• Forbes Power Breakfast - Felix Pătrășcanu

  • May 16 2021
  • Duración: 42 m
  • Podcast

Forbes Power Breakfast - Felix Pătrășcanu

  • Resumen

  • Felix Pătrășcanu – Managing Partner FAN Courier, discutăm despre lecțiile eșecului.

    Nu de puține ori milionarii lumii au recunoscut că succesul de care se bucură astăzi se datorează în principal greșelilor făcute și a lecțiilor învățate de pe urma eșecurilor. Însă, România mai are de recuperat la capitolul acesta.

    “Noi provenim dintr-o societate în care eșecul era făcut egal cu a pierde, a fi loser, a fi o rușine. Trebuie să recunosc că mama mea mi-a spus nu greșesc. (…) Frica de a greși m-a dus la extremă și m-a făcut să nu văd foarte multe lucruri, să nu învăț anumite chestii, să nu mă bag în anumite chestii, să nu descopăr alte lucruri sau să le încerc, pentru că aș greși”, rememorează Felix Pătrășcanu, Managing Partner al Fan Courier.

    Astfel, antreprenorul a învățat foarte târziu că a greși este cea mai bună cale de a învăța, însă există totuși anumite limite. “Acum nu poți să greșești așa încontinuu fără a învăța. Poți să greșești o dată, dar să nu o mai repeți a doua oară”, explică omul de afaceri, recunoscând că și el a făcut o mulțime de greșeli din neștiință, dar a învățat pe parcurs. “În momentul de față fac mult mai puține greșeli, deși sunt atent în continuare la lucrul ăsta. N-am scăpat de a nu mai face greșeli”, mai spune Felix Pătrășcanu.

    El atrage atenția că o greșeală făcută la începutul unui business, atunci când cifra de afaceri este încă destul de mică, și impactul eșecului va fi unul redus. “O astfel de greșeală o poți redresa. Dar când business-ul tău se ridică la o cifră de afaceri de 100-200 de milioane de euro, impactul poate fi numărat uneori în milioane de euro. Mi s-a întâmplat acest lucru, dar este fără doar și poate o metodă de a învăța extraordinară”, subliniază fondatorul Fan Courier.

    În opinia lui, în business este fundamental să existe un echilibru între proprietari, angajați și clienți. “Întotdeauna trebuie să ții această balanță. O piață nu se câștigă neapărat prin prețuri mici, ci cu prețuri reale, pentru că de aceea facem business. Nu suntem ONG. Și la sfârșitul zilei trebuie să ai un +5 lei profit net, după taxe și impozite, pentru investiții și dezvoltare”, afirmă omul de afaceri.

    Importanța investițiilor în dezvoltarea businessului este punctată în repetate rânduri de către Felix Pătrășcanu, mai ales că unul dintre marile eșecuri care era să ducă Fan Courier în pragul falimentului a survenit exact din acest motiv. “În 2007 era să ne înecăm în propriul succes și să închidem business-ul pentru că n-am făcut investițiile la timp, pentru că ne-am blocat de sărbători și începusem să nu mai putem primi clienți. Încărcasem atât de tare organizația cu colete și cu comenzi încât nu le-am mai făcut față”, își amintește acesta.

    Așadar, fondatorul Fan Courier consideră că “dacă nu faci investiții an de an, rămâi în urmă și la un moment dat dispari din piață, ajungi să nu mai contezi”.

    De la înființare până în prezent, în business-ul Fan Courier s-au investit peste 80 de milioane de euro. Iar investițiile nu se opresc aici. “Noi în fiecare an trebuie să facem investiții. Acum trebuie să facem investiții enorme în digitalizare care e foarte importantă. Astea sunt lucrurile pe care le-am învățat, că trebuie să ținem pasul cu piața”, precizează Felix Pătrășcanu, care este în permanență atent la viitorul pieței și la felul în care evoluează. Pentru el antreprenoriatul a reprezentat un univers fantastic în care i s-a permis să greșească. “De fapt nu mi s-a permis de către cineva, ci mi-am permis să greșesc pe banii mei. Și atunci când o faci și greșești pe banii tăi înveți extrem de repede”, concluzionează antreprenorul.

    Más Menos

Lo que los oyentes dicen sobre Forbes Power Breakfast - Felix Pătrășcanu

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.