Episodes

  • Un estiu. Bon estiu!
    Jul 5 2024
    Avui el nostre tour particular, com que és l'últim de la temporada, ens ha portat alguna confessió. Tot i això, no ens hem alterat i hem seguit la ruta dels divendres, que és la que ens porta al club de lectura d'"El gran tour". Avui he escollit un llibre preciós de Francesc Parcerisas, "Un estiu", on l'autor ens parla dels estius de la seva infantesa, joventut i també els del present, en concret l'estiu del 2014, que és quan va escriure el text. Un viatge fascinant, ple d'ironia, elegància i erudició que et deixa a mig camí entre la nostàlgia i les ganes de viure. Com a souvenir us he proposat marxar plegats a una illa gairebé a la fi del món, a una terra on desapareixen les ansietats i on tot és plaer i felicitat. El paradís perdut! I també us he convidat a escriure'm. Per què? Si ho escoltes, t'ho explico. Estimats i estimades, que tingueu un bon estiu! Si teniu algun suggeriment em podeu escriure a elgrantour@catmusica.cat
    Show more Show less
    54 mins
  • Cartes creuades entre tres grans poetes
    Jul 4 2024
    Avui el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha fet viatjar amb un dels epistolaris més bonics que ha donat la literatura. Es tracta d'un recull de les cartes que es van escriure durant l'estiu del 1926 tres grans poetes, els joves russos Marina Tsvietàieva i Borís Pasternak, i l'astríac Rainer Maria Rilke. Es tracta d'un veritable llegat d'idees que governen el torrent admiratiu i filial entre els tres poetes i que ens fan viatjar als racons més amagats de les seves ànimes. Com a souvenir us he portat un poema de Joan Margarit. Per què? Doncs heu de fer el viatge.
    Show more Show less
    53 mins
  • Obertura dramàtica
    Jul 3 2024
    Avui, el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha fet viatjar amb la música d'un compositor que representa clarament la fractura que va patir la creació artística espanyola amb la tragèdia de la Guerra Civil. Evaristo Fernández Blanco va ser un músic d'un gran talent creatiu. Havia començat a tenir reconeixement i visibilitat durant la Segona República, però la seva carrera es va veure truncada bruscament després de la guerra, per la falta de continuïtat en el desenvolupament vital, i també per la seva simpatia amb el bàndol perdedor. Després del conflicte bèl·lic, abatut i desmoralitzat per la mort de la seva dona, es va desplaçar a viure a Barcelona, on treballava com a músic al Teatre Tívoli. La seva història i la seva música no et deixarà indiferent. T'ho asseguro!
    Show more Show less
    48 mins
  • Un estiu de Gabriel Fauré
    Jul 2 2024
    Avui el nostre particular tour ens ha portat, per començar, records de joventut i dies d'estiu: "Van ser llargs i ardents, els estius! Estàvem nus davant del mar, i el mar encara més nu. Amb els ulls, i en uns cossos àgils, posseíem el món de la manera més feliç. Ens sonaven les veus enceses de lluna, la terra era càlida i violenta, transcorríem ingrats amb el son. El ritme tan obscur de les onades ens abrasava eterns, i només érem temps. A l'alba s'esborraven els astres, i amb l'arribada de la llum s'iniciava l'amor furiós i delicat. Avui sembla un engany que fóssim feliços a la manera immerescuda dels déus. Que estranya i que breu va ser la joventut!" Traducció del poema "Els estius" del valencià Francisco Brines. Després hem seguit per l'inabastable univers musical fins a trobar Fauré. Hem estat amb ell, els seus estius, els seus problemes i la seva música. Meravellós!
    Show more Show less
    57 mins
  • Dimitri Mitrópoulos, singular i brillant
    Jul 1 2024
    Avui el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha fet viatjar al mont Athos, al nord de Grècia. És tracta del marc geogràfic de vint monestirs ortodoxos (grecs, russos, serbis, georgians, búlgars i romanesos) que conformen un territori autònom sota sobirania grega. Al mont Athos només poden viure-hi monjos ortodoxos de sexe masculí. Doncs en un d'aquests monestirs hi feia estades el director d'orquestra, pianista i compositor grec, nacionalitzat nord-americà, Dimitri Mitrópoulos. Fervent devot de l'Església ortodoxa grega, va portar una vida ascètica i monacal (els oncles eren monjos al mont Athos). Nen prodigi, amb memòria fotogràfica, no necessitava la partitura per dirigir ni per tocar, i la seva visió de la música era molt singular. Si voleu saber més coses d'aquest prestigiós músic, haureu de fer el viatge d'avui. No us decebrà!
    Show more Show less
    52 mins
  • No era pecat. Vivències d'una mirada
    Jun 28 2024
    Avui el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha fet viatjar amb les memòries d'un fotògraf i publicista indiscutible del nostre país, de la segona meitat del XX: "El més important en la meva vida ha estat mirar." Nascut a Barcelona el 1913, es deia Leopoldo Pomés i la seva autobiografia es titula "No era pecat. Experiències d'una mirada". La seva va ser una vida dedicada a mirar, a observar, a perfilar, retratar i gaudir de l'univers que l'envoltava: "Soc un hedonista que gaudeix del plaer i el plaer és la meva doctrina." Com a banda sonora, dues músiques relacionades amb la seva vida: la banda sonora del film "Casablanca", i "L'appuntamento", d'Ornella Vanoni. Per què? Doncs haureu de fer el viatge per descobrir una altra manera de mirar.
    Show more Show less
    55 mins
  • "Vull ser un home invisible"
    Jun 27 2024
    Avui el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha fet viatjar amb una carta que va escriure el poeta i gran escriptor argentí José Luis Borges poc abans de morir. És una carta d'un home que es vol sentir lliure per fer el que li plagui, on i quan vulgui. Per això decideix el que decideix: "Sempre he imaginat que el paradís seria algun tipus de biblioteca."
    Show more Show less
    47 mins
  • Nadejda Nikoláievna Purgold, l'altre jo de Rimski-Kórsakov
    Jun 26 2024
    Avui el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha fet viatjar a l'illa dels oblidats per conèixer una dona que, un cop més, va quedar eclipsada darrere del seu marit. La primavera del 1868 la pianista, compositora i escriptora russa Nadejda Nikoláievna Purgold va conèixer el militar i músic Nikolai Rimski-Kórsakov. En aquell moment ella estudiava al Conservatori de Sant Petersburg, fundat sis anys abans, i musicalment era una alumna brillant i molt ben preparada. Al cap de quatre anys es van casar i a partir d'aleshores ella va passar a ser coneguda com a Nadejda Rímskaia-Kórsakova. Nascuda a Sant Pertersburg el 1848, als nou anys va entrar al conservatori de la seva ciutat, on va estudiar piano i teoria musical, i al cap d'uns anys, orquestració i composició amb Rimski-Kórsakov, que n'era el director. Amb el temps la seva formació va començar a prendre forma. Si vols saber-ne més, hauràs de fer el viatge!
    Show more Show less
    55 mins