Episodios

  • E15: Het Innovatie-traineeship. Met Arina van Domselaar en Daniel Maat
    May 23 2024

    Innovatie is binnen GGz Centraal geen afdeling, maar een levendig netwerk van coördinatoren en ambassadeurs. Betrokken collega’s delen kennis en ontdekken nieuwe innovaties om hun zorg mee te verbeteren.

    Daniël volgde naast zijn werk als sociotherapeut het traineeship innovatie. ‘De rol was enorm veelzijdig. Met collega’s kijken naar de implementatie van innovaties op hun afdeling, maar ook extern kijken voor nieuwe tools of processen.’

    Meer weten over ons innovatienetwerk, of hier een rol in spelen? Kijk voor meer informatie over innovatie in de ggz op ggzcentraal.nl/innovatie.

    Más Menos
    22 m
  • E14: Slaapinnovaties in de psychiatrie. Met Jari Bonouvrié en Robin Groothuis.
    Feb 1 2024

    'Slaap is heel belangrijk in het lichamelijke en psychische functioneren, vertelt verpleegkundig specialist Jari. ‘Er is een sterk verband tussen slaap en psychiatrie. Toch is er maar weinig aandacht voor in behandeltrajecten. De wil is er zeker, maar vaak ontbreekt het behandelteams aan tijd om de juiste therapieën in te zetten om de slaap te verbeteren.’

    Tijd om daar verandering aan te brengen, dachten verpleegkundig specialisten Jari en Robin. Tijdens hun opleiding onderzochten ze de effectiviteit van slaaprobots, en dan in het bijzonder de Dodow.

    In deze aflevering vertellen ze hoe ze de innovatie op compleet verschillende afdelingen implementeerden, en hoe dat invloed heeft op hoe de tool wordt gebruikt.

    Kijk voor meer informatie over innovatie in de ggz en de dodow op ggzcentraal.nl/innovatie.

    Más Menos
    26 m
  • E13 - RTMS-behandelingen bij depressie en OCD - Met Jeroen Hollestelle en Joanina van Olst
    Sep 28 2023

    In Ermelo en Almere bieden we RTMS-behandelingen bij psychiatrische en neurologische aandoeningen, zoals depressie en OCD. Door herhaaldelijke magnetische pulsen kan de elektrische activiteit van bepaalde hersengebieden actiever of juist minder actief worden. Daardoor kunnen de symptomen van de aandoeningen verminderen.

    In deze podcast-aflevering vertellen psychiater Jeroen Hollestelle en verpleegkundige Joanina van Olst over deze intensieve maar veelbelovende behandeling. Want de slagingspercentages van de behandeling zijn hoog en de ervaring van de patiënten goed.

    Meer weten over RTMS, hoe het nu precies werkt en wanneer het cliënten kan helpen? Stuur een bericht naar rtms@ggzcentraal.nl (Ermelo) of rtmsflevoland@ggzcentraal.nl (Almere).

    Más Menos
    34 m
  • E12 - SAM Junior: de stress-app voor jongeren met autisme. Met Kirsten Hoeberichts en Viviana Meerstra.
    Aug 31 2023

    Mensen met autisme hebben meer dan gemiddeld last van stress. Ze herkennen deze minder en herstellen minder goed van de stress. Om dit probleem op te lossen hebben we samen met hen een app ontwikkeld: SAM, de Stress Autism Mate. Over deze app vertellen we meer in onze allereerste aflevering!

    Na succesvolle resultaten van de SAM-app is er ook een spin-off voor jongeren: SAM Junior.

    'De app stelt de jongeren iedere dag vragen over activiteiten en stressgevoelens. Daardoor krijgt de jongere inzicht in de stress, zodat het gemakkelijk is om patronen te herkennen. En de app geeft concrete tips om de stress te verminderen. Die tips zijn bij SAM Junior speciaal gericht op jongeren. Die kunnen ze ook zelf invoeren, bijvoorbeeld op basis van hun eigen signaleringsplan.'

    Meer weten over SAM Junior-app? Bekijk hier de website. En download de app gratis in de playstore.

