• Sınıf, hayatın birebir replikası: ÖRAV Genel Müdürü Arzu Atasoy
    Jun 8 2023

    Tam da okulların kapanmak üzere olduğu bu günlerde sizi şahane bir eğitimci ile tanıştırmak istiyorum. 

     

    Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) Genel Müdürü Arzu Atasoy, bir “eğitimci”den çok daha fazlası! Darüşşafaka’da başlayan eğitim hayatının sonunda önce öğretmen oluyor, sonra ÖRAV’a katılıyor. Uzman Eğitimciliği Eğitim Direktörlüğü ve onu şuan bulunduğu Genel Müdürlük pozisyonu takip ediyor. Anlayacağınız, Türkiye’de K12 seviyesinde eğitimde ne oluyor, ne olacak, hepsine son derece hakim. 

     

    Peki ÖRAV nedir, derseniz; çocukların nitelikli eğitim hakkını, öğretmenlerin niteliğini geliştirerek koruyan ve destekleyen, kar amacı gütmeyen bir vakıf. Bu cümle basın bülteni gibi ama valla ben yazdım, zira yaptıklarını daha iyi tanımlayacak başka kelime bulamadım. 

     

    Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları işbirliği protokolü kapsamında, onlarca farklı program ile 81 ilimizdeki devlet okulu öğretmenlerine meslek içi gelişim imkanları sağlıyorlar. 15 senede 300 bin öğretmene ulaştılar! 

     

    Peki Arzu Atasoy ile neler konuştuk? Çok şey! 

    Öğretmenliğe dair sohbetimizin yanı sıra, çocuk için doğru okulu seçmekten başlayıp eğitimde fırsat eşitliğine girdik, ödevler ve eğitimdeki sorumlulukların paylaşımıyla devam ettik. 

    Eski bakış açılarının ve kalıpların tamamen yıkıldığı eğitim dünyasında bilginin her gün değişmesi sebebiyle artık bilgi temelli değil, mizaç ve beceri temelli eğitimin ve farklı başlıklardaki okuryazarlıkların önemine değindik. 

     

    Kesmeye kıyamadığım, burada yazdığımdan çok daha fazlasını içeren, herkes dinlesin istediğim çok zengin bir sohbet oldu. 

     

    Soru, yorum ve eleştirileriniz için bana İnstagram'da EvrimSumer hesabımdan ya da LayluveBen@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

    Show more Show less
    1 hr and 1 min
  • İnatlaşmak için iki kişi gerekir: Psikolog Füsun Aygölü ile 1-3 yaş
    May 26 2023

    Bir süre önce birlikte başlattığımız seri ile Bebek Çocuk ve Ergen Psikoloğu Füsun Aygölü ile sohbetimiz devam ediyor. Bu bölümde konumuz, 1-3 yaş arası küçük çocukluk dönemi. 


    Bebeklikten küçük çocukluğa geçişteki zorluklar ve gelişim aşamalarını yine harika anlattı Aygölü. Çocuğun henüz otokontrolünün olmadığı, aidiyet ihtiyacı içindeki bu dönemde kreşe başlamanın ve sünnetin doğru yaşından girip yine bambaşka konulardan çıktık. 
     

    Küçük çocuğunuzun karar verme sınırlarının geliştiği ve belirlendiği bu yıllarda ebeveynlere çok iş düşüyor ama en önemlisi istikrar! Çerçeveleri çizmek önemli, ama şefkati, koşulsuz sevgiyi unutmadan. Sınırlar karışmaya başladı mı bir bakmışsınız, çocuk-erkil bir aile olmuşsunuz!


    İki yaş sendromunun evinizde bir fırtına gibi eseceği bu yılları, ergenliğin ilk dönemine de benzetiyor Aygölü. Ben bu dönemi kendi tecrübemden de çıkışla rahatlıkla “İnatlaşmak için iki kişi gerekir” diyerek özetleyebilirim. 


    Soru, yorum ve eleştirileriniz için bana İnstagram'da EvrimSumer hesabımdan ya da LayluveBen@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

    Show more Show less
    31 mins
  • Ergenlik, anne-çocuk ilişkisinin temize çekilmesi: Klinik Psikolog Neriman Koç
    May 11 2023

    Bu haftaki konum, ne kadar hazır olduğumuzu sansak da sürekli çalışmadığımız yerden sınandığımız bir dönem: Ergenlik

     
    Konuğum ise bu konularda şahane bir uzman, Klinik Psikolog Neriman Koç. Tanışıklığımız Laylu’nun eski okulundan. Ergen-okul-ödev-dağınıklık-itiraz-direnç-isyan kelimeleri bizim evde sıklıkla aynı cümlede bir araya gelmeye başlayınca, hadi dedim, gelin ergenleri konuşalım.  

