• Dides kraamweken: van kraamtranen tot poeppraat
    Mar 30 2022

    Het is zover: de allerlaatste aflevering van Jouw Zwangerschapsweek. Dide is bevallen en de eerste kraamweken zitten erop. Ze vond deze weken erg intens. Aan de ene kant was het prachtig. Ze voelde én ontving heel veel liefde. Aan de andere kant vond ze het doodvermoeiend: ze was moe van de bevalling, baby Loua sliep niet altijd even goed en de borstvoeding kwam niet goed op gang. Dat sudderde door, tot ze op een breekpunt kwam: de bekende kraamtranen.


    Dide vertelt in geuren en kleuren over haar ervaringen in de eerste weken als moeder. Van kraamtranen en de kraamhulp, tot borstvoedingsproblemen en de eerste keer poepen. Niets blijft onbesproken!


    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    ❤️ 7 tips om van je kraamweek een fijne tijd te maken >

    😱 9 redenen waarom het doodeng is om een nieuwe ouder te zijn >

    🤨 9 verrassingen na de bevalling waar niemand je over heeft verteld >

    Redactie en presentatie: Renée van Heteren

    Muziek: Custom Audio Productions

    Show more Show less
    30 mins
  • Dide’s bevallingsverhaal: lang en heftig, maar goed
    Mar 23 2022

    Dide is bevallen! Hoe is haar bevalling gegaan en hoe heeft ze het ervaren?

    De bevalling was heftig en duurde lang, maar Dide kijkt er met een positief gevoel op terug. De weeën begonnen één dag voor haar uitgerekende datum. Ze waren al snel hevig, maar nog erg onregelmatig. Toch besloot Dide om verloskundige Maartje al te bellen. Ze kreeg te horen dat het inderdaad weeën waren, maar dat ze moest wachten totdat er meer regelmaat in zat. De volgende ochtend kwam Maartje langs om te kijken hoe ver Dide al was: nog geen centimeter ontsluiting.

    De dag ging voorbij en de ontsluiting vorderde maar niet. Toch werden de weeën steeds erger. Na uren wegpuffen trok ze het niet meer en besloot ze om naar het ziekenhuis te gaan voor een ruggenprik. Benieuwd hoe de bevalling verder is verlopen? Je hoort het in deze aflevering van Jouw Zwangerschapsweek.


    Interessant om naar aanleiding van deze aflevering te lezen

    🤰 Lees meer bevallingsverhalen >

    💉 Verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling >

    ❤️ Zo verloopt het eerste uur met je baby >

    💬 Met anderen praten over jouw bevalling of de ervaringen van anderen lezen? Download nu de 24baby-app >


    Redactie en presentatie: Renée van Heteren

    Muziek: Custom Audio Productions

    Show more Show less
    34 mins
  • 40 weken zwanger: overtijd en de bevalling opwekken
    Mar 16 2022

    Je bent alweer 40 weken zwanger. Wat een mijlpaal! Je uitgerekende datum is er bijna of is al voorbij, en je baby zit nog lekker veilig in je buik. Maar 4% bevalt ook echt op de uitgerekende datum. Daarom spreekt verloskundige Maartje altijd van een uitgerekende periode. Toch is die uitgerekende datum wel belangrijk om te bepalen. Maartje legt uit waarom.

    Veel vrouwen leven toe naar die ene datum of ze zouden gewoon graag wat eerder bevallen. Daarom willen ze graag zelf de bevalling opwekken. Maar kan dat eigenlijk wel? Maartje, Renée, Dide en Roos delen bakerpraatjes die ze hierover weleens hebben gehoord. Maar of deze ook écht werken… 

    Dan loopt de teller verder en tik je de 41 weken en misschien zelfs 42 weken aan. Wat gebeurt er dan? Je krijgt wat extra controles en er wordt gekeken of je gestript kan (en wil) worden. Verloskundige Maartje licht toe hoe dat precies werkt en wat eventuele vervolgstappen zijn.

    Anders dan andere afleveringen, nemen we deze aflevering op in het klushuis van Dide. Hoe was het voor haar om (hoog)zwanger te zijn in een klushuis? En hoe is dat als kersverse moeder? Dide deelt haar ervaring.

    Verder blikken we terug op de afgelopen 40 weken. Hoe was het voor Dide om elke week over haar zwangerschap te praten, en hoe hebben Maartje en Roos de podcast beleefd? Lua Roos laat ook nog even van zich horen.

    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    🍍Verschillende ‘manieren’ om de bevalling op te wekken >

    🤰 Zo werkt strippen om de bevalling op te wekken >

    🤳 Deel jouw ervaring met je bevalling en volg de ontwikkelingen van je kersverse newborn >


    Redactie en presentatie: Renée van Heteren

    Muziek: Custom Audio Productions

    Show more Show less
    25 mins
  • 39 weken zwanger: de laatste week en de bevalling inleiden
    Mar 9 2022

    Deze aflevering is iets anders dan normaal. Hij is namelijk opgenomen nadat Dide is bevallen. Daarom blikken we samen met Dide terug op haar laatste week met 39 weken zwanger. Hoe beleefde ze die laatste week en wat heeft ze allemaal nog gedaan? Ze was er in ieder geval he-le-maal klaar mee. Laat die baby maar komen!

