaşırız; renkli balıklar, oradan oraya kaçışan karidesler, çekinden anemonlar ve hatta merakla bize yaklaşan bazı balıklar... Fakat derin ormanların içinden geçip denize ulaşan bazı nehirler pek karşılaşmak istemeyeceğimiz bazı gizemli katilleri barındırıyor: Piranalar.

    Denizden Babam Çıksa! podcast serisinin yeni bölümünde, başta Amazon nehri olmak üzere Güney Amerika'nın uzun nehirlerinde yaşayan Pirana balıklarına göz atıyoruz ve onları daha yakından tanımaya çalışıyoruz.

    Onları her ne kadar düşük bütçeli ve bol aksiyonlu korku filmlerinin başrolü olarak tanısak da, Piranalar bundan biraz daha fazlası. Etçil ve otçul olmak üzere temelinde iki gruba ayırabileceğimiz bu balıklarla ilgili daha fazla bilgiyi suyun üzerinde kalarak öğrenmek için bu podcasti mutlaka dinleyin!

    Show more Show less
    15 mins
  • 1. sezon finali: bu sene neyi nasıl yaptık?
    Sep 23 2023

    denizden babam çıksa! podcast serisinin ilk sezonunun sonuna gün ve gecenin sonbahar döneminde eşit olduğu gece geliyoruz.

    2023 yılının Temmuz ayının başından bu yana haftada iki kez devam eden bu podcast serisini hazırlarken nelere dikkat ettiğimi, hazırlık aşamalarını, hazırlık şekillerini ve içerikleri yayına hazırlarken nelere dikkat ettiğimi anlattım.

    Umarım beğenirsiniz, 2024 yılında görüşmek üzere!

    Show more Show less
    27 mins