     

    Ergenliğin, ebeveyn-çocuk ilişkisinin temize çekilmesi tespitine bayıldım. Ne ekerseniz, onu biçiyorsunuz. Erken ergenlikten, kız ve erkek çocukların ergenlikteki farklılıklarından, ne yapmamız ve yapmamamız gerektiğinden konuştuk. 

     

    Benim için çok aydınlatıcı bir sohbetti. Dilerim ağzı ergen yavrularından yanan ebeveynlerin yüreğine su serpecek bir bölüm olmuştur.

     

    Soru, yorum ve eleştirileriniz için bana Instagram'da EvrimSumer hesabımdan ya da LayluveBen@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

    Show more Show less
    38 mins
  • Kubilay Tunçer: Evdeki Sihirbaz
    Apr 13 2023

    Bu bölümde konuğum 3 çocuk babası bir sihirbaz; Kubilay Tunçer, nam-ı diğer, QB.

    Sihirbaz kulağa en neşeli gelen diye gerisini atlamayalım; Yazar, senarist, tiyatro-dizi ve sinema oyuncusu. Çok başarılı bir oyuncu olmasının yanı sıra, Uluslararası Merlin ödüllü bir sihirbaz ve ödüllü bir oyun yazarı.

    Konu eve ve çocuklara gelince bu şapkaların çoğu uçuyor, geriye üniversitede psikoloji okumuş bir baba kalıyor. İki ayrı şehirde yaşayan, ikisi ikiz, 3 çocuk babası olmak kolay olmasa gerek. “Hayattaki en büyük başarım, çocuklarım arasındaki bağı kurmaktı” diyen Tunçer, bunu jonglörlük yapmaya benzetiyor.

    Tavşan ve çocuk terbiyesinin benzeyen ve benzemeyen yanlarından girdik, rahat ve geniş ebeveyn farklarından ilerleyip, biraz felsefi konulara bakıp baba olduktan sonra zenginleşen yaratıcılığından çıktık.
    Zira Tunçer çocuk sahibi olmasıyla birlikte çocuklara yönelik eserler de üretmeye başladı: Herkes Sihirbaz Olacak (kitap ve tiyatro), Odadaki Sihirbaz (aile şovu) bugüne kadar yaptıkları. Online platformlardaki sihir dersleri bonus. Kitap kitapçılarda, oyunların biletleri internette ve gişelerde.

    Soru, yorum ve eleştirileriniz için bana Instagram'da EvrimSumer hesabımdan ya da LayluveBen@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

    00:25-Kubilay Tunçer.
    07:00- Çocuk büyüdükçe dertleri de büyür mü?
    15:10-Yaratıcılık meselesi.
    16:40-Çocukların doğal yetenekleri.
    17:50-Gelişim süreçleri.
    21:00-Kubilay Tunçer'in çocuklığı.
    22:20-Sihirbazlık.
    24:50-Çocuklarla iletişim.
    28:15-'Herkes Sihirbaz Olacak'.
    31:30-Odadaki Sihirbaz.
    34:30-Baba doğulur mu yoksa olunur mu?
    37:10-Erkeğin baba olma hakkı.

    Evrim Sümer'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!

    Reklam ve İş Birlikleri için: aysegul.turker@wandnetwork.com

    Wand Media Network
    Show more Show less
    41 mins
  • TV ÇOCUKLARI ile Küçük Bir Ekran Rehberi
    Mar 30 2023

    Bugünkü konuklarım, TV Çocukları Deniz Tokgöz ve Defne Akman.
    Wand Network’te komşu podcast olmamızın yanı sıra, ikisini de Meydan Larousse kıvamındaki ekran bilgilerine hayran bir şekilde takip ediyorum uzun zamandır.

    Ama birlikte bir bölüm kaydetmek fikri ancak çaresiz kaldığım anda aklıma geldi, o ayrı. Şubat tatilinin başında Leyla’yla akşamları, “Hadi birlikte bir şeyler izleyelim, ama ne?” derken derken, “Ben salak mıyım yahu,” dedim kendime, “TV Çocukları’na sorsana!” Madem akıl ettim, kendime kadar olmasın, herkese faydam dokunsun diye düşündüm.