    Voor iedereen zijn die laatste weken anders. De een gaat er fluitend doorheen, terwijl het voor de ander niet snel genoeg afgelopen kan zijn. Verloskundige Maartje vertelt wat ze in haar praktijk tegenkomt en legt uit van welke klachten je nog last kan hebben. Bijvoorbeeld vocht vasthouden, voorweeën, slecht slapen, vaak plassen, een buik die in de weg zit… En wat gebeurt er als je het écht niet meer trekt? Wanneer kan je wel en niet ingeleid worden?

    Dan nog iets over de bevalling: wat trek je aan? En hoe zit het eigenlijk met de rest van je looks? Veel vrouwen voelen zich bezwaard en willen het van onder toch nog graag ontharen. Verloskundige Maartje legt uit waarom dit echt niet nodig is. Ook hoor je wat echte musts zijn in je bevaltas.


    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    😴 10 tips voor een betere nachtrust >

    🤫 Zo voelen weeën >

    😎 Zo herken je de verschillende soorten weeën >

    💬 Met anderen praten over de bevalling of de ervaringen van anderen lezen? Download nu de 24baby-app >

    Redactie en presentatie: Renée van Heteren

    Muziek: Custom Audio Productions

    Show more Show less
    23 mins
  • 38 weken zwanger: neonataal onderzoek en de kraamweek
    Mar 2 2022

    Dide is 38 weken zwanger en begint het nu echt zwaar te vinden. Ze voelt zich opgeblazen, groot en ze waggelt. Gelukkig wordt ze nog niet belaagd met appjes of de baby er al is. Alleen haar moeder checkt af en toe of alles nog goed gaat. Hoe zit dat eigenlijk; zou Dide haar moeder inlichten als de bevalling is begonnen? En wie wil je eigenlijk bij de bevalling in de buurt hebben?


    Je baby is met 38 weken helemaal af. Toch is er wel nog verschil tussen baby’s. De ene is al wat verder ontwikkeld en zal dus ook wat eerder komen dan de andere. Verloskundige Maartje legt daarom uit dat je ook kan spreken van een uitgerekende periode in plaats van een uitgerekende datum. Want waarom komt de ene baby eigenlijk eerder dan de ander?


    Na de bevalling en het gouden uur wordt je kindje goed onderzocht. Verloskundige Maartje vertelt waar precies naar wordt gekeken. Dat is namelijk nog een flinke lijst. Ook wordt je baby gewogen. Waarom is dat gewicht zo belangrijk? Als alles goed is, krijgt je kindje het eerste geboortepakje aan. Ook is het fijn om huid-op-huid met je kindje te buidelen.

    Verder zijn er wat praktische zaken die je kan regelen. Bijvoorbeeld de geboorteaangifte, bijschrijven bij je zorgverzekering, kinderbijslag aanvragen, kinderopvangtoeslag aanvragen als je daar gebruik van maakt en wanneer je niet getrouwd bent: het regelen van de voogdij. 

    Daarna breekt je kraamweek aan. Dide ziet daar erg tegenop. De ene vrouw zit op een roze wolk en is helemaal verliefd, terwijl de ander het erg pittig vindt. Roos en Renée delen hun eigen ervaringen en verloskundige Maartje deelt wat ze in haar praktijk ziet. Wat kan je ongeveer verwachten tijdens de kraamweek?


    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    😊 7 tips om je kraamweek prettig te laten verlopen >

    👨‍👧 De eerste 6 weken als kersverse vader >

    👶 De eerste dag met je baby thuis: wat nu?


    Redactie en presentatie: Renée van Heteren

    Muziek: Custom Audio Productions


    Show more Show less
    26 mins
  • 37 weken zwanger deel 2: de bevalling en het gouden uur
    Feb 23 2022

    Je bent 37 weken zwanger. In deel één van deze aflevering bespraken we al een groot deel van de bevalling, van de bevaltas en de ontsluitingsfase tot de laatste loodjes. In deel twee praten we hier verder over. We hebben het bijvoorbeeld over persen, de ‘ring of fire’ en de eerste belangrijke momenten vlak na de bevalling.


    Dide kan zich nog geen voorstelling maken van hoe je moet persen. De persfase is voor iedereen anders. De een schiet een beetje in paniek, de ander is blij dat ze eindelijk ‘aan de slag’ mag. Maar hoelang duurt deze ‘eindsprint’ eigenlijk en wat kan je hiervan verwachten? Verloskundige Maartje loodst je door deze laatste fase van de bevalling heen. Renée en Roos delen hun ervaringen met het persen, die ring of fire en de angst om uit te scheuren.


