Episodes

  • Uddenberg-Nordingska stiftelsen-Bo Pensionat, en samlingspunkt för konsten
    Apr 5 2022
    År 1914 köpte Maja Uddenberg tillsammans med en kompanjon det gamla kronofogdebostället i Vickleby på Öland. Det blev startskottet för det legendariska Bo pensionat. Kompanjonen försvann tidigt ur bilden men Maja kom att driva pensionatsverksamhet på platsen fram till tidigt 1970-tal. Redan på 1920-talet blev pensionatet en samlingspunkt för konstnärer. Här kom så småningom William Nording och Arthur Percy med flera att sätta avtryck på Bo och dess historia. Den förstnämnde gifte sig i mitten av 1930-talet med Maja Uddenberg vilket ytterligare bidrog till kulturlivet. Efter Williams och Majas bortgång 1956 respektive 1972 instiftades Uddenberg-Nordingska stiftelsen bland annat med syftet att främja konstnärlig utbildning och undervisning.

    Medverkande: Maria Södergren, Hans Svensson och Ingmar Hedin, representanter för Uddenberg-Nordingska stiftelsen Lisbeth Svensson, ordförande, Kalmar läns hembygdskonsulent Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund. Inspelning: Stefan Siverud. Produktion: Andreas Juhl, båda Kalmar läns museum.

    Om stiftelsens syfte: Att främja vård av behövande ålderstigna, sjuka och lytta, därvid om möjligt behövande och sjuka konstnärer lämnas företräde;att främja vetenskaplig undervisning och forskning, därvid ämnena fornkunskap, botanik och ornitologi lämnas företräde samt;att främja konstnärlig utbildning och undervisning.
    Show more Show less
    40 mins
  • Trygge Sven i Krokstorp
    Apr 5 2022

    Sven Svensson i Krokstorp engagerades tidigt i politiska värv. Inledningsvis fick han agera sekreterare åt sin far Sven Albert Johansson vars politiska verksamhet täckte in allt från kommunen i Misterhult till riksdagsarbete. Föreningsengagemanget tillsammans med "arvet" formar politikern Sven Svensson och uppfattningen att Svensson i alla stycken är en man att lita på slås fast. Det hela leder på sikt till epitetet "Trygge Sven i Krokstorp". Låt oss i dag följa denne mans livsgärning. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

    Show more Show less
    39 mins
  • Kata Dahlström-"för mig står alltid människan i första hand"
    Apr 5 2022

    Kata Dalström var den småländska överklassdamen som en blev övertygad socialist och som åkte land och rike runt på sina ”härjartåg” som uppskattad och efterfrågad agitator (resetalare). På uppdrag av Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP), den socialdemokratiska kvinnorörelsen, ungdomsrörelsen eller något fackförbund reste hon runt för att övertyga människor om vikten av allmän och lika rösträtt och vikten av facklig och politisk organisering. ”Fru Kata” var lika envis som karismatisk och lät vare sig försörjningsplikten för de sju barnen, den norrländska vintern eller den svenska ordningsmakten stå i vägen för sitt brinnande engagemang. En sann pionjär, som lyckades kombinera kommunism och buddism och som gång på gång konstaterade att ”för mig står alltid människan i första hand”.

    ”Ljus på kvinnor” del 6. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Podden spelades in med antikvarie Gabriella Johansson som berättar om Kata Dalström och Pia-Lena Björnlund som programledare. Inspelning och redigering av Andreas Juhl. Kalmar läns museum.

    Show more Show less
    30 mins
  • Jonas Jonasson-fredsbonden
    Apr 5 2022

    Att krig och inte fred tyvärr många gånger då som nu skulle utgöra ett stort antal människors vardag accepterade inte riksdagsmannen Jonas Jonasson från Gullabo i södra Kalmar län. Han engagerade sig med liv och lust och på ett flertal sätt i den spirande fredsrörelsen som uppstod under sent 1800-tal i Sverige. Vad detta resulterade i får vi veta i denna podd.

    Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.

    Show more Show less
    32 mins
  • JAGS- bonde, sjöman och konstnär
    Apr 5 2022

    Vem var Johan August Gustafsson, JAGS och vad betydde hans konstnärskap? JAGS levde 1852-1932 och nästan alltid i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Hela sitt liv vid sidan om jordbruket använde han till att skulptera i material som han hittat i sjön och på stranden. Havet och båtar var en viktig del av hans liv. Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund, Hans Gurstad-Nilsson, tonsättare, Marianne Hedelin, J.A.G.S Museum, Bernt Johansson, J.A.G.S Museum, Per Nyström, cellist. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

    Show more Show less
    46 mins
  • Gustaf Raab- folkpensionens företrädare
    Apr 5 2022

    Fattigvård och omsorgen om de mindre lyckligt lottade i samhället är utgångspunkten för denna podd. Vi får följa vad samhället i stort gjorde under ett par århundraden samt stifta bekantskap med folkpensionspionjären Gustaf Raab. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum. Idéen till detta program kommer ifrån Långemåla hembygdsförening.

    Mycket nöje!

    Show more Show less
    41 mins
  • Petrus Gränebo-trygg i politiska stormvindar
    Apr 5 2022

    Möt Mönsteråssonen, bondeförbundaren och riksdagsmannen Petrus Gränebo och hans politikergärning. Hans långa karriär präglades av stor eftertänksamhet och användes av Gränebo för att rida ut de politiska stormvindar som drabbade Sverige under 1930- och 1940-talen. Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent. Producent, Andreas Juhl Kalmar läns museum.

    Mycket nöje!

    Show more Show less
    29 mins
  • Fritz Börjesson (1908-2003) en öländsk brobyggare
    Apr 5 2022

    Redan i unga år formulerade Fritz Börjesson tankegångar om en fast landförbindelse mellan Öland och Kalmarkusten. Dessa tankar tog han också med sig som politiker ännu upp i Sveriges riksdag där Fritz Börjesson satt åren 1955 till 1979 för Centerpartiet. Hans trägna arbete för en Ölandsbro började bära frukt under tidigt 1960-tal och på såväl lokal som regional och riksplanet enades man om att detta var ett ypperligt och fullt genomförbart förslag. I januari 1968 togs det första spadtaget för brobygget på Ölandssidan av Fritz Börjesson. Den 30 september 1972 invigde han Ölandsbron i öländska Mölltorp medan dåvarande kronprinsen Carl Gustaf förrättade den officiella invigningen på Kalmarsidan. Sitt intresse för broar behöll Fritz Börjesson livet ut.

    Medverkande: Erland Börjesson och Gunn Björklund, barn till Fritz Börjesson, Lisbeth Svensson, ordförande, Kalmar läns hembygdsförbund, Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund

    Inspelning Stefan Sifverud. Formgivning och produktion av Andreas Juhl på Kalmar läns museum.

    Show more Show less
    32 mins