    Ara tatilinin sonunda yaptığımız kayıtta bir de korsan konuğumuz var; Leyla. O da kendi listesi, yorumları ve bir miktar ergen atarlanmasıyla dahil oldu sohbetimize. Bu sebepledir ki, içerikte küçük çocuklara uygun bazı öneriler olsa da, daha büyük çocukları ve erken ergenleri kapsayan bir liste oldu.

    Deprem felaketinden önce kaydettiğimiz bu bölümde Paddington’dan Wednesday’e, Stand by Me’den Addams Familiy’ye, Pippi Uzunçorap’tan Miyazaki’lere uzanan geniş bir izleme önerisi bulacaksınız.

    Soru, yorum ve eleştirileriniz için bana İnstagram'da @EvrimSumer hesabımdan ya da LayluveBen@gmail.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.

    00.30-TV Çocukları.
    01.10-Çocuklar için izleme listesi.
    02.50-Turning Red.
    05.00-Everything Everywhere All at Once.
    06.00-Pippi.
    07.40-Paddington.
    09.15-The Goonies.
    11.55-Matilda the Musical.
    15.40-The Mitchells vs. The Machines.
    21.30-Studio Ghibli.
    22.50-Star Wars.
    24.11-Charlie'nin Çikolata Fabrikası.
    24.25-The Witches.
    27.25-Wednesday.
    29.55-Kedilerin Aklından Neler Geçiyor?
    32.43-Laylu'nun seçkisi
    33.15-Totoro.
    35.10-Friends.
    35.50-How I Met Your Mother.
    36.00-Lucky.
    37.30-Spider-Man
    40.00-Night At The Museum.

    Evrim Sümer'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!

    Reklam ve İş Birlikleri için: aysegul.turker@wandnetwork.com

    Deniz Tokgöz Instagram @bugunnelerizledim

    Defne Akman Instagram @defnettin


    Wand Media Network
    Show more Show less
    43 mins
  • Bebek 101: Gak deyince meme, Guk deyince kucak. | Psikolog Füsun Aygölü ile 0-12 ay bebeklik dönemi
    Mar 16 2023

    Sevgili Laylu ve Ben dinleyicileri,

    6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi sebebiyle tüm Türkiye'ye geçmiş olsun diyerek ve hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara sabır dileyerek yeni bölüm yayınlamaya geri dönüyorum.
    Bu hafta dahil olmak üzere uzunca bir süre paylaşacağım sohbetlerde depreme değinmememizin tek sebebinin, hepsinin 6 Şubat 2023’ten önce kaydedilmiş olduğu bilgisini özellikle vermek istiyorum ki, gündemden uzak, duyarsız biri olduğum algısı oluşmasın.

    Bu bölümde konuğum, bir süre önce birlikte başlattığımız seri ile Bebek Çocuk ve Ergen Psikoloğu Füsun Aygölü.

    Bugünkü sohbetimizle konuya adeta topraktan giriyor; 0-12 ay dönemi bebekleri konuşuyoruz.

    Özellikle ilk çocuğu olanlar bu zor dönemi nasıl kolaylıkla geçirir, bebeğini nasıl gözlemler ve tanır gibi temel tüyolar ile başlayıp, lohusa hallerine ve babanın bu dönemki varlığına uzanan bir sohbet oldu.

    Özetle şunları ebeveyn anayasası olarak benimserseniz işiniz çok da zor değil:
    1) Komutan siz değilsiniz, bebeğiniz. 2) Koşulsuz sevgi, şefkat, kucak!

    Soru, yorum ve eleştirileriniz için bana İnstagram'da EvrimSumer hesabımdan ya da LayluveBen@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

    00:50- Füsun Aygölü.
    03:25- Anne ve bebek bağı.
    05:50- Lohusa kafası.
    07:30- Hangi durumlarda anne psikiyatriste gitmelidir?
    10:50- 6 aylık bebekler.
    13:10-12 aylık bebekler.
    15:30- Çocukların konuşma süreci.
    17:50- İlk bir sene.
    21:30- Bilgi kirliliği ve annelik.
    24:30- Eskilerin tecrübeleri.
    26:25- Annelere öneriler.
    29:05- Uyku eğitimi.
    34:00- Babalar ve çocuklar.
    35:20- Ayrılma anksiyetisi.
    36:45- Otizm.

    Evrim Sümer'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!

    Reklam ve İş Birlikleri için: aysegul.turker@wandnetwork.com

    Wand Media Network
    Show more Show less
    41 mins
  • Prof. Dr. Nita Scherler: Sinirlediğimiz aslında çocuğumuz değil, kendimiziz!
    Jan 26 2023
    Bu bölümde konuklarım Klinik Psikolog Prof. Dr. Hanna Nita Scherler ve eğitim danışmanı Ateş Ataseven.