    En dan is daar je baby. Je hebt dat glibberige pakketje in je armen en het wordt op jouw borst gelegd. Eerst even huid-op-huid. Maar dan ben je nog niet helemaal klaar. De verloskundige controleert of lichamelijk bij jou alles goed is. Verlies je niet te veel bloed? Ben je misschien ingescheurd of heb je een knip gehad en moet je gehecht worden? En dat is niet het enige: de placenta moet ook nog geboren worden. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. En hoe zit het met het uitkloppen en doorknippen van de navelstreng?


    Ondertussen ligt de baby lekker bij jou op de borst. Je baby kruipt soms vanzelf naar je borst toe. Wil je borstvoeding geven? Dan wordt je kindje lekker aangelegd. Ook wordt je kindje gewogen en wordt de Apgar-score bepaald. Wat dit precies betekent, hoor je in deze aflevering van Jouw Zwangerschapsweek.

    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    Het eerste uur met je baby >
    De nageboorte van de placenta >
    Alles over de Apgar-score >

    Met anderen praten over de bevalling of de ervaringen van anderen lezen? Download nu de 24baby-app >

    Redactie en presentatie: Renée van Heteren
    Muziek: Custom Audio Productions


    Show more Show less
    26 mins
  • 37 weken zwanger: alles over het moment suprême; de bevalling – deel 1
    Feb 16 2022

    Je bent 37 weken zwanger: een grote mijlpaal. Vanaf nu kan je kindje elk moment komen. Dide begint toch wel een beetje zenuwachtig te worden voor de bevalling. Daarom bespreken we in twee delen uitgebreid hoe een bevalling verloopt. Deze aflevering: van de bevaltas tot persdrang.


    De eerste verlofweek van Dide zit erop en langzaam begint ze te begrijpen waarom je het zwangerschapsverlof nodig hebt. Ze is erachter gekomen dat ze toch nog wel wat dingen moet regelen. Bijvoorbeeld: babykleertjes in maat 50. En hoe gaat het eigenlijk met haar partner Daan?


    Dide wil graag thuis bevallen. Toch is het verstandig om een vluchttas (of bevaltas) klaar te zetten, voor het geval dat. Heeft zij deze al klaar staan? En wat doe je er eigenlijk allemaal in? Dat vind je in deze handige lijst van 24Baby.nl. Ook geven Roos en Renée nog wat extra tips.


    Nu je 37 weken zwanger bent, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt de bevalling eigenlijk? Verloskundige Maartje loodst je door alle fases van dit bijzondere moment. Van de eerste voortekenen tot de actieve fase van de bevalling én de persdrang.


    Ook bespreken we hoelang een bevalling gemiddeld duurt en wanneer het moment is om naar het ziekenhuis te gaan (als je in het ziekenhuis wil bevallen). En hoelang moet je eigenlijk persen voordat je jouw kindje in je armen hebt? Je hoort het in deze aflevering van Jouw Zwangerschapsweek.


    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    🧳 Checklist: dit mag niet ontbreken in je bevaltas >

    🤰 Zo verlopen de verschillende fases van de bevalling >

    🛒 Check of je alles in huis hebt met de ultieme babyuitzetlijst >


    Redactie en presentatie: Renée van Heteren

    Muziek: Custom Audio Productions

    Show more Show less
    25 mins
  • 36 weken zwanger: indalen en het bevalplan
    Feb 9 2022

    Dide is 36 weken zwanger en haar eerste week zwangerschapsverlof zit erop. Alle wasjes zijn gedraaid, de kleertjes gestreken, puzzels zijn gelegd, strandwandelingen gemaakt en vriendinnen gesproken. En nu verveelt ze zich. Ze zou door haar nesteldrang graag meer willen doen, maar haar lijf fluit haar terug. Wat nu?

    Als je baby geboren is, kan je ouderschapsverlof opnemen. Wat is dit precies en wat zijn hiervan de voordelen? Kan je partner dit verlof ook opnemen en krijg je gewoon doorbetaald?

    Dide heeft afgelopen week een liggingsecho gehad. Wat je van deze echo kan verwachten, vertelt verloskundige Maartje. Ook bespreken we het indalen van de baby. Hoe voelt dit en wat kan je daarvan merken? Bestaan indalingsweeën en wat zijn dat dan?

    Zoals we al vaker hebben besproken, verwacht je niet in je eentje een baby. Hoe staat het met je partner nu de bevalling steeds dichterbij komt? Misschien spreek je dingen af over hoe ver weg je partner weg kan gaan, of hij/zij nog kan drinken of andere afspraken.

    Verder: de kleur van het vruchtwater en de risico’s als je baby in het vruchtwater heeft gepoept. En ten slotte: het bevalplan. Je hoort wat je hierin kan zetten en hoe het bij je bevalling gebruikt wordt.


    Interessant om te bekijken naar aanleiding van deze aflevering

    📃Een voorbeeld van een geboorteplan >

    📱Belinstructies: wanneer bel je de verloskundige bij weeën?

    👪 Alles over ouderschapsverlof >


    Redactie en presentatie: Renée van Heteren
    Muziek: Custom Audio Productions


    Show more Show less
    28 mins