    Más Menos
    18 m
  • E11 – Innovatie tijdens de GZ-opleiding. Met Barbara Montagne en Lisa van Hal.
    Jul 20 2023

    Innovatie moet een vast onderdeel worden van de GZ-opleiding, bepleit klinisch psycholoog Barbara Montagne. In deze aflevering vertelt ze over het ontwikkelen van een innovatie-mindset en de lessen in innovatie die ze voor psychologen in opleider verzorgt. Daarin wordt ze aangevuld door GZ-psycholoog Lisa van Hal, die naast haar GZ-opleiding werkte aan een toolkit voor het bevorderen van sociale contacten van cliënten.

    Interesse in de toolbox voor sociale contacten na het luisteren van de podcast? Neem voor meer informatie contact op met Barbara Montagne via b.montagne@ggzcentraal.nl.

    Bekijk hier meer informatie over onze GZ-opleiding voor psychologen. En lees hier meer over het innovatie-netwerk binnen GGz Centraal.

    Más Menos
    33 m
  • E10: Interactief behandelplan met de Design Thinking-methode. Met Frank Kraaijeveld en Francesca Zaat.
    May 23 2023

    Een behandelplan waarin cliënten zélf de behandeldoelen formuleren. Daarmee heeft de behandeling duidelijke kaders, ervaren de cliënten meer regie in het proces én worden de naasten betrokken. In een notendop zijn het de doelen waar het interactief behandelplan aan werkt.

    Origineel ontworpen voor een EPA-doelgroep, wordt het interactief behandelplan nu verder ontwikkeld voor de kinder- en jeugd ggz.

    Waarom ervaren cliënten regelmatig weinig regie over hun behandeldoelen? En hoe kom je als behandelaar dan wél tot een passend, concreet plan?

    Bekijk hier een voorbeeld van het interactief behandelplan. Stuur voor meer informatie gerust een bericht naar Frank Kraaijeveld of Francesca Zaat. En, tenslotte: hier vind je meer over het innovatie-netwerk binnen GGz Centraal.

    Más Menos
    32 m
  • E9: EMDR-VR: traumatherapie door middel van virtual reality. Met Sanne Hendriks
    Jan 12 2023

    In de GGZ wordt virtual reality op meerdere manieren toegepast. Een van die manieren is bij trauma-therapie, door middel van EMDR VR. Als innovatie-coördinator testte Sanne Hendriks deze toepassing op de polikliniek persoonlijkheidsstoornissen. En met positieve resultaten!

    Sanne kwam via haar rol als innovatie-coördinator in aanraking met EMDR-VR. De toepassing is bedoeld om wachtlijsten te verkorten. Cliënten kunnen met de bril zelfstandig het EMDR-protocol doorlopen. En omdat ze dit thuis doen, kunnen ze meerdere sessies per week volgen.

    In deze aflevering vertelt Sanne over hoe ze EMDR VR gebruikt binnen haar behandelingen. Is het niet te intens voor mensen, om hun trauma zelfstandig te herleven? En kun je zo'n bril wel zomaar met iemand mee naar huis geven?

    Wil je meer weten over EMDR-VR of het innovatie-netwerk binnen GGz Centraal? Neem dan contact op met Sanne Hendriks via s.hendriks@ggzcentraal.nl.

    Más Menos
    18 m
  • E8: Virtual Reality (VR) ter ontspanning: een waardevolle innovatie in de ggz? Met Barbara Perez en Anja Theunisse.
    Dec 14 2022

    Spanning is een belangrijk onderwerp in de ggz. Hoe kun je oplopende spanning bij cliënten verminderen? En voor zorgverleners zelf?

    Verpleegkundigen Anja en Barbara werken op verschillende afdelingen, maar maken beiden gebruik van de VRelax. Dat is een toepassing van Virtual Reality ter ontspanning. En met resultaat. Want zowel op de Medium Care als in de Detox blijkt de bril een laagdrempelige en effectieve manier te zijn om spanning te verminderen.

    Hoe werkt deze interventie en hoe implementeerden ze dit op hun afdeling? En hoe begeleid je als verpleegkundige het gebruik van Virtual Reality?

    Lees hier ook een interview met Anja over haar onderzoeksresultaten van VR ter ontspanning op de detox. Stuur haar ook gerust een bericht voor meer informatie. En, tenslotte: hier vind je meer over het innovatie-netwerk binnen GGz Centraal.

    Más Menos
    21 m