    Konumuz, Gestalt bakış açısı ile çocuk büyütmek, ebeveynlikte akışkanlığı sağlamak ve dengeyi kurmak.

    Bu tanımlara yabancıysanız sakın bu bölümü pas geçmeyin! Çünkü Nita Scherler, Gestalt’ın tanımını yapmakla kalmadı, bir çocuğun doğumdan 18 yaşına kadar geçtiği bilinç gelişim evrelerini ve yaşanabilecek sorunları anlattı.

    Ateş Ataseven ise ağırlıklı olarak baba kontenjanından katıldığı sohbetimizi kendi tecrübeleri ve pratikle tamamladı.

    Nita Scherler’in, “sinirlendiğiniz şey aslında çocuğunuz değil, o davranışa atfettiğiniz anlamdır ve bu büyümeniz için eşsiz bir fırsattır” dediği andan itibaren kendimi önce kıyma makinesine, sonra mikroskoba soktum.

    Çocuğa istediği her şeyi vermemenin öneminden, bir takım mayınlı bölgelere uzanan üçlü sohbetimizin her cümlesi başlık çıkaracak nitelikteydi.


    02.00-Ebeveyinliğe dair.
    07.05-Çocuk bilincinin gelişim safaları (yaş safaları).
    08.55-Otistik çocuk.
    09.38-Psikotik çocuk.
    10.56-Narsist çocuk.
    12.36-Örnek baba bakış açısı.
    17.45-2, 3 yaş zorluğu.
    18.40-4, 5 yaş önemi.(düşünce ayrımı).
    19.40-Nevrotik kişiler.
    20.10-Script potoloji.
    20.35-Antisosyal çocuk.
    23.57-6, 11 yaş kişilik.
    5.00-Egenlik dönemi.
    3.35-Çocuğa yanlılş hitaplar.
    37.40-Çocukların duygularının isimlendirilmesi.

    Evrim Sümer'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!
    Hanna Nita Scherler'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!
    Ateş Ataseven'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!
    Show more Show less
    43 mins
  • Prof. Dr. Levent Kurnaz: “Islak Termometre 35” film senaryosu değil!
    Jan 12 2023
    Bu haftaki konuğum İklim ve Doğa Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Yöneticisi.

    İklim krizi denince akla ilk gelen isimlerden biri, daha önce sıklıkla konuşmalarını ve ismini duymuş olabilirsiniz. Peki, bu bölümün farkı ne, derseniz; iklim krizini ve bizi bekleyenleri çocuklar ve ailelerden çıkışla konuşmuş olmamız derim.

    Herkes şunu diyor ya; “Ben ne yapabilirim ki?” işte tam da her bireyin dönüşüme ve korumaya katkısı olacağını anlatıyor Prof. Kurnaz. Evde yapabileceğimiz minicik bir düzenleme bile iklim krizine giden yolu yavaşlatabilir. Mesela evi kışın 21 derecenin üzerinde ısıtmamak, yazın da 25’in altında soğutmamak. Ya da, pişireceğimiz kadar satın almak, yiyeceğimiz kadar pişirmek! Ona göre en büyük felaket, sebzeyi ve eti yemeden çöpe atmak!

    “Islak Termometre 35”i konuştuğumuz kısım ise film senaryosu değil, olası gelecek! Enerji kaynağının değişmesinden, ihtiyaç duyulacak enerjinin yeniden planlanmasına ve evlere güneş enerjisi yatırımına kadar birçok başlığı konuştuğumuz sohbet dilerim ki, sizi de benim kadar aydınlatır.

    01.09- 2 çocuk babası Levent Kurnaz.
    02.55- Levent Kurnaz “kendini ne olarak tanımlıyorsun?”
    06.00-Covid döneminde karbondioksit salınımı azaldımı.
    08.46-İklim krizi nedir.
    11.21-Dünya iklim değişikliğini görmezdenmi geliyor.
    12.55-Çocuklara nasıl bir gelecek vereceğiz.
    15.50-Ekofobi nedir.
    16.20-Çocukları korkutmadan iklim krizini nasıl anlatabiliriz
    2.21-Evde ne hatalar yapıyoruz.
    30.34-Sıcaklık ve ıslak termometre
    35. 38.47-Enerji kaynağı ve elektrikli araçlar.
    43.30-Evde güneş panelleri.


    Evrim Sümer'i sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!
    Levent Kurnaz'ı sosyal medyadan takip etmek için tıklayın!
    Show more Show less
    46 mins